Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών - Κάλεσμα για την ετήσια Φασολάδα.

Η καθιερωμένη Φασολάδα του Συνδέσμου των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 στο Ξενοδοχείο ATHENS AVENUE HOTEL , στη Λεωφ. Συγγρού 182, στην Καλλιθέα με ώρα προσέλευσης 11:30.
Θα προηγηθεί εκκλησιασμός, μνημόσυνο και αρτοκλασία στον απέναντι ακριβώς Ναό του Αγίου Σώστη στην ιδία περιοχή.
Τηλέφωνο του ξενοδοχείου 2111095600


Καισάρεια - Μονή του Τιμίου Προδρόμου Ζιντζίρδερε. Παρουσίαση του Α´ τόμου

«Βραδιά Καππαδοκίας» η εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, στις 20/11/2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, και παρουσιάστηκε ο Α´ τόμος της τριλογίας της ιστορικού-νομικού κ. Κατερίνας Νικολαΐδου Ντάναση με τίτλο «Καισάρεια» και υπότιτλο «Μονή του Τιμίου Προδρόμου Ζιντζίρδερε – Το πνευματικό εκπαιδευτικό κέντρο της Καππαδοκίας Κερμίρα-Μερσίνα-Ποτάμια».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και μέλη της ΟΠΣΕ, αρκετοί βιβλιόφιλοι με καταγωγή ....

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Νέο Δ.Σ. στον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών.

Με τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα μας το απόγευμα στις 18 Δεκέμβριου 2017 το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας που αναδείχτηκε είναι το εξής:

Προέδρος: Σταύρος Ανεστίδης.
Αντιπρόεδρος: Ιωσήφ Κωνσταντινίδης.
Γενικός Γραμματέας: Χρήστος Μπαμπούρης.
Ταμίας: Δημήτρης Δερβεντλής.
Ειδικός Γραμματέας: Ευστράτιος Χατζηιωάννου.
Σύμβουλοι: Θεοφάνης Βασαγιώργης.
                     Βένος Ζαχαριάδης.
                     Βασίλης Μαραμενίδης.
                     Απόστολος Σικαλίδης.


Πνευματικό Μνημόσυνο του αείμνηστου Δασκάλου του Γένους Δημήτρη Φραγκόπουλου

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, την Τέταρτη, 8 Νοεμβρίου 2017, παρουσία και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, το Πνευματικό Μνημόσυνο του αείμνηστου Δασκάλου του Γένους Δημήτρη Φραγκόπουλου, που διοργάνωσαν από κοινού, ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών, υπό την αιγίδα της Οι.Ομ.Κω.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων που γέμισε κόσμο, πολλοί από αυτούς μαθητές του, παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους, ....

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πρόσκληση σε ετήσια Γενική Συνέλευση και Εκλογή νέου Δ. Σ.

Καλούνται τα μέλη του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 17.30 στην έδρα μας (Δημ. Σούτσου 46 - Αμπελόκηποι) όπως παρευρεθούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση και στην Εκλογή νέου Δ. Σ. του Σωματείου. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την Δευτέρα 11 Δεκεμβίου 2017 την ίδια ώρα και στην ίδια αίθουσα.

Ημερήσια Διάταξη

 1. Εκλογή προεδρείου Γενικής Συνέλευσης.
 2. Ανάγνωση και επικύρωση των πρακτικών της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης.
 3. Ανάγνωση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου.
 4. Ανάγνωση οικονομικού απολογισμού περιόδου από 4/11/2015 έως 4/12/2017
 5. Παρουσίαση του νέου ετήσιου προϋπολογισμού.
 6. Ανάγνωση των πρακτικών της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
 7. Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε διοικητική και οικονομική ευθύνη.
 8. Ερωτήσεις – Προτάσεις.
 9. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής.
 10. Ψηφοφορία για την εκλογή μελών του Δ. Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Θεοφάνης Βασαγιώργης
Ο Γεν. Γραμ. Σταύρος Ανεστίδης


Τριήμερη Εκδρομή Του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια φορά η ετήσια τριήμερη εκδρομή του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών. Για φέτος το καλοκαίρι είχε προγραμματισθεί η Πελοπόννησος και περιελάβανε επισκέψεις στον Μυστρά, Νεάπολη, παραλία Σίμου στην Ελαφόνησο και Μονεμβασιά.
Η εκδρομή ξεκίνησε Παρασκευή πρωί από το Παλαιό Φάληρο με το πολυτελές πούλμαν της τουριστικής εταιρείας Mirage με οδηγό τον κ. Παναγιώτη και ξεναγό τον ιδιοκτήτη κ. Γιώργο. Υπεύθυνος της εξόρμησης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Φάνης Βασαγιώργης, ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Τιμητικές πλακέτες σε αποφοίτους της Μεγάλης Σχολής

Με μεγάλη επιτυχία, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, η καθιερωμένη εκδήλωση της πορείας προς την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι, που οργάνωσαν οι Σύνδεσμοι Αποφοίτων της Μεγάλης Σχολής και του Ιωακειμείου Παρθεναγωγείου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με λειτουργία και αρτοκλασία, υπέρ υγείας των μαθητών των δύο σχολείων και τελέστηκε....

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Ελληνορθόδοξες Κοινότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία του Ιωάννη Εμμ. Πολυχρονίδη

Ο Εν Αθήναις Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών συνεχίζοντας την πετυχημένη πορεία του στις παρουσιάσεις νέων βιβλίων που αφορούν και τη Μικρά Ασία, πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Τσουκάτου, την παρουσίαση του βιβλίου Ελληνορθόδοξες Κοινότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία - Μέριμνα για την υγεία και την πρόνοια του Ιατρού Ψυχίατρου του Π.Ν. και συγγραφέα κ. Ιωάννη Εμμ. Πολυχρονίδη.
Κατά την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στη σχεδόν γεμάτη από κόσμο αίθουσα συγκεντρώσεων....

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΣΧΟΛΙΤΩΝ

Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή από την Ίδρυση της το 1454 μέχρι και σήμερα λειτούργησε και λειτουργεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Φανάρι έδρα της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Ελληνισμού όπου φοιτούσαν και φοιτούν Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη ,Τον Πόντο ,την Καππαδοκία, την Ίμβρο –Τένεδο ,την Ιωνία και τη Μικρά Ασία.
Τα εκατομμύρια των επισκεπτών και οι χιλιάδες μαθητές στο πέρασμα τους από τους ιερούς χώρους της Σχολής έρχονται αντιμέτωποι με τις προμετωπίδες των ρητών που δίνουν το στίγμα της προσωπικότητας ενάρετων πολιτών
ΓΝΩΘΙ Σ ΑΥΤΟΝ ΧΡΟΝΟΥ ΦΕΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑΝ ΖΗΛΟΥ
Και φυσικά αυτό που αρμόζει στη σημερινή μας τοποθέτηση ꞉
ΝΟΜΟΙΣ ΠΕΙΘΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών στην Ελλάδα που εκπροσωπεί εκατοντάδες φοιτήσαντες και αποφοιτήσαντες από το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ευρώπης καλεί τους αιρετούς, τους θεσμικούς παράγοντες και τα εργαζόμενα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας να συμμορφωθούν με το ρητό:
ΝΟΜΟΙΣ ΠΕΙΘΟΥ
και να σεβαστούν όχι μόνο τους εαυτούς τους άλλα και τα εκατομμύρια προσφύγων Μικρασιατών και νεοπροσφύγων Κωνσταντινουπολιτών που επιθυμούν να οικοδομήσουν τον πολιτιστικό , κοινωνικό, λαογραφικό και μορφωτικό πολιτισμό τους, στους χώρους του γηπέδου ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ΄΄.
Δηλώνουμε ότι στην προσπάθεια ανάδειξης των ιστορικών μας καταβολών ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών θα είναι ενεργά αρωγός και συνπορευτής στην ανέγερση και λειτουργία του γηπέδου ΄΄ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΄΄.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος Φάνης Βασαγιώργης , ο Αντιπρόεδρος Βένος Ζαχαριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Σταύρος Ανεστίδης, ο Ειδικός Γραμματέας Στάθης Αρβανίτης, ο Ταμίας Χρήστος Μπαμπούρης και τα μέλη Βασίλης Μαραμενίδης , Διονύσης Γούτσε , Μάρκος Πετούνας και Ιωσήφ Κωνσταντινίδης.


Παρουσίαση ποιητικού έργου

Απόφοιτοι της Μεγάλης Σχολής, Κωνσταντινουπολίτες, φίλοι της λογοτεχνίας και της ποίησης έδωσαν το παρόν, στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο, που πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών εκδήλωση τιμής για τη ζωή και το ποιητικό έργο του αείμνηστου Δημήτρη Παπακωνσταντίνου με την ευκαιρία του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών στην Αθήνα.
Η παρουσίαση διανθίστηκε με προβολή εικόνων της Μεγάλης Σχολής και φωτογραφίες του αείμνηστου....

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πορεία και φασολάδα του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 οργάνωσε την καθιερωμένη εκδήλωση Πορείας και «Φασολάδας», η οποία πραγματοποιείται ως γνωστό με τη σύναξη των μαθητών και των τελειόφοιτων των περασμένων ετών. Το γεύμα πραγματοποιήθηκε και φέτος στην αίθουσα συνεστιάσεων του 7ου ορόφου του ξενοδοχείου Κοράλ, η οποία προσφέρει πανοραμική θέα του Σαρωνικού.

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Εθιμοτυπική επίσκεψη του Πρόεδρου Μεγαλοσχολιτών στον Πρόεδρο Κωνσταντινουπολιτών Νέας Υόρκης

Ο Πρόεδρος των Μεγαλοσχολιτών κ. Θεοφάνης Βασαγιώργης κατά την τελευταία του μετάβαση στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Πρόεδρο των Κωνσταντινουπολιτών Νέας Υόρκης κ. Πρόδρομο (Μάκη) Κατσαντώνη, ο οποίος τυγχάνει να είναι και Μεγαλοσχολίτης. Ο κ. Βασαγιώργης που τον Απρίλιο του 2016, την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδος, ταξίδευσε στη Νέα Υόρκη, μετά από ραντεβού...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Μια επιτυχημένη ομιλία για τον Μεγαλοσχολίτη λόγιο Φιλήμονα

Στις 20 Μαρτίου 2016, μετά από 24 ακριβώς χρόνια, επαναλήφθηκε για δεύτερη φορά η επιτυχημένη ομιλία του μέλους του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Ιωσήφ Κωνσταντινίδη. Η εκδήλωση με την εισήγηση που είχε τίτλο «Ένας Μεγαλοσχολίτης στην Ελληνική Επανάσταση του 1821», οργάνωσαν ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών σε συνεργασία με την εφημερίδα ο Πολίτης υπό την αιγίδα του Δήμου Αλίμου. Πραγματοποιήθηκε δε στη φιλόξενη αίθουσα της Θεατρικής Σκηνής «Κάρολος Κουν» στον Άλιμο. Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του Δημήτρη Παλαβίδη, αναφορικά με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το οποίο εκτέθηκε στο φουαγιέ του Θεάτρου. Όπως...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Διδασκαλία και όργανα φυσικών επιστημών

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η επιστημονική Ημερίδα «Διδασκαλία και όργανα εργαστηρίου των φυσικών επιστημών στη Μεγάλη του Γένους Σχολή», που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2016 στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Την ημερίδα διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών, το Ελληνικό Αρχείο Επιστημονικών Οργάνων, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τη συμμετοχή ομάδας μαθητών του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών (Μαράσλειο) που πραγματοποίησε πειράματα με όργανα φυσικής εμπνευσμένα από τα αντίστοιχα που υπάρχουν στο εργαστήριο της Μεγάλης του Γένους Σχολής. ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πορεία και φασολάδα του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών 2016

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016, ημέρα που από το πρωί χάραξε ηλιόλουστη με αρκετή ζέστη μέσα στην καρδιά του χειμώνα, πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, η ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση, της πορείας και της «φασολάδας» σε αίθουσα του ξενοδοχείου Κοράλ, η οποία προσφέρει, εκτός των άλλων, μια πανοραμική θέα του Σαρωνικού. Η εκδήλωση όπως κάθε χρόνο ξεκίνησε από μέλη και το Δ.Σ. που παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στον Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Παλ.Φαλήρου και έδωσαν τρισάγιο υπέρ των καθηγητών και των μαθητών που έχουν φύγει από τη ζωή. Αμέσως μετά ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πρόσκληση σε ετήσια Γενική Συνέλευση και Εκλογή Δ. Σ.

Καλούνται τα μέλη του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 17.30 στην έδρα μας (Δημ. Σούτσου 46 Αμπελόκηποι) για την Ετήσια Γενική Συνέλευση και Εκλογή Δ. Σ. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 την ίδια ώρα και στην ίδια αίθουσα.
Ημερήσια Διάταξη

 1. Εκλογή προεδρείου Γενικής Συνέλευσης.
 2. Ανάγνωση και επικύρωση των πρακτικών της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης.
 3. Ανάγνωση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου.
 4. Ανάγνωση οικονομικού απολογισμού περιόδου από 7/10/2013 έως 4/11/2015
 5. Παρουσίαση του νέου ετήσιου προϋπολογισμού.
 6. Ανάγνωση των πρακτικών της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
 7. Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε διοικητική και οικονομική ευθύνη.
 8. Ερωτήσεις – Προτάσεις.
 9. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής.
 10. Ψηφοφορία για την εκλογή μελών του Δ. Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Θεοφάνης Βασαγιώργης
Ο Γεν. Γραμματέας Βασίλειος Βράνης


Τετραήμερη Εκδρομή των Μεγαλοσχολιτών

Όπως όλα τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών 8 με 11 Μαΐου πραγματοποίησε εκδρομή στην περιοχή των Σερρών και της Δράμας έχοντας ως ορμητήριο το πολυτελές ξενοδοχείο Elpida Resort, το οποίο βρίσκεται στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων λίγο έξω από τις Σέρρες. Αυτό ήταν το σημείο από το οποίο ξεκινούσαμε καθημερινά για τις επισκέψεις μας στις διάφορες περιοχές που είχαν επιλεγεί και προγραμματιστεί από το Δ.Σ. του συνδέσμου. Την Παρασκευή το πρωί μια μεγάλη παρέα σαράντα πέντε ατόμων, μέλη του Δ.Σ. με τις οικογένειές τους, αρκετοί φίλοι ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πορεία και φασολάδα του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών

Για δεύτερη χρονιά ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποίησε την ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση, της πορείας και της «Φασολάδας» στον χώρο που είχε επιλέξει και πέρσι. Έτσι και φέτος η σύναξη των μαθητών και των τελειόφοιτων των περασμένων ετών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεστιάσεων του 7ου ορόφου του ξενοδοχείου Κοράλ, η οποία εκτός του καλού σέρβις και του φαγητού προσφέρει και πανοραμική θέα του Σαρωνικού. Δυστυχώς, λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής που επικρατούσε από τους νότιους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν σε συνδυασμό με την πυκνή σκόνη που αιωρούνταν στην ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα την κακή ορατότητα. Έτσι η μεγάλη παρέα των Μεγαλοσχολιτών ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Μουσική εκδήλωση των σχολικών σωματείων

Τα σχολικά μας σωματεία την Τέταρτη 28 Ιανουαρίου 2015 οργάνωσαν κοινή εκδήλωση στην αίθουσα «Αλέξανδρος Μαζαράκης» του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών. Την πρωτοβουλία για την 3η αυτή κατά σειρά κοινή εκδήλωση είχε ο Σύλλογος Ζαππίδων και πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την εκδήλωση άνοιξε ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Παρουσίαση βιβλίου

Τη Δευτέρα 2 φεβρουαρίου παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών το βιβλίο της Όλγας Κοτσιρέα «Ο Μυρεψός». Η παρουσίαση ήταν συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών και των εκδόσεών μας.
Θέλω να σας αναφέρω τα αισθήματά μου από την παρουσίαση. Η αίθουσα ήταν γεμάτη, κυρίως από νέους ανθρώπους, παλιούς μαθητές της συγγραφέως, χωρίς όμως ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα