ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕΖ

Προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών Αθηνών
Ιστορικό κύριο Σταύρο Θ.Ανεστίδη

Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΖ θα ήθελαν να σας εκφράσουν και επισήμως τα συλληπητήρια τους για την αμετάκλητη αναχώρηση απο τα εγκόσμια του πατέρα σας ΘΕΟΧΑΡΗ ΑΝΕΣΤΙΔΗ, Φαναριώτη Δασκάλου του οποίου η πολυετής διαδρομή στα Κωνσταντινουπολίτικα Γράμματα και την Ιεροψαλτική άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον οικουμενικό ελληνισμό.
Δεν θρηνείτε μόνος σας αλλά θρηνεί η Κωνσταντινουπολίτικη Παιδεία την απώλεια του μακαριστού δασκάλου ΘΕΟΧΑΡΗ
Οπως σας υπογράμμισα στις 18 Απριλίου την ημέρα του τελευταίου ασπασμού στον Πατέρα σας , σας επαναλαμβάνω να κρατήσετε τις ανεπανάληπτες ομορφιές που ζήσατε μαζι και να κρατήσετε την αγαπη, οπως έγραψε ο απόστολος Παύλος μόνο η αγάπη μένει...
Εμείς ομογάλακτε αδελφέ της Πολίτικης Οικογένειας θα είμαστε δίπλα σας

Μ εκτίμηση

Νικόλαος Θ.Κόλμαν
Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΖ


Επιτυχημένο γεύμα της Π.Μ.Γ.Σ.

Με άφθονο φαγητό, ευχάριστη διάθεση και καλή µουσική πραγµατοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 31 Μαρτίου 2019 γεύµα που οργανώθηκε από τον εν Αθήναις Σύνδεσµο Μεγαλοσχολιτών και τον Σύλλογο Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής.
Το γεύμα πραγματοποιήθηκε μια ηλιόλουστη ημέρα, στην ευρύχωρη, ανακαινισμένη αίθουσα του Roof Garden, με πανοραμική θέα του Σαρωνικού, στο ξενοδοχείο Ποσειδών Παλ. Φαλήρου. Έδωσαν ξεχωριστό χρώμα με τη μουσική τους οι: Ευάγγελος Σακκάς πλήκτρα, Νίκος Πάνταλος κιθάρα, μπουζούκι και Δημήτρης Πατινιώτης κιθάρα, τραγούδι. Ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους, με το πλούσιο ρεπερτόριό τους, να χορέψουν βαριά λαϊκά, νησιώτικα και μοντέρνα τραγούδια.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Σταύρος Ανεστίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος.
Αναφέρθηκαν στην πολύχρονη καλή συνεργασία τους και στην επίτευξη με τέτοιες εκδηλώσεις αλληλογνωριμίας των μελών. Επίσης σε θέματα βοήθειας προς τους μαθητές της Π.Μ.Γ.Σ.
Ακολούθησε πλούσιο γεύμα σε μπουφέ, συνοδευόμενο από κρασί.
Με τους λαχνούς που κυκλοφόρησαν, κληρώθηκε υπέρ των μαθητών της Π.Μ.Γ.Σ., ζωγραφικός πίνακας που προσφέρθηκε από τη ζωγράφο κ. Μαρία Φωτέα, απόφοιτη της ΑΣΚΤ. Τυχερή η κ. Μαρία Βασαγιώργη.
Όλοι αποχώρισαν, ευχαριστημένοι και ευχόμενοι να επαναλάβουν ξανά την τόσο επιτυχημένη συνάντηση και μάλιστα με περισσότερα μέλη και από τα δυο σωματεία.

Στάθης Αρβανίτης – Εφημερίδα ο Πολίτης – Μάϊος 2019


Το Μαρμαρένιο Νησί του Ιωάννη Παπαχρήστου

Με πολυπληθή προσέλευση και µεγάλη επιτυχία πραγµατοποιήθηκε από τον Σύνδεσµο Μεγαλοσχολιτών και τις Εκδόσεις Μπαλτά στις 12/3/2019 στο Πνευµατικό Κέντρο Κων/πολιτών η παρουσίαση βιβλίου του Ιωάννη Παπαχρήστου Το Μαρµαρένιο Νησί.
Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν αρκετοί Κωνσταντινουπολίτες αλλά καταγόμενοι από το νησί Μαρμαρά, τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου, υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Προποντίδας κ. Ιωσήφ, ο Αντιπρόεδρος της Οι.Ομ.Κω. κ. Μιχάλης Μαυρόπουλος, οι Κωνσταντινουπολίτες τ. εκπαιδευτικοί κ.κ. Σπύρος Θεοφανίδης και Ασπασία Θεοφανίδου-Καρασάββα, με καταγωγή από το Μαρμαρονήσι, μέλη του Δ.Σ. των Μεγαλοσχολιτών και εκπρόσωποι του ομογενειακού τύπου. Ακόμη οι γνώριμοι κ.κ. Sevket Karasaban και Mehmet Akif Yildirim, που και οι δύο κατοικούν στο Μαρμαρονήσι και ταξίδεψαν από την Τουρκία για να παραστούν στην παρουσίαση, μιας και βοήθησαν τον συγγραφέα στον τόπο τους όταν έγραφε το βιβλίο.
Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας το κοινό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Σταύρος Ανεστίδης, ο οποίος ήταν και συντονιστής της παρουσίασης. Προλόγισε το βιβλίο διαβάζοντας απόσπασμα από συγγράμματα του 1875 του Μιχαήλ Γεδεών, που αναφερόταν στο νησί του Μαρμαρά και τα γύρω νησιά, επικεντρώνοντας την προσοχή του...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πορεία-φασολάδα των Μεγαλοσχολιτών

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών οργάνωσε στις 10/2/2019 την καθιερωμένη Πορεία και «Φασολάδα», η οποία πραγματοποιείται με τη σύναξη μαθητών και τελειόφοιτων.
Φέτος το γεύμα πραγματοποιήθηκε στο Roof Garden του Poseidon Athens Hotel Παλ. Φαλήρου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηπονήσων κ. Δημητρίου στην Παναγίτσα, με το Δ.Σ. και κάποια μέλη του συνδέσμου. Δόθηκε τρισάγιο στη μνήμη καθηγητών και μαθητών. Ακολούθησε πορεία έως το ξενοδοχείο, όπου ήδη είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς οι υπόλοιποι μαθητές.
Στήθηκαν «πηγαδάκια» από συμμαθητές διαφόρων τάξεων που, με τη σαγκρία στο χέρι και απολαμβάνοντας το απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού, θυμήθηκαν τα σχολικά τους χρόνια στο Φανάρι.
Παρευρέθηκαν οι καθηγητές της Σχολής κ.κ. Ισαάκ Αναστασιάδης, Αλέκος Αλεξανδρίδης, Σπύρος Θεοφανίδης, Μιχάλης Μαυρόπουλος, Ιωάννα Δόκου-Ψαροπούλου και η Λυκειάρχης Βικτωρία Λαιμοπούλου, τέσσερα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων της Μεγάλης Σχολής και το συνεργείο του ντοκιμαντέρ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Το μέλλον της παιδείας της Κωνσταντινούπολης

Με την παρουσία του Κωνσταντινουπολίτη υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου πραγματοποιήθηκε στις 30/1/2019 στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών συζήτηση που συνδιοργάνωσαν τα σχολικά σωματεία Ζαππείου, Ζωγραφείου, Ιωακειμείου και Κεντρικού Αθηνών.
Στην ενδιαφέρουσα αυτή συνάντηση για το μέλλον της Παιδείας της Πόλης παραβρέθηκαν Κωνσταντινουπολίτες, ο υπουργός Παιδείας όπως προαναφέραμε, η κ. Μάρθα Σαμαρά ως εκπρόσωπος του βουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί που δίδαξαν στα ομογενειακά σχολεία, μέλη του Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. εκπρόσωποι σωματείων και η εφημερίδα μας.
Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας τους επίσημους και το κοινό ο γνωστός δημοσιογράφος, απόφοιτος του Ζωγραφείου Λυκείου κ. Μανώλης Κωστίδης, που ήταν ο συντονιστής. Παρουσίασε τον εαυτό του και γνωστοποίησε τον χρόνο ομιλίας που είχε στη διάθεσή του κάθε ομιλητής.
Ο Πρόεδρος των Ζωγραφειωτών κ. Νίκος Κόλμαν,...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πρόσκληση

Το Υπουργείο Εξωτερικών /Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σας προσκαλούν σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, Αίθουσα 223, Βουλή των Ελλήνων

Για την είσοδο σας είναι απαραίτητη η επίδειξη της αστυνομικής σας ταυτότητας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Προεδρεύων κ. Δημήτρης Σεβαστάκης

Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων


10.30 Χαιρετισμοί


κ. Νικόλαος Βούτσης

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (π.ε.)


κ. Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ
Υφυπουργός Εξωτερικών


κ. Σάββας Αναστασιάδης

Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού

της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων


κ. Δημήτρης Πλευράκης

Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής

της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού


κα Βασιλική Νίκα

Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ΙΒΒΥ

Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου


κ. Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Συγγραφέας και Πρέσβυς Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου 2018


κ. Σπυρίδων Σιάκας

Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής


Απονομή βραβείων - προβολή video


Απονομή 1ου βραβείου στους μαθητές

Όλγα Κιοσκέρ, Σελίνα,Τζαρτζά και Ιωάννη Καραντά

από την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή


Προβολή video απονομής 2ου και 3ου βραβείου στους μαθητές

2ο Βραβείο: Αριάδνη Πολίτη, Α’ Γυμνασίου του Oakleigh Grammar – Melbourne, Victoria

3ο Βραβείο : (ισοψηφία) Χαράλαμπος-Δαμασκηνός Βαγγελάτος, Γ’ τάξη Δημοτικού Σχολείου Τ.Ε.Γ Βελιγραδίου, Σερβία

και Ευάγγελος Λιουδάκης, Αντώνης Πουλλής, Αντρέας Μιχαήλ, Γ΄ τάξη Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου, Κύπρος


Προβολή τριών ταινιών κινουμένων σχεδίων φοιτητών του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής βασισμένων στα κείμενα των παραμυθιών
Επιβλέποντες καθηγητές: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα Ελένη Μούρη,
Επίκουρος Καθηγητής κ. Σπυρίδων Σιάκας

12.30 Πέρας εκδήλωσηςΤαινία για την προβολή της Μεγάλης Σχολής.

Ξεχωρίζει με τον εντυπωσιακό κόκκινο όγκο της, που δεσπόζει στον Κεράτιο Κόλπο. Είναι η Μεγάλη του Γένους Σχολή, το αρχαιότερο εν λειτουργία εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού.
Όπως λέγεται, ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δημάδης θέλησε στο νέο κτίριο της Σχολής με την μακραίωνη ιστορία, να δώσει το σχήμα ενός αετού με ανοιγμένα φτερά… Και αυτός ο «αετός» συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να πετά πάνω από την επτάλοφη Πόλη.
Πόσοι όμως Έλληνες γνωρίζουν την ιστορία και την προσφορά αυτού του ιδρύματος, στην ελληνική παιδεία; Μάλλον ελάχιστοι…
Γι’ αυτό ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών των Αθηνών, αποφάσισε την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζει το ένδοξο παρελθόν, το παρόν και την προοπτική της Σχολής.
Γι’ αυτό το μεγαλεπήβολο εγχείρημα συνομιλήσαμε με τον κ. Δημήτρη Δερβεντλή, Ταμία του Δ.Σ. του Συνδέσμου. Ο κ. Δερβεντλής μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Σταύρο Ανεστίδη και τον τ. Πρόεδρο και νυν μέλος του Δ.Σ. κ. Φάνη Βασαγιώργη, ταξίδεψαν πρόσφατα στη Πόλη για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Αφιέρωμα στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Το βιβλιοπωλείο «Ιανός» πραγματοποίησε αφιέρωμα, την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2018, στον φιλόξενο χώρο του θέλοντας να τιμήσει τον φωτεινό εκπαιδευτικό φάρο του Ελληνισμού, την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, που ιδρύθηκε μετά την Άλωση της Βασιλεύουσας από τον Πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο και λειτουργεί μέχρι σήμερα στο εντυπωσιακό κόκκινο κτίριο του λόφου κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Φανάρι.
Την εκδήλωση-αφιέρωμα προλόγισε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Θρασυβούλου, ο συντονιστής της εκδήλωσης. Μετά το καλωσόρισμα, μίλησε για τη ΜΓΣ και το δέος που προκαλεί μέχρι σήμερα με τη μεγαλοπρεπή εμφάνισή της. Παρουσίασε τους ομιλητές και πληροφόρησε το ακροατήριο ότι ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος και η γνωστή μουσικοσυνθέτρια κ. Ευανθία Ρεμπούτσικα, που ήταν προγραμματισμένο να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ειδοποίησαν ότι δεν ήταν δυνατό να παρευρεθούν λόγω αδιαθεσίας.
Πρώτος μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Σταύρος Ανεστίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης της ΜΓΣ και στη συμβολή της στην εκπαίδευση του Γένους από την εποχή της Άλωσης μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε λεπτομερώς...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Παρουσίαση του βιβλίου «Γιατί;» του ηθοποιού Στάθη Νικολαΐδη από τους 5 σχολικούς Συνδέσμους των Αθηνών.

Στη γεμάτη κόσμο αίθουσα «Αλέξανδρος Μαζαράκης» –ακόμα και τον εξώστη– του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018 με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του συμπατριώτη μας ηθοποιού κ. Στάθη Νικολαΐδη, που την οργάνωσαν τα πέντε σχολικά σωματεία της Κωνσταντινούπολης, ενώ η εφημερίδα μας ήταν χορηγός επικοινωνίας. Για πρώτη φορά τα πέντε σχολικά σωματεία παρουσίασαν από κοινού ένα βιβλίο, σε μια εκδήλωση με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Πόλη όπως είναι και το βιβλίο.
Το συγκεκριμένο αισθηματικό μυθιστόρημα του συγγραφέα, ο οποίος είναι από χρόνια ηθοποιός, εξελίσσεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής του στη γενέτειρά του Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «Γιατί;» και εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Πνοή». Η οργάνωση παρουσίασης του βιβλίου, η οποία πραγματικά είχε κάτι διαφορετικό από όλες τις άλλες παρουσιάσεις που έχουμε παρακολουθήσει στον συγκεκριμένο χώρο μέχρι σήμερα, καθώς και η συμμετοχή δύο διακεκριμένων ηθοποιών του κ. Γρηγόρη Βαλτινού και της κ. Δήμητρας Παπαδήμα, καθώς και του μουσικού συγκροτήματος που πλαισίωνε την εκδήλωση, συντέλεσαν στη συγκέντρωση τόσο πολύ κόσμου στον συγκεκριμένο χώρο την τελευταία περίοδο.
Την εκδήλωση άνοιξε και προλόγισε...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ: Τα ελληνικά διδακτήρια της Πόλης – Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο.

Το δεύτερο μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας συνεχίζει τον κύκλο ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ για τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης και θα μεταδώσει αυτό το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, 12 με 1 το μεσημέρι, το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Μία Σχολή που τα ίχνη της χάνονται στα βάθη των αιώνων και η οποία αποτέλεσε και αποτελεί φάρο εκπαίδευσης για τους Ρωμιούς της Πόλης.
Η Μεγάλη του Γένους Σχολή άφησε το ισχυρό αποτύπωμά της στην ιστορική συνοικία του Φαναρίου. Το νεότερο κτίριό της, σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δημάδη, δεσπόζει στον πέμπτο λόφο της επτάλοφης Πόλης. Οι μαθητές της Σχολής έρχονταν κάθε πρωί από διάφορες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης με τα μικρά βαπόρια της γραμμής που διέπλεαν τη Θάλασσα του Μαρμαρά και περνούσαν κάτω από τη γέφυρα του Ουν Καπανέ. Και έμοιαζαν σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο.
Στο δεύτερο μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, η εκπομπή ταξιδεύει μέχρι την περιώνυμη συνοικία των Ταταούλων και παρουσιάζει ένα μοναδικό ηχητικό τεκμήριο από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Οι απόφοιτοι της Μεγάλης του Γένους Σχολής Θεοφάνης Βασαγεώργης (του 1960) και Βασίλης Κυρατζόπουλος (του 1978) μιλούν για τα μαθητικά τους χρόνια και ανασυνθέτουν την εκπαιδευτική καθημερινότητα της Σχολής. Ο ιστορικός Σταύρος Ανεστίδης αποτίει τον δικό του φόρο τιμής στον πατέρα του Θεοχάρη Ανεστίδη, ο οποίος υπηρέτησε ως δάσκαλος και αργότερα ως γραμματέας της Σχολής.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα υπάρξει ζωντανή σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη και οι ακροατές του Πρώτου Προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μία μαρτυρία-τεκμήριο. Ο Πατήρ Γεννάδιος Μαυράκης, κατά κόσμον Νικόλαος Μαυράκης, εξιστορεί τη σύγχρονη ιστορία της Σχολής και θυμάται τα χρόνια που διετέλεσε σχολάρχης.

Ακούστε το Α' μέρος πατώντας εδώ.

Ακούστε το Β' μέρος πατώντας εδώ.


Αντικατάσταση της μαρμάρινης πλάκας της «Πλατείας Μεγάλης του Γένους Σχολής»

Πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, μετά από πολλές διαδικασίες και συνεννοήσεις με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Αθηναίων, η αντικατάσταση της μαρμάρινης πλάκας στην οποία αναγράφεται «Πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής» και επιδεικνύει την ονομασία της μικρής τριγωνικής πλατείας που βρίσκεται έναντι του ξενοδοχείου Χίλτον στην Αθήνα.
Τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία είχε αναλάβει πριν από αρκετό διάστημα το προηγούμενο Δ.Σ. των εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, το οποίο ήρθε σε επαφή και συνεννοήθηκε με το αρμόδιο Τμήμα Πολιτισμικής Κληρονομίας του Δήμου Αθηναίων όπου προΐσταται ο κ. Αλέξανδρος Πουλούδης, προκειμένου σε συνεργασία να προβούν στην αντικατάσταση της κατεστραμμένης από την πολυκαιρία, αλλά και σπασμένης από άγνωστους λόγους, μαρμάρινης πλάκας που ήταν τοποθετημένη εδώ και πολλά χρόνια στην ομώνυμη τριγωνική Πλατείας της Μεγάλης του Γένους Σχολής.
Έτσι το πρωί της 19ης Απρίλιου 2018 συνεργείο τεχνιτών μαρμαράδων αποξήλωσε την παλιά μαρμάρινη πλάκα και την αντικατέστησε με νέα πλάκα ιδίου μεγέθους που είχε παραγγελθεί από το Δ.Σ. από καιρό. Η εργασία πραγματοποιήθηκε παρουσία των μελών του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών του υποφαινόμενου, παλαιό μέλος του Δ.Σ. και του κ. Απόστολου Σικαλίδη, μέλος του σημερινού Δ.Σ., καθώς και παρουσία της προϊστάμενης αρχής του αρμοδίου τμήματος του Δήμου Αθηναίων κ.κ. Πουλούδη και Καρατζά.
Στην πλατεία που φέρει το όνομα της Μεγάλης του Γένους Σχολής, παλαιοτέρα υπήρχε τοποθετημένη μόνο η εν λόγω μαρμάρινη πλάκα, μετά από χρόνια όμως τοποθετήθηκαν άλλα δυο μικρά αγάλματα –άγνωστο πως;– καθώς και το δημοφιλές εντυπωσιακό γυάλινο άγαλμα με την ονομασία «Δρομέας» του καλλιτέχνη Βαρώτσου, που είχε τοποθετηθεί αρχικά στην Ομόνοια επί Δημαρχίας Έβερτ, που τότε όμως δίχασε την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα και εξαιτίας των έργων του Μετρό να μεταφερθεί και αυτό σε αυτήν την πλατεία.

Στάθης Αρβανίτης – Εφημερίδα ο Πολίτης /Ιούλιος 2018


Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσιάζει για πρώτη φορά τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης.

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-- ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Τα ελληνικά διδακτήρια της Πόλης: Η Μεγάλη του Γένους Σχολή»

Σάββατο 23 και Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσιάζει για πρώτη φορά τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης μέσα από τις μαρτυρίες μαθητών και δασκάλων. Πρόκειται για ένα μαγικό ταξίδι στην Πόλη του περασμένου αιώνα και σε όσα δεν σκέπασε η σκόνη του χρόνου με την υπογραφή της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση».
Ένας κύκλος πρωτότυπων ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες-τεκμήρια και ντοκουμέντα, που έρχονται για πρώτη φορά στο φως, σε παραγωγή του Πρώτου Προγράμματος.
Το αφιέρωμα συνεχίζεται με το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το οποίο θα μεταδοθεί σε δύο μέρη: το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 και το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, ώρα 12:00-13:00.
Η Μεγάλη του Γένους Σχολή είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κωνσταντινούπολης με μακραίωνη ιστορία που ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Τα δρώµενα στο 4ο Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ στο Άλιμο µε λίγα λόγια.

Στο διήμερο πρόγραμμα του 4ου Φεστιβαλ Κωνσταντινουπολιτών πραγματοποιήθηκαν από τους συλλόγους διάφορες αξιόλογες δραστηριότητες στην αίθουσα συνεδριάσεων, στην αίθουσα πινγκ-πονγκ και στο γήπεδο μπάσκετ «Μιχάλης Παγιώτης».
Στην αίθουσα συνεδριάσεων πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ομιλίες:
Α) Ο ψυχοθεραπευτής Παντελής Παπαδόπουλος και η Βέρα Αθανασίου μίλησαν για το χθες και το σήμερα των Ρωμιών της Πόλης.
Β) Η Προέδρος των Κεντρικιάδων κ. Όλγα Χάρτμαν μίλησε για τις Αμαλία Φλέμινγκ, Αικατερίνη Λασκαρίδου, Αθηνά Σπανούδη.
Γ) Οι τρεις πρόεδροι των σχολικών σωματείων, εκπαιδευτηρίων που λειτουργούν στην Πόλη, Α. Θεμοπούλου, Ν. Κόλμαν και Φ. Βασαγιώργης με συντονιστή τον Μ. Μαυρόπουλο, μίλησαν για τις αλλαγές που μελετώνται στο εκπαιδευτικό σύστημα της Πόλης –ειδικότερα στο Ζάππειο– για τους τελευταίους διευθυντές του Ζωγραφείου και την ιστορία της Μεγάλης του Γένους Σχολής.
Δ) Η πρόεδρος του Α.Σ. Πέρα κ. Βίκυ Χριστοφορίδου μίλησε για την ιστορική πορεία του συλλόγου.
Ε) Οι καθηγητές κ.κ. Μ. Βαρβούνης, Ν. Ουζούνογλου και Α. Θεμοπούλου παρουσίασαν για τον Σύνδεσμο Μακροχωρίου το βιβλίο του Επικ. Καθ. ΔΘΠ κ. Π. Βαλσαμίδη Ιστορία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου. Στ) Ο κ. Δ. Παλαβίδης μίλησε για την παρασκευή του Αγίου Μύρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ζ) Η κ. Αιμ. Ξανθοπούλου συντόνισε την παρουσίαση 15 περίπου σύγχρονων Κωνσταντινουπολιτών συγγραφέων, που μίλησαν για τα βιβλία τους.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν προβολές ντοκιμαντέρ και βίντεο διαφόρων συλλόγων:
Α) Από τον Σύλλογο Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας «Απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης».
Β) Από τον Σύνδεσμο Ιωακειμειάδων προβολή βίντεο του εφηβικού μυθιστορήματος Ψηφόπετρες.
Γ) Από τον Σύλλογο Πριγκηπιανών το βίντεο της Κ. Χατζηγιαννάκου «Η ζωή μας κάποτε» με εισηγήτριες τις κ.κ. Ζωρζέτ Αναγνωστοπούλου και Β. Ράλλη Ξύδα.
Δ) Προβλήθηκαν οι ταινίες: «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Κωνσταντινούπολης» και «Η δράση του Ζάππειου Παρθεναγωγείου της Κωνσταντινούπολης».
Τέλος ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για παιδικές δραστηριότητες από τη Ρεβέκκα Θωμάογλου, όπως και από την παιδική χορωδία του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Σμύρνης με τις Δέσποινα και Φιλάρετη Ιστανμπούλογλου στα μουσικά όργανα, σε διδασκαλία Ρέας Χουσερίδου.
Στην αίθουσα του πινγκ-πονγκ το κοινό παρακολούθησε τρεις επιδείξεις και ομιλίες σχετικές με την «πολίτικη μαγειρική» από τις κ.κ. Μαρία Εκμεκτσίογλου, Ειρήνη Πρίντεζη-Φράγκου και Ειρήνη Πατριακιάδου. Η χοροδιδάσκαλος Μήνα Λέτσου παρουσίασε με τις μαθήτριες της παραδοσιακούς χορούς, που διδάσκει στην Ένωση Κωνσταντινουπολιτών.
Στον κλειστό αθλητικό χώρο «Μιχάλης Παγιώτης» διεξήχθη αγώνας μπάσκετ των ομάδων παλαιμάχων Α.Σ. Πέρα και Α.Ο. Ταταύλα.

Στάθης Αρβανίτης-- Εφημερίδα ο Πολίτης Ιούνιος 2018


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΜΕΓΑΛΟΣΧΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ως Σύνδεσμος των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών δεν επιθυμούμε να ανασταλεί η λειτουργία κανενός από τα τρία εναπομείναντα σχολεία της Ομογένειας. Έχουμε ήδη υποστεί τις οδυνηρές συνέπειες από την παύση της λειτουργίας των δυο παρθεναγωγείων μας και την αναστολή λειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Κατανοούμε ως μέλη του ΔΣ την αγωνία όσων υπογράφουν την επιστολή προς τον υπουργό παιδείας, ενστερνιζόμαστε τις βελτιώσεις και τις προτάσεις που διατυπώνουν και έχουμε την ικανοποίηση ότι συσπειρωμένοι και ενωμένοι υψώνουν ''φωνήν μεγάλην''. Ως Σύνδεσμος των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών υποστηρίζουμε απολύτως την προσπάθειά τους και εν αναμονή πάντοτε της τελικής προτάσεως που θα κατατεθεί από τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων του ελληνικού υπουργείου παιδείας, δηλώνουμε την αμέριστη συναντίληψη και συμπαράστασή μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο


4ο Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.

ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΙΣ 13 ΜΑΙΟΥ 2018. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε κάνοντας κλικ εδώ:
ή αντιγράφοντας τον παρακάτω σύνδεσμο: 

http://www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/festival-gia-tis-chamenes-patrides-ston-alimo-video


Τιμητική εκδήλωση για τους Διευθυντές των Ελληνικών Λυκείων της Κωνσταντινούπολης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Οι.Ομ.Κω. η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 τα πέντε σχολικά σωματεία των Λυκείων της Κωνσταντινούπολης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών.
Η εκδήλωση με τίτλο «Οι Διευθυντές των Ελληνικών Λυκείων Κωνσταντινούπολης» που οργάνωσαν τα Σωματεία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, του Ζάππειου Παρθεναγωγείου, του Ζωγραφείου Λυκείου, του Ιωακειμείου Παρθεναγωγείου και του Κεντρικού Παρθεναγωγείου, πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από την εκδημία του αείμνηστου Λυκειάρχη του Ζωγραφείου Λυκείου Βασιλείου Μούτσογλου.
Στην εκδήλωση, εκτός των μαθητών και μαθητριών που φοίτησαν στα πέντε Λύκεια της Κωνσταντινούπολης, παρέστησαν ....

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πορεία και φασολάδα του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 οργάνωσε την καθιερωμένη εκδήλωση Πορείας και Φασολάδας. Το γεύμα πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου Athens Avenue Hotel στη Λεωφόρο Συγγρού στο ύψος της Νέας Σμύρνης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με απόφοιτους και το Δ.Σ. να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Σώστη, όπου έδωσαν τρισάγιο στη μνήμη καθηγητών και μαθητών που δεν βρίσκονται στη ζωή. Ακολούθησε η γνωστή πορεία από τον Ιερό Ναό, μέσω της υπόγειας διάβασης της Λεωφ. Συγγρού, για να καταλήξει στο ξενοδοχείο Athens Avenue Hotel, όπου ήδη είχαν συγκεντρωθεί οι υπόλοιποι μαθητές. Στήθηκαν πηγαδάκια από τις παρέες της Σχολής για να θυμηθούν τα σχολικά τους χρόνια στο Φανάρι και να συζητήσουν τις σημερινές ασχολίες τους.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι καθηγητές της Σχολής κ.κ. Ισαάκ Αναστασιάδης, Αλέκος Αλεξανδρίδης, Σπύρος Θεοφανίδης, Μιχάλης Μαυρόπουλος. Επίσης ο Προέδρος της Οι.Ομ.Κω. και το μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου των Φίλων της Μεγάλης Σχολής κ. Κανέλλα Ηλιοπούλου.
Πριν το γεύμα ο νέος Πρόεδρος των Μεγαλοσχολιτών κ. Σταύρος Ανεστίδης, καλωσόρισε καθηγητές και παρευρισκόμενους, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό πεπραγμένων και αναφερόμενος στις προγραμματισμένες για φέτος δράσεις του Συνδέσμου, τονίζοντας και τον φετινό εορτασμό των 90 χρονών ίδρυσής του στην Αθήνα.
Ανέγνωσε την επιστολή της διευθύντριας της Μ.Γ.Σ. κ. Βικτωρίας Λαιμοπούλου, που έστειλε ειδικά για την εκδήλωση και την επιστολή του ομογάλακτου προέδρου του Συλλόγου Κων/πολιτών Ν. Υόρκης κ. Μάκη Κατσαντώνη.
Μετά την ομιλία του κ. Ανεστίδη απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε μαθητές που αποφοίτησαν από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή το 1978, αλλά και σε συμμαθητές τους από την ίδια τάξη που δεν τέλειωσαν για διάφορους λόγους.
Την απονομή συντόνισε ο αντιπρόεδρος κ. Ιωσήφ Κωνσταντινίδης, τις δε τιμητικές πλακέτες παρέδωσαν στους 13 από τους 19 δικαιούχους, τα μέλη του Δ.Σ. και οι τέως καθηγητές της Σχολής. Οι υπόλοιποι δεν προσήλθαν παρ’ όλο που είχαν ειδοποιηθεί και είχαν δηλώσει ότι θα παρευρίσκονταν.
Στη συνέχεια σερβιρίστηκε η πατροπαράδοτη φασολάδα και μετά το υπόλοιπο μενού συνοδεία κρασιού. Το μενού συνοδεύτηκε με ραβανί.
Την ώρα του φαγητού σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν ο τ. Προέδρος κ. Φάνης Βασαγιώργης, η κ. Κανέλλα Ηλιοπούλου, ο παιδίατρος και απόφοιτος του 1978 κ. Γεώργιος Τσόλας και το μέλος του Δ.Σ. των Μεγαλοσχολιτών κ. Αποστόλης Σικαλίδης.
Σημαντική ήταν και η συνεισφορά του συμπατριώτη μας μουσικού κ. Βασίλη Κιοσέογλου, ο οποίος αφιλοκερδώς έστησε και ρύθμισε τα προσωπικά του συστήματα ήχου στην αίθουσα.
Και του χρόνου να είμαστε καλά να ξανασυναντηθούμε, ακόμη περισσότεροι.

Στάθης Αρβανίτης – Εφημερίδα Ο Πολίτης Μάρτιος 2018


Η «Πορεία» του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.

Την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση «Πορεία» (Φασολάδα) του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών. Στην Θεία Λειτουργία, που ετελέσθη στον Ιερό Ναό Αγίου Σώστη Νέας Σμύρνης, παρέστη το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου και ικανοποιητικός αριθμός Μεγαλοσχολιτών. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλη αρτοκλασία υπέρ υγείας των Εφόρων, Ευεργετών, Διευθυντού, Καθηγητών και Μαθητών της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής και των μελών του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.
Η συνεστίαση έλαβε χώρα στο γειτονικό ξενοδοχείο ATHENS AVENUE. Παρέστησαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, τέως καθηγητές της Σχολής και περίπου ογδόντα Μεγαλοσχολίτες. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σταύρος Θ. Ανεστίδης, στην σύντομη ομιλία του, επεσήμανε ότι η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή ως φαινόμενο πολιτισμού και ως «ολκάς των εκζητούντων παιδείαν» αποτελεί για 560 και πλέον χρόνια σέμνωμα για την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, για το Γένος των Ρωμιών της Βασιλεύουσας και για τους απανταχού Μεγαλοσχολίτες. Διαβάστηκαν επίσης τα μηνύματα της Διευθύντριας της Μεγάλης Σχολής Βικτωρίας Λαιμοπούλου και του Προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Νέας Υόρκης Προδρόμου Κ. Κατσαντώνη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής Νέλλα Ηλιοπούλου. Κατά την φετινή εκδήλωση δόθηκαν οι σχετικές αναμνηστικές πλακέτες στους αποφοίτους και μαθητεύσαντες του σχολικού έτους 1977-1978. Η απονομή έγινε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και από τους παρόντες τέως καθηγητές της Σχολής. Εκ μέρους των μαθητών ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο ο Γεώργιος Τσόλας. Την ηχητική και μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης ανέλαβε με επιτυχία και αφιλοκερδώς ο μουσικός Βασίλειος Κιοσέογλου.

Εφημερίδα Ανατολή και ιστοσελίδα Μικρασιάτης.


Καισάρεια - Μονή του Τιμίου Προδρόμου Ζιντζίρδερε. Παρουσίαση του Α´ τόμου

«Βραδιά Καππαδοκίας» η εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, στις 20/11/2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, και παρουσιάστηκε ο Α´ τόμος της τριλογίας της ιστορικού-νομικού κ. Κατερίνας Νικολαΐδου Ντάναση με τίτλο «Καισάρεια» και υπότιτλο «Μονή του Τιμίου Προδρόμου Ζιντζίρδερε – Το πνευματικό εκπαιδευτικό κέντρο της Καππαδοκίας Κερμίρα-Μερσίνα-Ποτάμια».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και μέλη της ΟΠΣΕ, αρκετοί βιβλιόφιλοι με καταγωγή ....

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Νέο Δ.Σ. στον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών.

Με τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα μας το απόγευμα στις 18 Δεκέμβριου 2017 το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας που αναδείχτηκε είναι το εξής:

Προέδρος: Σταύρος Ανεστίδης.
Αντιπρόεδρος: Ιωσήφ Κωνσταντινίδης.
Γενικός Γραμματέας: Χρήστος Μπαμπούρης.
Ταμίας: Δημήτρης Δερβεντλής.
Ειδικός Γραμματέας: Ευστράτιος Χατζηιωάννου.
Σύμβουλοι: Θεοφάνης Βασαγιώργης.
                     Βένος Ζαχαριάδης.
                     Βασίλης Μαραμενίδης.
                     Απόστολος Σικαλίδης.


Πνευματικό Μνημόσυνο του αείμνηστου Δασκάλου του Γένους Δημήτρη Φραγκόπουλου

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, την Τέταρτη, 8 Νοεμβρίου 2017, παρουσία και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, το Πνευματικό Μνημόσυνο του αείμνηστου Δασκάλου του Γένους Δημήτρη Φραγκόπουλου, που διοργάνωσαν από κοινού, ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών, υπό την αιγίδα της Οι.Ομ.Κω.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων που γέμισε κόσμο, πολλοί από αυτούς μαθητές του, παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους, ....

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πρόσκληση σε ετήσια Γενική Συνέλευση και Εκλογή νέου Δ. Σ.

Καλούνται τα μέλη του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 17.30 στην έδρα μας (Δημ. Σούτσου 46 - Αμπελόκηποι) όπως παρευρεθούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση και στην Εκλογή νέου Δ. Σ. του Σωματείου. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την Δευτέρα 11 Δεκεμβίου 2017 την ίδια ώρα και στην ίδια αίθουσα.

Ημερήσια Διάταξη

 1. Εκλογή προεδρείου Γενικής Συνέλευσης.
 2. Ανάγνωση και επικύρωση των πρακτικών της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης.
 3. Ανάγνωση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου.
 4. Ανάγνωση οικονομικού απολογισμού περιόδου από 4/11/2015 έως 4/12/2017
 5. Παρουσίαση του νέου ετήσιου προϋπολογισμού.
 6. Ανάγνωση των πρακτικών της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
 7. Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε διοικητική και οικονομική ευθύνη.
 8. Ερωτήσεις – Προτάσεις.
 9. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής.
 10. Ψηφοφορία για την εκλογή μελών του Δ. Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Θεοφάνης Βασαγιώργης
Ο Γεν. Γραμ. Σταύρος Ανεστίδης


Τριήμερη Εκδρομή Του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια φορά η ετήσια τριήμερη εκδρομή του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών. Για φέτος το καλοκαίρι είχε προγραμματισθεί η Πελοπόννησος και περιελάβανε επισκέψεις στον Μυστρά, Νεάπολη, παραλία Σίμου στην Ελαφόνησο και Μονεμβασιά.
Η εκδρομή ξεκίνησε Παρασκευή πρωί από το Παλαιό Φάληρο με το πολυτελές πούλμαν της τουριστικής εταιρείας Mirage με οδηγό τον κ. Παναγιώτη και ξεναγό τον ιδιοκτήτη κ. Γιώργο. Υπεύθυνος της εξόρμησης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Φάνης Βασαγιώργης, ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Τιμητικές πλακέτες σε αποφοίτους της Μεγάλης Σχολής

Με μεγάλη επιτυχία, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, η καθιερωμένη εκδήλωση της πορείας προς την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι, που οργάνωσαν οι Σύνδεσμοι Αποφοίτων της Μεγάλης Σχολής και του Ιωακειμείου Παρθεναγωγείου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με λειτουργία και αρτοκλασία, υπέρ υγείας των μαθητών των δύο σχολείων και τελέστηκε....

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Ελληνορθόδοξες Κοινότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία του Ιωάννη Εμμ. Πολυχρονίδη

Ο Εν Αθήναις Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών συνεχίζοντας την πετυχημένη πορεία του στις παρουσιάσεις νέων βιβλίων που αφορούν και τη Μικρά Ασία, πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Τσουκάτου, την παρουσίαση του βιβλίου Ελληνορθόδοξες Κοινότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία - Μέριμνα για την υγεία και την πρόνοια του Ιατρού Ψυχίατρου του Π.Ν. και συγγραφέα κ. Ιωάννη Εμμ. Πολυχρονίδη.
Κατά την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στη σχεδόν γεμάτη από κόσμο αίθουσα συγκεντρώσεων....

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΣΧΟΛΙΤΩΝ

Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή από την Ίδρυση της το 1454 μέχρι και σήμερα λειτούργησε και λειτουργεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Φανάρι έδρα της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Ελληνισμού όπου φοιτούσαν και φοιτούν Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη ,Τον Πόντο ,την Καππαδοκία, την Ίμβρο –Τένεδο ,την Ιωνία και τη Μικρά Ασία.
Τα εκατομμύρια των επισκεπτών και οι χιλιάδες μαθητές στο πέρασμα τους από τους ιερούς χώρους της Σχολής έρχονται αντιμέτωποι με τις προμετωπίδες των ρητών που δίνουν το στίγμα της προσωπικότητας ενάρετων πολιτών
ΓΝΩΘΙ Σ ΑΥΤΟΝ ΧΡΟΝΟΥ ΦΕΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑΝ ΖΗΛΟΥ
Και φυσικά αυτό που αρμόζει στη σημερινή μας τοποθέτηση ꞉
ΝΟΜΟΙΣ ΠΕΙΘΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών στην Ελλάδα που εκπροσωπεί εκατοντάδες φοιτήσαντες και αποφοιτήσαντες από το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ευρώπης καλεί τους αιρετούς, τους θεσμικούς παράγοντες και τα εργαζόμενα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας να συμμορφωθούν με το ρητό:
ΝΟΜΟΙΣ ΠΕΙΘΟΥ
και να σεβαστούν όχι μόνο τους εαυτούς τους άλλα και τα εκατομμύρια προσφύγων Μικρασιατών και νεοπροσφύγων Κωνσταντινουπολιτών που επιθυμούν να οικοδομήσουν τον πολιτιστικό , κοινωνικό, λαογραφικό και μορφωτικό πολιτισμό τους, στους χώρους του γηπέδου ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ΄΄.
Δηλώνουμε ότι στην προσπάθεια ανάδειξης των ιστορικών μας καταβολών ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών θα είναι ενεργά αρωγός και συνπορευτής στην ανέγερση και λειτουργία του γηπέδου ΄΄ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΄΄.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος Φάνης Βασαγιώργης , ο Αντιπρόεδρος Βένος Ζαχαριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Σταύρος Ανεστίδης, ο Ειδικός Γραμματέας Στάθης Αρβανίτης, ο Ταμίας Χρήστος Μπαμπούρης και τα μέλη Βασίλης Μαραμενίδης , Διονύσης Γούτσε , Μάρκος Πετούνας και Ιωσήφ Κωνσταντινίδης.


Παρουσίαση ποιητικού έργου

Απόφοιτοι της Μεγάλης Σχολής, Κωνσταντινουπολίτες, φίλοι της λογοτεχνίας και της ποίησης έδωσαν το παρόν, στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο, που πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών εκδήλωση τιμής για τη ζωή και το ποιητικό έργο του αείμνηστου Δημήτρη Παπακωνσταντίνου με την ευκαιρία του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών στην Αθήνα.
Η παρουσίαση διανθίστηκε με προβολή εικόνων της Μεγάλης Σχολής και φωτογραφίες του αείμνηστου....

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πορεία και φασολάδα του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 οργάνωσε την καθιερωμένη εκδήλωση Πορείας και «Φασολάδας», η οποία πραγματοποιείται ως γνωστό με τη σύναξη των μαθητών και των τελειόφοιτων των περασμένων ετών. Το γεύμα πραγματοποιήθηκε και φέτος στην αίθουσα συνεστιάσεων του 7ου ορόφου του ξενοδοχείου Κοράλ, η οποία προσφέρει πανοραμική θέα του Σαρωνικού.

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Εθιμοτυπική επίσκεψη του Πρόεδρου Μεγαλοσχολιτών στον Πρόεδρο Κωνσταντινουπολιτών Νέας Υόρκης

Ο Πρόεδρος των Μεγαλοσχολιτών κ. Θεοφάνης Βασαγιώργης κατά την τελευταία του μετάβαση στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Πρόεδρο των Κωνσταντινουπολιτών Νέας Υόρκης κ. Πρόδρομο (Μάκη) Κατσαντώνη, ο οποίος τυγχάνει να είναι και Μεγαλοσχολίτης. Ο κ. Βασαγιώργης που τον Απρίλιο του 2016, την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδος, ταξίδευσε στη Νέα Υόρκη, μετά από ραντεβού...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Μια επιτυχημένη ομιλία για τον Μεγαλοσχολίτη λόγιο Φιλήμονα

Στις 20 Μαρτίου 2016, μετά από 24 ακριβώς χρόνια, επαναλήφθηκε για δεύτερη φορά η επιτυχημένη ομιλία του μέλους του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Ιωσήφ Κωνσταντινίδη. Η εκδήλωση με την εισήγηση που είχε τίτλο «Ένας Μεγαλοσχολίτης στην Ελληνική Επανάσταση του 1821», οργάνωσαν ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών σε συνεργασία με την εφημερίδα ο Πολίτης υπό την αιγίδα του Δήμου Αλίμου. Πραγματοποιήθηκε δε στη φιλόξενη αίθουσα της Θεατρικής Σκηνής «Κάρολος Κουν» στον Άλιμο. Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του Δημήτρη Παλαβίδη, αναφορικά με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το οποίο εκτέθηκε στο φουαγιέ του Θεάτρου. Όπως...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Διδασκαλία και όργανα φυσικών επιστημών

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η επιστημονική Ημερίδα «Διδασκαλία και όργανα εργαστηρίου των φυσικών επιστημών στη Μεγάλη του Γένους Σχολή», που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2016 στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Την ημερίδα διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών, το Ελληνικό Αρχείο Επιστημονικών Οργάνων, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τη συμμετοχή ομάδας μαθητών του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών (Μαράσλειο) που πραγματοποίησε πειράματα με όργανα φυσικής εμπνευσμένα από τα αντίστοιχα που υπάρχουν στο εργαστήριο της Μεγάλης του Γένους Σχολής. ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πορεία και φασολάδα του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών 2016

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016, ημέρα που από το πρωί χάραξε ηλιόλουστη με αρκετή ζέστη μέσα στην καρδιά του χειμώνα, πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, η ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση, της πορείας και της «φασολάδας» σε αίθουσα του ξενοδοχείου Κοράλ, η οποία προσφέρει, εκτός των άλλων, μια πανοραμική θέα του Σαρωνικού. Η εκδήλωση όπως κάθε χρόνο ξεκίνησε από μέλη και το Δ.Σ. που παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στον Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Παλ.Φαλήρου και έδωσαν τρισάγιο υπέρ των καθηγητών και των μαθητών που έχουν φύγει από τη ζωή. Αμέσως μετά ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πρόσκληση σε ετήσια Γενική Συνέλευση και Εκλογή Δ. Σ.

Καλούνται τα μέλη του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 17.30 στην έδρα μας (Δημ. Σούτσου 46 Αμπελόκηποι) για την Ετήσια Γενική Συνέλευση και Εκλογή Δ. Σ. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 την ίδια ώρα και στην ίδια αίθουσα.
Ημερήσια Διάταξη

 1. Εκλογή προεδρείου Γενικής Συνέλευσης.
 2. Ανάγνωση και επικύρωση των πρακτικών της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης.
 3. Ανάγνωση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου.
 4. Ανάγνωση οικονομικού απολογισμού περιόδου από 7/10/2013 έως 4/11/2015
 5. Παρουσίαση του νέου ετήσιου προϋπολογισμού.
 6. Ανάγνωση των πρακτικών της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
 7. Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε διοικητική και οικονομική ευθύνη.
 8. Ερωτήσεις – Προτάσεις.
 9. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής.
 10. Ψηφοφορία για την εκλογή μελών του Δ. Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Θεοφάνης Βασαγιώργης
Ο Γεν. Γραμματέας Βασίλειος Βράνης


Τετραήμερη Εκδρομή των Μεγαλοσχολιτών

Όπως όλα τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών 8 με 11 Μαΐου πραγματοποίησε εκδρομή στην περιοχή των Σερρών και της Δράμας έχοντας ως ορμητήριο το πολυτελές ξενοδοχείο Elpida Resort, το οποίο βρίσκεται στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων λίγο έξω από τις Σέρρες. Αυτό ήταν το σημείο από το οποίο ξεκινούσαμε καθημερινά για τις επισκέψεις μας στις διάφορες περιοχές που είχαν επιλεγεί και προγραμματιστεί από το Δ.Σ. του συνδέσμου. Την Παρασκευή το πρωί μια μεγάλη παρέα σαράντα πέντε ατόμων, μέλη του Δ.Σ. με τις οικογένειές τους, αρκετοί φίλοι ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πορεία και φασολάδα του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών

Για δεύτερη χρονιά ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποίησε την ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση, της πορείας και της «Φασολάδας» στον χώρο που είχε επιλέξει και πέρσι. Έτσι και φέτος η σύναξη των μαθητών και των τελειόφοιτων των περασμένων ετών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεστιάσεων του 7ου ορόφου του ξενοδοχείου Κοράλ, η οποία εκτός του καλού σέρβις και του φαγητού προσφέρει και πανοραμική θέα του Σαρωνικού. Δυστυχώς, λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής που επικρατούσε από τους νότιους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν σε συνδυασμό με την πυκνή σκόνη που αιωρούνταν στην ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα την κακή ορατότητα. Έτσι η μεγάλη παρέα των Μεγαλοσχολιτών ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Μουσική εκδήλωση των σχολικών σωματείων

Τα σχολικά μας σωματεία την Τέταρτη 28 Ιανουαρίου 2015 οργάνωσαν κοινή εκδήλωση στην αίθουσα «Αλέξανδρος Μαζαράκης» του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών. Την πρωτοβουλία για την 3η αυτή κατά σειρά κοινή εκδήλωση είχε ο Σύλλογος Ζαππίδων και πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την εκδήλωση άνοιξε ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Παρουσίαση βιβλίου

Τη Δευτέρα 2 φεβρουαρίου παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών το βιβλίο της Όλγας Κοτσιρέα «Ο Μυρεψός». Η παρουσίαση ήταν συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών και των εκδόσεών μας.
Θέλω να σας αναφέρω τα αισθήματά μου από την παρουσίαση. Η αίθουσα ήταν γεμάτη, κυρίως από νέους ανθρώπους, παλιούς μαθητές της συγγραφέως, χωρίς όμως ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα