ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΠΜΓΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΡΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της ΠΜΓΣ στην Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας. Η προβολή, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 1ης Απριλίου 2024, οργανώθηκε από Ένωση Σπάρτης και τον Σύλλογο Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, ενώ προσκλήθηκε το Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, ως παραγωγός του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο δημοσιογράφος-παραγωγός ντοκιμαντέρ κ. Θωμάς Σίδερης.
Την εκδήλωση, εκτός αρκετών κατοίκων της Νέας Ιωνίας, μεταξύ των οποίων και Κωνσταντινουπολίτες που μένουν στην περιοχή, τίμησε με την παρουσία του ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Μεντής, ως εκπρόσωπος του Σεβασμ. Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδελφείας, Ν. Ηρακλείου και Χαλκηδόνας κ. Γαβριήλ, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων της Ν. Ιωνίας και αρκετά μέλη Δ.Σ. των Συλλόγων που οργάνωσαν την προβολή. Επίσης ο Κωνσταντινουπολίτης ιατρός ουρολόγος κ. Καλαμάρης, από τους παλαιούς απόφοιτους της ΠΜΓΣ.
Την εκδήλωση προλόγισεμε σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο οποίος ανέφερε ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΕ ΘΗΒΑ ΚΑΙ ΛΕΙΒΑΔΙΑ

Την Κυριακή, 7 Απριλίου 2024, συμμετείχαμε στην εκδρομή που οργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής στο καταπληκτικό Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, στο οποίο αναδεικνύεται η ιστορία της περιοχής.
Στην πετυχημένη αυτή εκδρομή του Συλλόγου Φίλων της ΠΜΓΣ συμμετείχαν περίπου 48 άτομα. Επιβιβαστήκαμε το πρωί σε πολυτελές πούλμαν γνωστής εταιρίας, από το Σύνταγμα με βασικό προορισμό το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας.
Η πρώτη στάση πραγματοποιήθηκε μετά από 1 ώρα, ακριβώς έξω από την είσοδο του νέου Μουσείου της Θήβας, ένα σύγχρονο κτήριο με μοντέρνο στυλ, στο οποίο παρουσιάζονται με άριστο τρόπο τα ευρήματα από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα στη Βοιωτία. Έχει έκταση 1.000 τ.μ. και είναι χωρισμένο σε χρονικές, θεματικές ενότητες. Στην αυλή του υψώνεται ο μεσαιωνικός πύργος οχύρωσης Σαιντ Ομέρ, ένα ορθογώνιο κτίσμα ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΠΜΓΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Μεγάλη ήταν η χαρά του Διοικ. Συμβουλίου του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών όταν πριν από λίγο καιρό, ο παλιός γνώριμος του Συνδέσμου καθηγητής στο Γυμνάσιο Καλύμνου κ. Τάμης Βλήτας, ο οποίος κατάγεται από τη Σπάρτη, ζήτησε να του στείλουμε το ντοκιμαντέρ της ΠΜΓΣ για να το προβάλει στους μαθητές του, προκειμένου να γνωρίσουν την ιστορική σχολή που λειτουργεί συνεχώς από το 1454. Έτσι την Τετάρτη, 24/4/ 2024, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Καλύμνου και το παρακολούθησαν 73 μαθητές της Β΄ τάξης.
Ο κ. Τάμης Βλήτας, ο οποίος μας έστειλε φωτογραφίες από την προβολή, μας πληροφόρησε ότι ήταν μεγάλη έκπληξη και για τον Κωνσταντινουπολίτη καθηγητή κ. Μάκη Παλιάρη, με τον οποίο συνυπηρετεί και παρακολούθησε με ιδιαίτερη συγκίνηση το ντοκιμαντέρ από τη γενέτειρά του. Μας ενημέρωσε ακόμη ότι η προβολή αυτή στο Γυμνάσιο Καλύμνου πραγματοποιήθηκε επειδή στη Β΄ τάξη του Γυμνασίου διδάσκεται ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΕΚ

Επιτυχημένη ήταν η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών την Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, στο νεόδμητο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της ΑΕΚ στο Γήπεδο OPAP ARENA στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών μετά τους φιλικούς δεσμούς που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα με την Ένωση Φίλων της ΑΕΚ, αποφάσισε να επισκεφθεί το νεόδμητο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το ραντεβού με το Μουσείο ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο πάντα ευγενέστατος φίλος και Πρόεδρος της Ένωσης Φίλων της ΑΕΚ κ. Κυριάκος Χήνας, ο οποίος έφερε κοντά πριν από περίπου δύο χρόνια τους ως άνω συλλόγους με την ευκαιρία των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν για να τιμηθεί ο Μεγαλοσχολίτης, αείμνηστος Κωνσταντίνος Σπανούδης, ο οποίος πριν ακριβώς από έναν αιώνα ίδρυσε την ΑΕΚ και διετέλεσε ο πρώτος πρόεδρός της.
Έτσι μετά από συνεννόηση, ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΣΧΟΛΙΤΩΝ

Από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα μας το απόγευμα της Πέμπτης στις 3 Ιουνιου 2024, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας που αναδείχτηκε είναι το εξής:

Πρόεδρος : Δημήτρης Δερβεντλής

Αντιπρόεδρος : Μάρκος Πετιούνας

Γεν. Γραμματέας : Στάθης Αρβανίτης

Ειδ. Γραμματέας : Ελευθέριος Πουπουλίδης

Ταμίας : Γιώργος Βελιγιαννόπουλος

Σύμβουλοι : Θεοφάνης Βασαγιώργης

Παντελεήμων Γιαννίδης

Κωσταντίνος Νικοδήμου

Απόστολος Σικαλίδης

Αναπληρωμ. : Δημήτρης Αράπογλου

Θάνος Ζαράγκαλης
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών και η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Μπρίτζ του Α.Ο. Ταταύλα στην Οδό Ζεφύρου 1 – Παλαιό Φάληρο (Στάση τραμ Αγίας Σκέπης), τη Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024, στις 6:00 μ.μ.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία, θα επαναληφθεί την επομένη Δευτέρα στις 3 Ιουνίου 2024, την ίδια ώρα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υποψηφιότητα.

Τα θέματα ημερήσιας διατάξεως είναι ως εξής:

1. Εκλογή Προεδρείου Γενικής Συνέλευσης.
2. Ανάγνωση του προηγουμένου πρακτικού Γενικής Συνέλευσης
3. Ανάγνωση απολογισμού του Διοικητικού Συμβουλίου.
4. Ανάγνωση και έγκριση του οικονομικού απολογισμού.
5. Έκθεση ελεγκτικής επιτροπής.
6. Ανάγνωση και έγκριση οικονομικού προϋπολογισμού.
7. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη.
8. Προτάσεις υποδείξεις των παρευρισκόμενων μελών.
9. Εκλογή επιτροπής για διενέργεια εκλογών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
10. Διεξαγωγή ψηφοφορίας για την εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
11. Ανακοίνωση αποτελεσμάτων ψηφοφορίας.

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Δερβεντλής
Ο Γενικός Γραμματέας Ευστάθιος Αρβανίτης


ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΠΜΓΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΗΛΕΙΑΣ

Μεγάλη ήταν η ικανοποίηση του Δ.Σ. του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, γιατί το τελευταίο διάστημα στα πλαίσια προβολής της ΠΜΓΣ στον ελλαδικό χώρο, μέσω του ντοκιμαντέρ δικής τους παραγωγής, ταξίδεψε αυτήν τη φορά στον Πύργο Ηλείας. Τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, με ένα μικρό πούλμαν πήγαν στον Πύργο Ηλείας, όπου το Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προβολή του ντοκιμαντέρ, η οποία οργανώθηκε από τον Σύλλογο Τραπεζικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, οι οποίοι επέδειξαν εδώ και καιρό ενδιαφέρον για την προβολή στην πόλη τους.
Μεγάλη ήταν η προετοιμασία για την οργάνωση της εκδήλωσης στην καταπληκτική θεατρική αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνάσιου του Πύργου, όπου πραγματοποιήθηκε η προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και παραγωγού ντοκιμαντέρ κ. Θωμά Σίδερη με τίτλο «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή».
Την εκδήλωση, εκτός των πολλών κατοίκων του Πύργου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Βακόπουλος, ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανάσιου, ο οποίος βρισκόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Επαμεινώντας Κυριαζής, ο Αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Κορδάς, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δημήτρης Δημητρόπουλος, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Αικατερίνη Παρασκευοπούλου και αρκετοί εκπρόσωποι Τύπου της περιφέρειας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με εκκλησιαστικούς ύμνους ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ PEOPLE CERT Κ. Β. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Τη Δευτέρα, 11/3/2024 μέλη του Δ.Σ. του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας People Cert, όπου συνάντησαν τον πρόεδρο και ιδρυτή της εταιρίας, του Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία κ. Βύρωνα Νικολαΐδη.
Στη συνάντηση, από την πλευρά του Συνδέσμου, συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Δερβεντλής, ο Αντιπρόεδρος κ. Θεοφάνης Βασαγιώργης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Στάθης Αρβανίτης και το μέλος ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Γιαννίδης.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από ραντεβού που ζητήθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, όταν στην εφημερίδα Mono News δημοσιεύτηκε συνέντευξη του κ. Βύρωνα Νικολαΐδη στη δημοσιογράφο κ. Μαρίνα Πρωτονοτάριου με τίτλο «Όνειρό μου είναι να φτιάξω εδώ τη Μεγάλη του Γένους Σχολή», στην οποία, αν και Ζωγραφειώτης, είπε: «Όνειρό μου είναι να φτιάξω εδώ στην Αττική τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου θα μπορούν να φοιτούν δωρεάν παιδιά κάθε οικονομικής δυνατότητας. Θα μπορούσε να ανήκει σε ένα Ίδρυμα, στο οποίο θα δώσω σημαντικό μέρος της περιουσίας μου και αποστολή της Σχολής θα είναι να προσφέρει την καλύτερη εκπαίδευση δωρεάν σε όλους. Το πρόγραμμα σπουδών και οι διδάσκοντες καθηγητές θα είναι οι καλύτεροι».
Η συζήτηση αναπτύχθηκε γύρω από το θέμα ίδρυσης στην Αθήνα της Μεγάλης του Γένους Σχολής, για τις δράσεις του για στήριξη της Ελληνικής Ομογένειας, για το πρόγραμμα υποτροφιών της People Cert σε φοιτητές ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΗΝΑΣ: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ. Η ΠΥΡΑΚΤΩΜΕΝΗ ΡΟΜΦΑΙΑ ΤΟΥ ΑΛΥΤΡΩΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

Στη γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, το βράδυ της Δευτέρας, 11/3/2024, πραγματοποιήθηκε από τον εν Αθήναις Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, με τη στήριξη του Συλλόγου Φίλων της ΑΕΚ η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Κυριάκου Χήνα Κωνσταντίνος Σπανούδης – Η πυρακτωμένη ρομφαία του Αλύτρωτου Ελληνισμού.
Στη σπουδαία αυτή εκδήλωση, η οποία ήταν αφιερωμένη στον ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο της ΑΕΚ Κωνσταντίνο Σπανούδη, παραβρέθηκαν αρκετοί φίλοι του συγγραφέα και της ΑΕΚ. Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Σπυρίδων Σταμούλης, εκπρόσωπος του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημητρίου Καιρίδη, ο τ. Αντιπεριφεριάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, ο Προέδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.) κ. Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, ο Δ/ντής του ΑΠΕ ΜΠΕ κ. Αιμίλιος Περδικάρης, ο Δ/ντής του Μουσείου Ιστορίας της ΑΕΚ κ. Γεράσιμος Γασπαρινάτος, ο Πρόεδρος των Παλαίμαχων Καλαθοσφαιριστών της ΑΕΚ κ. Νικόλαος Μπαμπανικολός, ο Πρόεδρος της Super League κ. Γιώργος Στράτος, η Πρόεδρος της Λέσχης Ιστορίας της ΑΕΚ κ. Χριστίνα Σούκερη, ο Πρόεδρος του Α.Ο. Ταταύλα κ. Θωμάς Αρβανιτίδης, η Πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών κ. Λένα Αναπνιώτη, ο Γ.Γ. της ΟΠΣΕ κ. Δημήτρης Παντέλας, το μέλος του Δ.Σ. της ΟΠΣΕ κ. Κοσμάς Χατόγλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος των Αλαγιωτών κ. Γιώργος Νουβέλογλου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη συντονίστρια της παρουσίασης, δημοσιογράφο κ. Χριστίνα Αμερικάνου, η οποία, μετά το καλωσόρισμα, κάλεσε ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ: Με επιτυχία το ντοκιμαντέρ “Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή”

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας το περασμένο Σάββατο ,στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου πραγματοποίησαν την εκδήλωση της προβολής του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και παραγωγού ντοκιμαντέρ κ. Θ. Σίδερη με τίτλο «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» παραγωγής του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών [Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών].
Προλόγισε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που παρουσίασε τη σημασία αλλά και μοναδικότητα της εκδήλωσης, ευχαριστώντας τους συντελεστές για την άψογη συνεργασία και αποτέλεσμα ‘‘φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στην πνευματική αναβάθμιση, την παραγωγή πολιτισμού και κυρίως να αναδείξουμε τον άριστο και αριχτό συνδυασμό της διαχρονικής Ελληνικής Παιδείας κάτω από την καθοδήγηση της Εκκλησίας η οποία είναι καταλύτης και δρά ως ανάχωμα και κυματοθραύστης στα φαινόμενα της αλλοτρίωσης και στην υποβάθμιση δοκιμασμένων Αξιών και Αρχών της Φυλής μας που απειλούν τη συνοχή και το μέλλον των επομένων γενεών.
Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή αποτελεί ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Μελισσανίδης για Σπανούδη: «Οδηγός για εμάς τους υπηρέτες των αξιών της ευλογημένης προσφυγιάς και της ΑΕΚ».

Όσα ανέφερε ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη.
Μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο των Κωνσταντινουπολιτών από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, που ήταν αφιερωμένη στον πρώτο πρόεδρο και και εκ των Ιδρυτών της ΑΕΚ Κωνσταντίνο Σπανούδη, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να απευθύνει χαιρετισμό.
Αναλυτικά όσα ανέφερε ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ ΑΕΚ:
«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και να δηλώσω τα συγχαρητήριά μου για την πρωτοβουλία του Εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών να διοργανώσει εκδήλωση αφιερωμένη στον «πατέρα» της ΑΕΚ, Κωνσταντίνο Σπανούδη, η προσωπικότητα, το έργο και η δράση του οποίου αποτελεί οδηγό για μας τους υπηρέτες των ίδιων αξιών της ευλογημένης προσφυγιάς και της πολυαγαπημένης μας ομάδας.
Η περίπτωση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Σπανούδη είναι από εκείνες που μας αποδεικνύουν ότι την Ιστορία την γράφουν τα πρόσωπα και ιδιαίτερα οι φωτεινές προσωπικότητες, που αφήνουν ορατά τα ίχνη τους για τις επόμενες γενιές.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ και έναν ακούραστο υποστηρικτή της ΑΕΚ, τον Κυριάκο Χήνα, το έργο του οποίου «Κωνσταντίνος Σπανούδης: Η πυρακτωμένη ρομφαία του Αλύτρωτου Ελληνισμού» αποτελεί και το θέμα της εκδήλωσής σας».
Αναλυτικά όσα ανέφερε ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ ΑΕΚ:
«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και να δηλώσω τα συγχαρητήριά μου για την πρωτοβουλία του Εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών να διοργανώσει εκδήλωση αφιερωμένη στον «πατέρα» της ΑΕΚ, Κωνσταντίνο Σπανούδη, η προσωπικότητα, το έργο και η δράση του οποίου αποτελεί οδηγό για μας τους υπηρέτες των ίδιων αξιών της ευλογημένης προσφυγιάς και της πολυαγαπημένης μας ομάδας.
Η περίπτωση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Σπανούδη είναι από εκείνες που μας αποδεικνύουν ότι την Ιστορία την γράφουν τα πρόσωπα και ιδιαίτερα οι φωτεινές προσωπικότητες, που αφήνουν ορατά τα ίχνη τους για τις επόμενες γενιές.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ και έναν ακούραστο υποστηρικτή της ΑΕΚ, τον Κυριάκο Χήνα, το έργο του οποίου «Κωνσταντίνος Σπανούδης: Η πυρακτωμένη ρομφαία του Αλύτρωτου Ελληνισμού» αποτελεί και το θέμα της εκδήλωσής σας».

Ιστοσελίδα SDNA 14 Μαρτίου 2024


Μελισσανίδης για Σπανούδη: «Οδηγός για εμάς τους υπηρέτες των αξιών της ευλογημένης προσφυγιάς και της ΑΕΚ».

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης απηύθυνε χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών για τον πρώτο πρόεδρο και εκ των ιδρυτών της ΑΕΚ, Κωνσταντίνο Σπανούδη.
Η εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών με τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη να απευθύνει τον δικό του χαιρετισμό.
«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και να δηλώσω τα συγχαρητήριά μου για την πρωτοβουλία του Εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών να διοργανώσει εκδήλωση αφιερωμένη στον «πατέρα» της ΑΕΚ, Κωνσταντίνο Σπανούδη, η προσωπικότητα, το έργο και η δράση του οποίου αποτελεί οδηγό για μας τους υπηρέτες των ίδιων αξιών της ευλογημένης προσφυγιάς και της πολυαγαπημένης μας ομάδας.Η περίπτωση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Σπανούδη είναι από εκείνες που μας αποδεικνύουν ότι την Ιστορία την γράφουν τα πρόσωπα και ιδιαίτερα οι φωτεινές προσωπικότητες, που αφήνουν ορατά τα ίχνη τους για τις επόμενες γενιές.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ και έναν ακούραστο υποστηρικτή της ΑΕΚ, τον Κυριάκο Χήνα, το έργο του οποίου «Κωνσταντίνος Σπανούδης: Η πυρακτωμένη ρομφαία του Αλύτρωτου Ελληνισμού» αποτελεί και το θέμα της εκδήλωσής σας.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία», ανέφερε στο μήνυμά του ο Δημήτρης Μελισσανίδης.
Η ενημέρωση για την εκδήλωση:
Αυθεντική σπονδή τιμής και ευγνωμοσύνης στον Κωνσταντίνο Σπανούδη διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο των Κωνσταντινουπολιτών.
Σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, μνημονεύθηκαν οι εθνικές-κοινωνικές-πολιτικές και αθλητικές δράσεις του γεραρού συνεργάτη του Ελ.Βενιζέλου, πνευματικού ρέκτη και πρώτου προέδρου της ΑΕΚ. Η μνήμη του είθε να είναι πάντοτε το κίνητρο ποιοτικής δημιουργικότητας για όσους συγκινούνται με τις υψηλόφρονες αξίες της ιστορικής μας συνείδησης.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δρ.Χρήστος Ζούπας,ενώ διαστάσεις της προσωπικότητας του Σπανούδη ανέδειξαν ο λογοτέχνης Γαβρίλης Ιστικόπουλος,ο πανεπιστημιακός Σπύρος Τζόκας και ο Κυριάκος Χήνας.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Χριστίνα Αμερικάνου.

Ιστοσελίδα Gazzetta 14 Μαρτίου 2024


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣΧΟΛΙΤΩΝ: «ΦΑΣΟΛΑΔΑ 2024»

Μετά από αναστολή τριών χρόνων, εξαιτίας της πανδημίας, της καθιερωμένης, εδώ και πολλά χρόνια, παραδοσιακής «φασολάδας», ο εν Αθήναις Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών την πραγματοποίησε ξανά φέτος, κάνοντας κάποιες αλλαγές στις τηρούμενες όλα τα χρόνια διαδικασίες. Έτσι, με μεγάλη επιτυχία και κόσμο πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2024, στην αίθουσα συγκεντρώσεων του Α΄ ορόφου του Συλλόγου Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη.
Σε αλλαγές στο έθιμο της «φασολάδας» προχώρησε για φέτος ο εν Αθήναις Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών, ξεφεύγοντας λίγο από τον παραδοσιακό τρόπο που πραγματοποιούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Μετά από μεγάλη και εκτενή συζήτηση στο Δ.Σ. αποφασίστηκε φέτος η μη πραγματοποίηση της καθιερωμένης πορείας από κοντινή εκκλησία της περιοχής στον χώρο της εκδήλωσης και η μη επίδοση αναμνηστικών πλακετών σε αποφοίτους μετά από 40 έτη. Αντίθετα προτάθηκε και αποφασίστηκε ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΠΜΓΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Πρωτοφανές ήταν για τους υπεύθυνους το πλήθος μελών του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Μπενάκη που συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει το βραβευμένο σε διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής σε σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη, στην αίθουσα προβολής του Β΄ ορόφου του Μουσείου Μπενάκη, στο Κολωνάκι. Το ντοκιμαντέρ, παραγωγή του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, παρουσίασε και προλόγισε τη Δευτέρα 12 /2/2024 ο Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος.
Αρκετά ήταν τα μέλη του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Μπενάκη που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν απογοητευμένα, επειδή δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την προβολή του ντοκιμαντέρ της ΠΜΓΣ εξαιτίας της μικρής χωρητικότητας της αίθουσας προβολής του Μουσείου Μπενάκη.
Το ντοκιμαντέρ προλόγισε, καλωσορίζοντας αρχικά το κοινό, ο Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε λεπτομερέστατα στην ίδρυση και τη λειτουργία της ΠΜΓΣ από το 1454 μέχρι σήμερα, όπως αναφέρθηκε και στη Ρωμαίικη Κοινότητα του χτες και του σήμερα στην Πόλη. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι στην αίθουσα υπήρχαν και αρκετά μέλη του Δ.Σ. του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, ο οποίος πραγματοποίησε πριν από τέσσερα χρόνια την παραγωγή του ντοκιμαντέρ που θα παρακολουθούσαν.
Μετά την ομιλία του ο κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, κ. Δημήτρη Δερβεντλή, για έναν σύντομο χαιρετισμό. Ο κ. Δερβεντλής αναφέρθηκε στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, σε αρκετές αίθουσες των Αθηνών και της Ελλάδος.
Ακολούθησε η προβολή της ταινίας, διάρκειας μιας ώρας, η οποία χειροκροτήθηκε στο τέλος θερμά από το κοινό.
Μετά το τέλος της προβολής κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος, απευθυνόμενος και πάλι στο κοινό, ανέφερε ότι το Μουσείο Μπενάκη μετά το 2000 βοήθησε στο να συντηρηθούν διάφορες παραστάσεις που βρίσκονται ζωγραφισμένες στην οροφή της αίθουσας συγκεντρώσεων της ΠΜΓΣ και συγχρόνως απέστειλε διάφορα βιβλία για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης της σχολής.
Έτσι τελείωσε η εκδήλωση προβολής του ντοκιμαντέρ, και οι παρευρισκόμενοι αποχωρούσαν γοητευμένοι από την επιβλητικότητα της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής και την ομορφιά της Κωνσταντινούπολης που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον.

ΣΤΑΘΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2024


ΠΡΟΒΟΛH ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤEΡ ΤΗΣ ΠΜΓΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία από τον εν Αθήναις Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου 2023 στον Πολυχώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Παλαιού Φαλήρου η προβολή του ντοκιμαντέρ «Πατριαρχική Μεγάλης του Γένους Σχολής» του σκηνοθέτη και δημοσιογράφου της ΕΡΤ κ. Θωμά Σίδερη. Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Παλαιού Φαλήρου με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιάννη Φωστηρόπουλου.
Πολλοί ήταν οι Κωνσταντινουπολίτες και οι κάτοικοι του Παλαιού Φαλήρου που συγκεντρώθηκαν στον εντυπωσιακό πολυχώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Παλαιού Φαλήρου για να παρακολουθήσουν την τέταρτη κατά σειρά προβολή του ντοκιμαντέρ με θέμα τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Αρκετοί από τους προσερχομένους ήταν Μεγαλοσχολίτες που είχαν έρθει από μακρινές περιοχές της Αττικής για να παρακολουθήσουν το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ.
Την εκδήλωση άνοιξε ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΜΓΣ

Μια σπουδαία και ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση με τίτλο « Ιστορικά επιστημονικά όργανα για τη διδασκαλία της Φυσικής στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» πραγματοποιήθηκε από τον εν Αθήναις Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέξανδρος Μαζαράκης» του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών.
Παρά την απότομη αλλαγή του καιρού, αρκετοί ήταν αυτοί που, έχοντας μεγάλο ενδιαφέρον, συ­γκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, για να παρακολουθήσουν την επιστημονική εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, μαζί με τον εκπαιδευτικό κ. Παναγιώτη (Τάκη) Λάζο μετά τη βαθμολόγησή του από την εξεταστική επιτροπή με άριστα στη διδακτορική διατριβή του «Ιστορικά Επιστημονικά Όργανα και Πειράματα στη Μεγάλη Σχολή του Γένους», την οποία εκπόνησε.
Την εκδήλωση άνοιξε ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΓΕΥΜΑ ΜΕΓΑΛΟΣΧΟΛΙΤΩΝ

Αρκετοί Μεγαλοσχολίτες, 35 τον αριθμό, συγκεντρώθηκαν για να γευματίσουν στο παραδοσιακό καφενείο «Ίμβρος & Τένεδος», που βρίσκεται στην ισόγεια αίθουσα του κτηρίου του Συλλόγου Ιμβρίων, επί της Λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου στη Νέα Σμύρνη.
Η όλη πρωτοβουλία και οργάνωση ήταν του ομογάλακτου Μιχάλη Μαυρόπουλου, ο οποίος για κάποιο διάστημα διετέλεσε καθηγητής της ΠΜΓΣ.
Από νωρίς το μεσημέρι λοιπόν στη σύναξη των Μεγαλοσχολιτών, το παρών έδωσαν απόφοιτοι διαφόρων ετών, αλλά και μαθητές που πέρασαν παλαιότερα κάποια χρόνια από τα θρανία της σχολής. Επίσης παραβρέθηκαν και τα περισσότερα των μελών του Δ.Σ. του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών και ο πρόεδρός τους.
Όλοι οι συγκεντρωμένοι μοιράστηκαν σε δύο μεγάλα τραπέζια και απόλαυσαν εξαίσιους και γευστικούς μεζέδες, που είχαν ετοιμαστεί από το φιλόξενο και πρόσχαρο προσωπικό του καταστήματος. Φυσικά όλα αυτά συνοδεύτηκαν με ποτό της αρεσκείας του καθενός που διάλεξε μεταξύ κρασιού, ούζου και μπίρας.
Η σούπερ έκπληξη της ημέρας στο γεύμα ήταν η εμφάνιση στα τραπέζια πολίτικης λακέρδας και λουκουμιών με καϊμάκι που έφερε ο κ. Μιλτιάδης Βιτσαρόπουλος από την Κωνσταντινούπολη, στην οποία είχε ταξιδέψει λίγες ημέρες πριν.
Κατά τα άλλα, αυτό το δίωρο κύλισε ευχάριστα με τις γνωριμίες κάποιων μεταξύ τους, που δεν γνωριζόντουσαν από τη σχολή, αλλά και με διηγήσεις παλιών μαθητικών ιστοριών από τα σχολικά χρόνια. Και όπως πάντα απολαυστικός ο Δημήτρης Αράπογλου, με τα πειράγματά του.
Πραγματικά ο χώρος για δυο ώρες γέμισε με τις φωνές των Μεγαλοσχολιτών, που θύμιζαν την ώρα των διαλειμμάτων εκεί ψηλά στην αυλή του σχολείου.
Μετά το γεύμα, αφού όλοι απόλαυσαν το γλυκό ταψιού και το καφεδάκι τους, πήραν τον δρόμο της επιστροφής για τα σπίτια τους γεμάτοι χαρά από αυτήν τη συνεύρεση, ευχαριστώντας τον Μιχάλη Μαυρόπουλο για την πρωτοβουλία που είχε, αλλά και ευχόμενοι επανάληψη του γεύματος, με συ­γκέντρωση μάλιστα περισσότερων ομογάλακτων της σχολής.

ΣΤΑΘΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ 1/2024


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Με την ευκαιρία των 100 ετών περίπου από την ίδρυση της ΑΕΚ, της ομάδας των μεγάλων προσφυγικών συμβολισμών, το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ), στο πλαίσιο του πολυήμερου αφιερώματος «Αλλοτινές Πατρίδες» ανέθεσε στην Ένωση Φίλων της ΑΕΚ να επιμεληθεί το «Αφιέρωμα στον Μικρασιατικό Αθλητισμό στην Ελλάδα». Η επιτυχημένη εκδήλωση, την οποία συντόνισε και προλόγισε ο δημοσιογράφος κ. Ιωάννης Σαντοριναίος, φιλοξένησε αρκετούς φίλους των διοργανωτών, και πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2023 στον καταπράσινο κήπο της «Βίλας Κώστα» στη Νέα Ερυθραία. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Προέδρος του ΚΕΜΜΕ κ. Έφη Κούτση, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις και τις εκδηλώσεις του ΚΕΜΜΕ για να θυμίζουν την παράδοση των αλλοτινών πατρίδων αλλά και το πως ήρθαν οι πρόσφυγες σε αυτά τα χώματα, πως υπέφεραν και τελικά πρόκοψαν. Σύντομο χαιρετισμό από την Ένωση Φίλων της ΑΕΚ απηύθυνε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Σηφάκης. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από άτομα, ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Η «Πατριαρχική Μεγάλη Σχολή» στη Θεσσαλονίκη

Το κοινό της Θεσσαλονίκης, στις 14 Ιουνίου 2023, είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει σε μια δημόσια εκδήλωση, την ταινία – ντοκυμαντέρ «Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή».
Η προβολή συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορ. Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Ε.Μ.Σ.) και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών. Η προβολή έγινε στην αίθουσα της Ε.Μ.Σ.
Την προβολή χαιρέτησαν ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων και Πρόεδρος του Π.Ι. Πατερικών Μελετών, ο κ. Συμεών Πασχαλίδης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Διευθυντής του Π.Ι. Πατερικών Μελέτών. Επίσης χαιρέτησαν ο κ. Πολύβιος Στράντζαλης, Πρόεδρος της Ενωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως και ο κ. Δημήτρης Δερβεντλής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.
Στη συνέχεια την ταινία προλόγισε ο Δρ. Βασίλειος Πάππας, Πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. Την ταινία που σκηνοθέτησε ο κ. Θωμάς Σίδερης, δημοσιογράφος της ΕΡΤ, παρακολούθησε πλήθος κοινού, που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει μέσω των εικόνων την ιστορική Σχολή.

Δημοσιεύτηκε στην «Ανατολή» τεύχος 236


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Με την ευκαιρία των 100 ετών περίπου από την ίδρυση της ΑΕΚ, της ομάδας των μεγάλων προσφυγικών συμβολισμών, το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ), στο πλαίσιο του πολυήμερου αφιερώματος «Αλλοτινές Πατρίδες» ανέθεσε στην Ένωση Φίλων της ΑΕΚ να επιμεληθεί το «Αφιέρωμα στον Μικρασιατικό Αθλητισμό στην Ελλάδα». Η επιτυχημένη εκδήλωση, την οποία συντόνισε και προλόγισε ο δημοσιογράφος κ. Ιωάννης Σαντοριναίος, φιλοξένησε αρκετούς φίλους των διοργανωτών, και πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2023 στον καταπράσινο κήπο της «Βίλας Κώστα» στη Νέα Ερυθραία. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Προέδρος του ΚΕΜΜΕ κ. Έφη Κούτση, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις και τις εκδηλώσεις του ΚΕΜΜΕ για να θυμίζουν την παράδοση των αλλοτινών πατρίδων αλλά και το πως ήρθαν οι πρόσφυγες σε αυτά τα χώματα, πως υπέφεραν και τελικά πρόκοψαν. Σύντομο χαιρετισμό από την Ένωση Φίλων της ΑΕΚ απηύθυνε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Σηφάκης. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από άτομα, ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΕΝΩΣΙΣ ΦΙΛΩΝ της ΑΕΚ

Η Ένωσις Φίλων της ΑΕΚ,με σεβασμό στις αξιακές ορίζουσες της πατρογονικής κουλτούρας,τίμησε με ομιλίες και παρεμβάσεις σε πολύ συγκινητική εκδήλωση την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στη Νέα Ερυθραία τη θυσία των Ελλήνων της Ανατολής,που νοηματοδότησε τη ζωή μας με τον αγώνα για τα αναπαλλοτρίωτα ανθρωπιστικά δικαιώματα και τις ευαισθησίες της αλληλεγγύης.
Ευχαριστούμε την εξαίρετη πρόεδρο κα.Έφη Κούτση και το Δ.Σ. του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας για τη συνεργασία,όπως και τον π.Αθανάσιο,εκπρόσωπο του Μητροπολίτη κ.Κυρίλλου,τους εκπροσώπους του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (κ. Αντώνης Λαμπίδης,κ.Θωμάς Κούντερ ),του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών ( κ.Δημήτρης Δερβεντλής,κ.Στάθης Αρβανίτης ),του ΑΟ Ταταύλα ( κ.Θωμάς Αρβανιτίδης ) του ΑΣ Πέρα ( κα.Ελίζα Φερεκύδου ),τους τοπικούς συλλογικούς φορείς,τους Παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ,τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Αχιλλέα Κουρέπη,τους σημαντικούς διανοητές κ.Βλάση Αγτζίδη και κ.Θοδωρή Κοντάρα και τους εκατοντάδες μνήμονες της ιστορικής συνείδησης που ήταν κοντά μας.
Bραβεύσαμε το ΚΕΜΜΕ για την πολυσχιδή δράση του,τον κ.Δημήτρη Αράπογλου,εμβληματικό παράγοντα του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης και τον κ.Στράτο Σαρχόσογλου,αφοσιωμένο εκφραστή της 3ης γενιάς προσφύγων.
Ευχαριστούμε επίσης τον κ.Δημήτρη Μελισσανίδη για τον εμβριθή χαιρετισμό του,αλλά και τους : υπουργούς κ.Δημήτρη Παπαστεργίου - κ.Δημήτρη Καιρίδη - κ.Γιάννη Βρούτση,τους βουλευτές κα.Μιλένα Αποστολάκη - κα.Ζωή Ράπτη -.κ.Άγγελο Συρίγο - κα.Ραλλία Χρηστίδου,τον περιφερειάρχη Στερεάς κ.Φάνη Σπανό,τους δημάρχους Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας κ.Γιάννη Βούρο και Νέου Ηρακλείου κ.Νίκο Μπάμπαλο και τον ΓΓ Αθλητισμού κ.Γιώργο Μαυρωτά για τα μηνύματά τους,αν και δεν ήταν εφικτή η συμμετοχή τους λόγω της τεράστιας καταστροφής στη Θεσσαλία.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος κ.Ιωάννης Σαντοριναίος.

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Το ντοκιμαντέρ «Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» προβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 14 Ιουνίου, με πολύ μεγάλη επιτυχία, η προβολή του ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη, με τίτλο: «Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή», στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Βασίλειος Πάππας. Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων & Πρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. & Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών Συμεών Πασχαλίδης, ο Πρόεδρος της «Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Β.Ε.» κ. Πολύβιος Στράντζαλης και ο Πρόεδρος του εν Αθήναις Συνδέσμου των Μεγαλοσχολιτών κ. Δημήτρης Δερβεντλής. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου που ...


Πατήστε εδώ για περισσότερα


Προβολή του ντοκιμαντέρ της ΠΜΓΣ στη Θεσσαλονίκη.

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 14 Ιουνίου 2023, στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών η τρίτη κατά σειρά επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ της Πατριαρχική Μεγάλης του Γένους Σχολής του σκηνοθέτη και δημοσιογράφου της ΕΡΤ κ. Θωμά Σίδερη.
Περίπου 300 Θεσσαλονικείς συγκεντρώθηκαν από νωρίς κατακλύζοντας την Αίθουσα Διαλέξεων του γνωστού σε όλους ιστορικού κτηρίου της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, απέναντι από τον Λευκό Πύργο.
Την τρίτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ της ΠΜΓΣ που σκηνοθέτησε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ κ. Θωμάς Σίδερης, οργάνωσαν με κοινή σύμπραξη και συνεργασία το Πατριαρχικό Ιδρύμα Πατερικών Μελετών, η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, η Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος και ...


Πατήστε εδώ για περισσότερα


Παρουσίαση του Γραμάτικ της Σταυρούλας Ιωαννίδου από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών.

Τη φετινή σεζόν «έκλεισε» ο εν Αθήναις Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών με μια πολύ επιτυχημένη βιβλιοπαρουσίαση το απόγευμα της 21ης Ιουνίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέξανδρος Μαζαράκης» του Πνευματικό Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, η οποία συγκέντρωσε πολλούς βιβλιόφιλους.
Το βιβλίο της συγγραφέως-φιλολόγου Σταυρούλας Ιωαννίδου Γραματίκ-Η ιστορία ενός συνηθισμένου ανθρώπου παρουσιάστηκε σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Περίπλους και αφορά τη ζωή του παππού της Γιώργου Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε σπουδάσει στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από την Κωνσταντινούπολη, μετά την αποφοίτησή του, έφυγε το 1914 για να έρθει και να συνεχίσει τη ζωή του ως εκπαιδευτικός, υπηρετώντας ...


Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙΤΥΜΒΙΑΣ ΣΤΗΛΗΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΠΑΝΟΥ∆Η

Η Πολιτιστική Λέσχη «Ένωση Φίλων ΑΕΚ» με τον Πρόεδρό της κ. Κυριάκο Χήνα, το μεσημέρι της Κυριακής 9 Απριλίου 2023 πραγματοποίησε μια συγκινητική και σεμνή εκδήλωση με την ευκαιρία τοποθέτησης μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης του ιδρυτή και προέδρου της ΑΕΚ αείμνηστου Κωνσταντίνου Σπανούδη και της οικογένειάς του στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου, η οποία μεταφέρθηκε από το Κοιμητήριο της Ριζούπολης.
Αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου προκειμένου να παρευρεθεί στην τοποθέτηση μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης του αείμνηστου Κωνσταντινουπολίτη Κωνσταντίνου Σπανούδη, ιδρυτή και πρώτου Προέδρου της ΑΕΚ.
Την εκδήλωση διοργάνωσε Πολιτιστική Λέσχη «Ένωση Φίλων ΑΕΚ».
Κατά την αποκάλυψη της επιτύμβιας πλάκας ...


Πατήστε εδώ για περισσότερα


Κανάλι YouTube της ΠΜΓΣ

Παρακαλούμε να κάνετε εγγραφή στο youtube με αναζήτηση τίτλου καναλιού ΠΜΓΣ / Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi για να παρακολουθήσετε τις μαθητικές μας εργασίες και τα νέα της Σχολής μας.

Το πρώτο μας βίντεο είναι στο πλάισιο του προγράμματος e-twinning με τίτλο «Castles, watchers of the past», στο οποίο οι μαθητές της 5ης και της 6ης συστήνονται στο κοινό.
Το πρόγραμμα είναι σύμπραξη 26 σχολείων 5 ευρωπαϊκών χωρών με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην τοπική ιστορία, μέσα από τη βιωματική δράση - έρευνα.
Θα ακολουθήσει η εργασία μας, στην οποία θα παρουσιαστεί το Μερμέρ Κουλέ, που αποτελούσε τμήμα των τειχών του Θεοδοσίου.

Γίνετε μέλος στο νέο κανάλι μας


Νόστιμον ήμαρ,Κωνσταντίνε Σπανούδη

Η ομηρική παραίνεση για την ημέρα της επιστροφής στην πατρίδα πραγματώθηκε στην περίπτωση της οικογένειας Σπανούδη την Κυριακή 9 Απριλίου 2023 στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου.Θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια η εκεί μεταφορά της επιτύμβιας στήλης της οικογένειας από το Κοιμητήριο της Ριζούπολης.Ηθικό χρέος να αναπαύεται ο Κωνσταντίνος Σπανούδης στον οικείο τόπο της ομάδας που ίδρυσε μαζί με άλλους Κωνσταντινουπολίτες.
Τη μακρόχρονη διεργασία της έγκρισης για τη μεταφορά είχε αναλάβει η Πολιτιστική Λέσχη " Ένωσις Φίλων ΑΕΚ " με τη συνεργασία του Δήμαρχου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας κ.Γιάννη Βούρου.
Στην εκδήλωση μίλησαν για την προσωπικότητα του Σπανούδη :

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η απαγγελία από τον Γαβρίλη Ιστικόπουλο ποιήματός του για τον Σπανούδη.
Απέστειλαν χαιρετισμούς 30 προσωπικότητες και συλλογικοί φορείς,μεταξύ των οποίων:ο υφυπουργός κ.Άγγελος Συρίγος,η υφυπουργός κα.Ζωή Ράπτη,ο ευρωβουλευτής κ.Δημήτρης Παπαδάκης,οι βουλευτές κ.κ.Δημήτρης Καιρίδης και Κωνσταντίνος Κυρανάκης,ο περιφερειάρχης κ.Φάνης Σπανός,η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της ΠΑΕ ΑΕΚ κα.Ανθή Παπακώστα,ο Σύλλογος Παλαίμαχων Καλαθοσφαιριστών ΑΕΚ,ο πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ κ.Λουκάς Χριστοδούλου και ο κ.Δημήτρης Ζώτος,διευθυντής της Μεγάλης του Γένους Σχολής στην Κωνσταντινούπολη,όπου είχε φοιτήσει ο Σπανούδης.
Ευχαριστούμε επιπλέον την κοινοτική Σύμβουλο κα.Αγγελική Σουρτζή για την ολοκλήρωση της διεργασίας,τον κ.Στράτο Σαρχόσογλου για τη μεγάλη αρωγή του και τον κ.Παναγιώτη Μπόβο.

Tην Πέμπτη 13 Απριλίου συμπληρώνονται 99 χρόνια από την ιδρυτική συγκέντρωση του σωματείου που βοήθησε τους πενόμενους πρόσφυγες να νιώσουν την αλληλεγγύη της συλλογικότητας και να αναδείξουν τα προσόντα τους.Τιμή και ευγνωμοσύνη σε όσους διαχρονικά συνέβαλαν στην ασύγκριτη δόξα της μεγάλης ΑΕΚ.
Ευλογημένο Πάσχα με Καταλλαγή,Υγεία και τα ευγενέστερα συναισθήματα.

Πολιτιστική Λέσχη " Ένωσις Φίλων της ΑΕΚ "


Κέρδισε τις εντυπώσεις και στην Πόλη - Η ταινία για την Πατριαρχική Μεγάλη Σχολή

Μετά την Αθήνα, ήταν η σειρά της Κωνσταντινούπολης να παρουσιαστεί η ταινία για την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο τεύχος μας, η ταινία – ύμνος για την ιστορική Σχολή, γυρίστηκε με πρωτοβουλία και δαπάνη του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, ενώ το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του κ. Θωμά Σίδερη.
Ως ημερομηνία προβολής της ταινίας, στην αίθουσα τελετών της Μεγάλης Σχολής, είχε επιλεγεί η 30η Ιανουαρίου 2023, εορτή των Τριών Ιεραρχών, μεγάλων Δασκάλων και Πατέρων της Εκκλησίας, προστατών των γραμμάτων, των σχολείων και των μαθητών.
Επίσης την ημέρα αυτή στον ...


Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ» ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Μετά την άρση των απαγορεύσεων της πανδημίας από τον κορονοϊό, η Διεύθυνση της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, σε συνεργασία με τον εν Αθήναις Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 30 Ιανουάριου 2023 την, από πολύ καιρό αναμενομένη, προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» του δημοσιογράφου της ΕΡΤ κ. Θωμά Σίδερη, στην εντυπωσιακή αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΜΓΣ στο Φανάρι.
Αυτός ήταν και ο λόγος που αρκετά από τα μέλη του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη, για να παρευρεθούν στην προβολή του, στην οποία θα παρευρισκόταν και o Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Για τον ίδιο λόγο μάλιστα ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη και αρκετά μέλη του Συλλόγου Φίλων της ΠΜΓΣ. Το ντοκιμαντέρ είχε προβληθεί για πρώτη φορά με φοβερή επιτυχία σε ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, προσκαλούν τα μέλη και τους φίλους τους σε ένα μεσημεριανό γεύμα με πλήρες μενού καθώς και μουσική, την Κυριακή στις 12 Μαρτίου 2023 και ώρα 13:30 στην Αίθουσα της Λέσχης Μπρίτζ του Αθλητικού Ομίλου Ταταύλα που βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο στην Οδό Ζεφύρου 1 - Στάση Αγίας Σκέπης.
Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά μετα από την τριετή απραξία που υποχρεωθήκαμε από την πανδημία.
Πληροφορίες για κρατήσεις: Γ.Βελιγιαννόπουλος 6934046559 και Μ. Παπαγγελοπούλου Μπελδέκου 6946608208


Ταινία ύμνος για την Μεγάλη Σχολή

Το Αθηναϊκό κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε πρώτη επίσημη προβολή την ταινία – ντοκυμαντέρ για την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2022, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.
Η ταινία παρ’ ό,τι προβλήθηκε τώρα, ήδη έχει διακριθεί σε κινηματογραφικά φεστιβάλ που συμμετείχε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Να σημειώσουμε ότι τα γυρίσματα της ταινίας στο μεγαλύτερο τμήμα της έγιναν στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως στην Μεγάλη Σχολή και το Φανάρι. Η δημιουργία του ντοκυμαντέρ ήταν μια πρωτοβουλία του Εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, που ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, επί προεδρίας του κ. Σταύρου Ανεστίδη και τώρα, κατά την προεδρία του κ. Δημήτρη Δερβεντλή, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε η επίσημη προβολή της.
Η Διοίκηση του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών εργάστηκε αρκετό καιρό, για την εκδήλωση, ούτως ώστε η προβολή...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗΣ

Όταν διάβασα στον Πολίτη την πρόσκληση του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του κ. Θωμά Σίδερη, στο Πολεμικό Μουσείο, ομολογώ ότι σκέφτηκα: Δεν φοβάται ο Σύνδεσμος να προγραμματίζει εκδήλωση σε τόσο μεγάλο χώρο; Λάθος σκέψεις! Η μεγάλη αίθουσα ήταν του Πολεμικού Μουσείου ήταν γεμάτη παραπάνω από τα 2/3, απόδειξη ότι οι Κωνσταντινουπολίτες τιμούν τη Μεγάλη Σχολή και την πρωτοπορία της να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ ενός καταξιωμένου δημοσιογράφου, για αυτήν. Γεγονός είναι ότι για να το επιτύχουν, τόσο ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών όσο και ο Σύλλογος Φίλων της Μεγάλης Σχολής, δούλεψαν επισταμένα και με πρόγραμμα και τα κατάφεραν!
Την εκδήλωση συντόνισε ο παλαιός μαθητής της Σχολής κ. Μιχάλης Μαυρόπουλος, ενώ ομιλητές ήταν ο κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος, Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Μεγάλης Σχολής, ενός σωματείου το οποίο συμπαραστέκεται...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Αξιότιμες Κυρίες,Αξιότιμοι Κύριοι,

Σας ευχόμαστε μια δημιουργική εβδομάδα με υγεία και την ίδια ποιοτική δημιουργικότητα, ιδιαίτερα στη δράση του ιστορικού συνδέσμου που υπηρετείτε.
Εγκάρδιες είναι οι ευχαριστίες μας για την τιμή της συμμετοχής του κ.Αρβανίτη στην εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη.Με τη σύνολη πνευματική αλκή του και την ομιλία του, διαμόρφωσε εξαιρετικές συνθήκες κατανόησης της βαρύτητας της Μεγάλης του Γένους Σχολής.
Κάθε αθλητικός σύλλογος οφείλει να συντηρεί τις σταθερές ορίζουσες της ιστορικής συνείδησής του και αυτό θα επιτελούμε σε σειρά συναφών εκδηλώσεων.

Με τιμή Φίλοι της Καλαθοσφαίρισης της ΑΕΚ


ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΚΦΩΝΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΠΑΝΟΥΔΗ

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες

Ο Εν Αθήναις Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών απευθύνει θερμό χαιρετισμό και συγχαίρει τον Σύνδεσμο της Λέσχης Καλαθοσφαίρισης της ΑΕΚ, για την πρωτοβουλία που είχε να οργανώσει την εκδήλωση μνήμης για ένα διακεκριμένο Κωνσταντινουπολίτη και απόφοιτο της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Σπανούδη, που δυστυχώς είναι ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό.
Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης γεννήθηκε στο Φανάρι κάτω από την σκιά της Μεγάλης του Γένους Σχολής από την οποία και αποφοίτησε το 1886 επί Πατριαρχίας του Ιωακείμ του Γ’ που τότε ήταν η εποχή της ακμής του Ελληνισμού που δυστυχώς καταστράφηκε μετα από κάποιες δεκαετίες.
Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ και στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολής η οποία είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που λειτουργεί συνεχώς από το 1454 μέχρι και σήμερα και βρίσκετε στο Φανάρι στην ίδια περιοχή που βρίσκετε και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.
Στην Σχολή σπούδαζαν μαθητές από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα όπου ζούσε τότε ο Ελληνισμός (Όπως την Κωνσταντινούπολη, Καππαδοκία, Πόντο, Νησιά του Αιγαίου ακόμα και από την Βουλγαρία).
Ένας από τους μαθητές της Σχολής ήταν και ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, ο οποίος όταν αποφοίτησε σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Γαλλία και Ιταλία και διέπρεψε ως δημοσιογράφος στη εφημερίδα «Πρόοδος».
Το 1922 κατέφυγε στην Αθήνα και υπήρξε βουλευτής στο Κόμμα των Φιλελεύθερων του Ελευθερίου Βενιζέλου και ιδρυτικό μέλος της ΑΕΚ και πρόεδρος της έως το 1932.
Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια στην Λέσχη Καλαθοσφαίρισης της ΑΕΚ για την σημερινή οργάνωση της εκδήλωσης και της προβολής του Κωνσταντίνου Σπανούδη στο ευρύ κοινό. Ευελπιστούμε μάλιστα ότι θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες εκδηλώσεις. Τέλος ευχόμαστε πάντα επιτυχίες στην αγαπημένη μας Κωνσταντινουπολίτικη ομάδα της ΑΕΚ.


Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Κωνσταντίνο Σπανούδη. Με την συμμετοχή και του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση μνήμης για τον αείμνηστο ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο της ΑΕΚ Κωνσταντίνο Σπανούδη, που πραγματοποιήθηκε από τη Λέσχη Φίλων Καλαθοσφαίρισης της ΑΕΚ, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας.
Την όμορφη αυτή εκδήλωση που συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Χριστίνα Αμερικάνου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, η τ. Υπουργός Μιλένα Αποστολάκη, τ. Υπουργός κ. Δημήτρης Στρατούλης, η τ. Βουλευτής κ. Ελένη Αυλωνίτου, οι παλαίμαχοι της ΑΕΚ κ.κ. Τάκης Καραγκιοζόπουλος, Γιώργος Καραφέσκος, πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι τύπου και ο Πολίτης.
Σύντομους χαιρετισμούς προς τους παρευρισκόμενος ... Συντόμους χαιρετισμούς απεύθυναν στους παρευρισκόμενους ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΑΣ ΤΟ ΝΕΟ DVD ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΜΑΣ

Κυκλοφόρησε τώρα από τον συνδεσμό μας με σκηνοθέτη τον ΘΩΜΑ ΣΙΔΕΡΗ το νέο DVD για την σχολή μας με εσωτερικά και εξωτερικά γυρίσματα, φωτογραφίες και ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη, των καθηγητών, αποφοίτων και των σημερινών μαθητών.
Το DVD μπορείτε να το προμηθευτείτε με ένα τηλεφώνημα στα τηλέφωνα 6934046559 και 6977300880.


ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Μεγάλη ήταν η συγκίνηση στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, όταν στο τέλος μαθητικής ημερίδας ανακοινώθηκε το όνομα της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, η οποία κέρδισε το 2ο βραβείο στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τοπικής Ιστορίας με τίτλο «Μαθητές–πρεσβευτές πολιτισμού: Οι μαθητές μάς ξεναγούν στα μνημεία του τόπου τους». Η πραγματικά άψογα οργανωμένη μαθητική ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν 15 ομάδες Γυμνασίων και Λυκείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε το πρωινό της 6ης Μαΐου 2022 από την «Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Η ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα των παρευρισκόμενων από του συντονιστές-παρουσιαστές, μαθητές της Ερασμείου Σχολής, Βελισάριο Βελισαρίου, Στέλιο Κασαπάκη και Ελπίδα Φελέκουρα. Συντόμους χαιρετισμούς απεύθυναν στους παρευρισκόμενους ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ - Διάκριση σε μαθητικό διαγωνισμό

Πατήστε εδώ για δείτε το αρχείο PDF


ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΣΧΟΛΙΤΩΝ

Από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα μας το απόγευμα της Πέμπτης στις 19 Μάιου 2022, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας που αναδείχτηκε είναι το εξής:

Προέδρος: Δημήτρης Δερβεντλής .
Αντιπρόεδρος: Θεοφάνης Βασαγιώργης
Γενικός Γραμματέας: Στάθης Αρβανίτης
Ταμίας: Γεώργιος Βελιγιαννόπουλος
Ειδικός Γραμματέας: Θάνος Ζαράγκαλης
Μέλη : Δημήτρης Αράπογλου
           Ηλίας Γεωργιάδης.
           Παντελεήμων Γιαννίδης.
           Μάρκος Πετιούνας.
Αναπληρωματικό μέλος : Κωσταντίνος ΝικοδήμουΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Μετά την υποβολή επιστολής παραίτησης του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Σταυρού Ανεστίδη, για εντελώς προσωπικούς λόγους καθώς και την μη ύπαρξη αναπληρωματικών μελών, ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών προκηρύσσει διαδικασία για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και για την εκλογή εκλεκτόρων για την Οι.Ομ.Κω.
Η Γενική Εκλογική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου, θα λάβει χώρα στα γραφεία και αίθουσα Μπριτζ του Αθλητικού Συλλόγου Ταταύλα (Ζεφύρου 1, στο Παλαιό Φάληρο- Στάση Τραμ Αγίας Σκέπης) τη Δευτερά 9 Μαΐου 2022 στις 5:00 μ.μ. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία, θα επαναληφθεί την επομένη Δευτέρα στις 16 Μαΐου 2022, την ίδια ακριβώς ώρα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν άμεσα αίτηση για υποψηφιότητα, επικοινωνώντας με τους κ.κ. Δ. Δερβεντλή, στο 6977300800, Φ. Βασαγιώργη στο 6977679746 και Σ. Αρβανίτη στο 6944536202.

Τα θέματα ημερήσιας διατάξεως είναι ως εξής:

  1. Εκλογή Προεδρείου Γενικής Εκλογικής Συνέλευσης και διενέργειας των εκλογών.
  2. Ανάγνωση του προηγουμένου πρακτικού Γενικής Συνέλευσης
  3. Ανάγνωση απολογισμού του Διοικητικού Συμβουλίου από τις 20 Δεκεμβρίου 2021.
  4. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη.
  5. Προτάσεις και υποδείξεις των παρευρισκόμενων μελών.
  6. Διεξαγωγή ψηφοφορίας για την εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και την εκλογή εκλεκτόρων για την Οι.Ομ.Κω.
  7. Ανακοίνωση αποτελεσμάτων ψηφοφορίας.


Ο Πρόεδρος Δημήτρης Δερβεντλής
Ο Γενικός Γραμματέας Ευστάθιος Αρβανίτης


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗΣ

Πατήστε εδώ για δείτε το αρχείο PDF


ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ

Πατήστε εδώ για δείτε το αρχείο PDF


Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ σε ακυκλοφόρητο ελληνικό γραμματόσημο (1971)

Πατήστε εδώ για δείτε το αρχείο PDF

HISTORIAS MINIMAS 17 | «Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ»

Η Φωνή της Ελλάδας, το Παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ, παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού, την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή. Ο Σχολάρχης Δημήτριος Ζώτος και οι πρώην μαθητές της Δημήτριος Δερβεντλής (απόφοιτος 1965) και Θεοφάνης Βασαγεώργης (απόφοιτος 1960) μιλούν για τους σημαντικότερους σταθμούς της κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, θυμούνται πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν τη μαθητική ζωή τους και μεταφέρουν το άρωμα και την ατμόσφαιρα της Κωνσταντινούπολης όπως τη βίωσαν στην εφηβική και νεανική ζωή τους. Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εκπομπής HISTORIA MINIMAS (επεισόδιο 17ο) σε έρευνα και παρουσίαση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη.

Ακούστε την εδώ.ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΣΧΟΛΙΤΩΝ

Από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα μας το απόγευμα της 20 ης Δεκέμβριου 2021 το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας που αναδείχτηκε είναι το εξής:

Προέδρος: Σταύρος Ανεστίδης.
Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Δερβεντλής
Γενικός Γραμματέας: Στάθης Αρβανίτης
Ταμίας: Γεώργιος Βελιγιαννόπουλος
Ειδικός Γραμματέας: Θεοφάνης Βασαγιώργης
Μέλη : Δημήτρης Αράπογλου
           Θάνος Ζαράγκαλης.
           Ηλίας Γεωργιάδης.
           Απόστολος Σικαλίδης.


Πρόσκληση για την Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου και την εκλογή των μελών του νέου Διοικητικού του Συμβουλίου

Η Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου μας και η εκλογή των μελών του νέου Διοικητικού του Συμβουλίου θα λάβει χώρα στην έδρα μας, στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών (Δημητρίου Σούτσου 46, Αμπελόκηποι), την Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021, στις 17:00. Σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί στην έδρα μας, την Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021, την ίδια ώρα.

Θέματα ημερησίας διατάξεως:


 1. Εκλογή Προεδρείου Γενικής Συνελεύσεως.
 2. Ανάγνωση πρακτικού προηγουμένης Γενικής Συνελεύσεως
 3. Ανάγνωση απολογισμού του απερχομένου Διοικητικού Συμβουλίου.
 4. Ανάγνωση και έγκριση του οικονομικού απολογισμού.
 5. Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής.
 6. Ανάγνωση και έγκριση οικονομικού προϋπολογισμού.
 7. Απαλλαγή των Μελών του απερχομένου Διοικητικού Συμβουλίου από πάσης ευθύνης.
 8. Υποβολή προτάσεων.
 9. Εκλογή επιτροπής για την διενέργεια της εκλογής Μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
 10. Διεξαγωγή ψηφοφορίας για την εκλογή Μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
 11. Ανακοίνωση αποτελεσμάτων ψηφοφορίας.
Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2021


Ο Πρόεδρος                                  Ο Γενικός Γραμματέας
Σταύρος Ανεστίδης                         Ευστάθιος Αρβανίτης


ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ

Η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάρτης διοργάνωσαν στις 1-3 Οκτωβρίου 2021, επετειακό Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Παιδεία, Επιστήμη και Εκκλησία: Η Πελοπόννησος στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό». Το συμπόσιο διεξάχθηκε στους χώρους του Ινστιτούτου Έρευνας του Βυζαντινού Πολιτισμού του Μυστρά, όπου τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης ήταν ο Σχολάρχης της Π.Μ.Γ.Σ., ο κ. Δημήτριος Ζώτος.
Ο κ. Σχολάρχης, κατά την παρουσία του στο τριήμερο συμπόσιο μίλησε εμπεριστατωμένα για τη μακραίωνη ιστορία της Σχολής, την προσφορά της στην Ελληνική Παιδεία, όπως και τον τρόπο λειτουργίας της στα μετά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας χρόνια.
Το συμπόσιο πλαισιώθηκε με μουσικοχορευτική εκδήλωση, της οποίας τα έσοδα αφιερώθηκαν για την οικονομική ενίσχυση της Σχολής. Κατά τη διαμονή του ο κ. Ζώτος έγινε δεκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο στους χώρους της Μητρόπολης, συνοδευόμενος από τον κ. Κυριάκο Πεταλίδη, διευθυντή σύνταξης της εφημερίδος ΗΧΩ και εισηγητή του Συμποσίου.
Θεωρούμε καθήκον επιβεβλημένο να εκφράσουμε και δημοσίως τις ευχαριστίες μας στον Σεβ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο για τη θερμή του υποδοχή και τους διοργανωτές του Συμποσίου που μας έδωσαν την ευκαιρία αλληλογνωριμίας στα πλαίσια της επιστημονικής αυτής εκδήλωσης. Ειδικά τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα για την αβραμιαία του φιλοξενία, όπως και τον Πρόεδρο της Εταιρείας Σπαρτιατικών Σπουδών κ. Αθανάσιο Βλήτα και τους συνεργάτες του για την άριστη διεξαγωγή της όλης διοργάνωσης. Ευχαριστούμε επίσης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών και τον Πρόεδρο μαζί με τα μέλη του Συλλόγου των Φίλων της Μεγάλης Σχολής που συμμετείχαν στο Συμπόσιο. Τέλος, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους που συνέβαλλαν στην οικονομική στήριξη της Σχολής μας διά μέσου της μουσικοχορευτικής βραδιάς, που έλαβε χώρο με εξαίρετους καλλιτέχνες του Πολιτιστικού Μουσικοχορευτικού Συλλόγου «Χοροδρόμοι».
Ως Μεγάλη Σχολή επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για παρόμοιες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές συνεργασίες με εξ Ελλάδος φορείς, οι οποίες θα διευρύνουν τους ορίζοντες των μαθητών μας παράλληλα με το ήδη παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο, το οποίο επιτελείται εδώ και 567 χρόνια.

Δελτίο τύπου της Π.Μ.Γ.Σ. από την Εφημερίδα ο Πολίτης Νοεμβρίου 2021.


ΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΑΡΧΗ ΤΗΣ Π.Μ.Γ.Σ. Κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΤΟΥ ΣΤΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΥΣΤΡΑ

Με την ευκαιρία εορτασμού των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία, πραγματοποιήθηκε 1-3 Οκτωβρίου 2021 στον κήπο και τις αίθουσες συνεδριάσεων του Ινστιτούτου Ερευνών Βυζαντινού Πολιτισμού, στους πρόποδες της καστροπολιτείας του Μυστρά, το Επετειακό Επιστημονικό Συμπόσιο «Παιδεία, Επιστήμη και Εκκλησία: Η Πελοπόννησος στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό». Το συμπόσιο τελούσε υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη διοργάνωση είχαν το Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών. Το συμπόσιο επίσης ήταν υπό την αιγίδα Μουσείων των Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το στήριξαν πολλοί απλοί και μεγάλοι χορηγοί, αλλά και χορηγοί επικοινωνίας.
Το επιτυχημένο Επετειακό Επιστημονικό Συμπόσιο, στο οποίο έλαβαν μέρος εννέα Έλληνες και ξένοι ομιλητές, ξεκίνησε την Παρασκευή με την πραγματοποίηση εκδήλωσης στον καταπράσινο κήπο του Ινστιτούτου, στο οποίο παλαιότερα στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο Μυστρά.
Τιμώμενο πρόσωπο του Συμποσίου ήταν ο Σχολάρχης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Δημήτριος Ζώτος. Παραβρέθηκαν ο Αιδεσ. π. Λάζαρος ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιου, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Θανάσης Δαβάκης και Σταύρος Αραχωβίτης, ο Στρατιωτικός Διοικητής του ΚΕΜ, ο Προέδρος των Σπαρτιατικών Σπουδών κ. Αθανάσιος Βλήτας, η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ερευνών Βυζαντινού Πολιτισμού κ. Αδαμαντία Τζανετέα, οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού της περιοχής, μέλη του Εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, μέλη του Συλλόγου Φίλων της Π.Μ.Γ.Σ., κάτοικοι της περιοχής και οι εκπρόσωποι τύπου των Sparta Voice, Πολίτη και Ηχώ της Πόλης.
Τον συντονισμό της εναρκτήριας ημέρας του συμποσίου, είχε η Αντιπρόεδρος του Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης κ. Ευγενία Πρέβα, η οποία αρχικά κάλεσε στην έδρα για χαιρετισμό τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα, τον Αιδεσ. πατέρα Λάζαρο, την κ. Μαργαρίτα Σπυριδάκου, η οποία ανέγνωσε επιστολή του Αρχιεπίσκοπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιου, τον Βουλευτή κ. Θανάση Δαβάκη, τον Βουλευτή κ. Σταύρο Αραχωβίτη, την εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Ερευνών Βυζαντινού Πολιτισμού κ. Αδαμαντία Τζανετέα, το μέλος του Δ.Σ. του Εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Ηλία Γεωργιάδη, τον Προέδρο του Συλλόγου Φίλων της Π.Μ.Γ.Σ. κ. Σταύρο Αρβανιτόπουλο. Βιντεοσκοπημένα χαιρέτησαν την εκδήλωση, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Δημήτρης Εφραίμογλου.
Ο ομιλητής Δρ. Αθανάσιος Χρήστου αναφέρθηκε για αρκετή ώρα στο κύριο θέμα της εκδήλωσης «Νεοελληνικός Διαφωτισμός και η Φιλική Εταιρία στην Πελοπόννησο».
Ακολούθησε ο Σχολάρχης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Δημήτριος Ζώτος, ο οποίος ανέλυσε την ιστορική πορεία και την εικόνα του σημερινού τρόπου λειτουργίας της ΠΜΓΣ, ενώ παράλληλα προβάλονταν εικόνες από τη σημερινή λειτουργία και τους χώρους της Μεγάλης Σχολής. Η ομιλία του απέσπασε τα θερμά χειροκροτήματα του ακροατηρίου.
Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, λαμβάνοντας ξανά τον λόγο, τίμησε εκ μέρους των διοργανωτών τον Σχολάρχη της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Δημήτριο Ζώτο, προσφέροντάς του τέσσερεις σειρές αναμνηστικών ελληνικών γραμματοσήμων και ένα βιβλίο οικονομικού περιεχομένου που είχε συγγράψει.
Με την τελετή τίμησης έληξε η πρώτη ημέρα του συμποσίου και ακολούθησαν κεράσματα μεζέδων και ποτών στους προσκεκλημένους, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συνομιλήσουν μεταξύ τους.
Το απόγευμα της δεύτερης ημέρας παρευρεθήκαμε στον ίδιο χώρο για την προγραμματισμένη μουσική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για οικονομική ενίσχυση της ΠΜΓΣ στα πλαίσια του Συμποσίου.
Στο ξεκίνημα της μουσικής εκδήλωσης που συντόνισε πάλι η κ. Ευγενία Πρέβα, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο Διευθυντής Σύνταξης της ομογενειακής εφημερίδας Ηχώ της Πόλης κ. Κυριάκος Πεταλίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στον σημερινό Ελληνισμό της Πόλης και ο Σχολάρχης της ΠΜΓΣ κ. Δημήτριος Ζώτος μίλησε για τη σημερινή πορεία της σχολής.
Ακολούθησε συναυλία παραδοσιακής μουσικής από τετραμελές παραδοσιακό συγκρότημα με τη φιλική συμμετοχή τοπικού πενταμελούς συγκροτήματος δημοτικής μουσικής. Καταπληκτική παρουσίαση παραδοσιακών ελληνικών χορών έκαναν τα μέλη του Πολιτιστικού Μουσικού και Χορευτικού Συλλόγου «Χορόδρομοι». Κατόπιν παράκλησης των μελών του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών η μουσική βραδιά έκλει¬σε με το «Έχε γεια Παναγιά» και χορό. Και αυτήν τη βραδιά προσφέρθηκαν μεζέδες και ποτά στους προσκεκλημένους, οι οποίοι δυστυχώς ήταν λίγοι λόγω τσουχτερού κρύου.
Να σημειώσουμε ότι σε όλη τη διάρκεια του τριήμερου Συμποσίου στον Μυστρά στις δυο αίθουσες συνεδρίων του κτιρίου μίλησαν από έδρας ή μέσω διαδικτύου εννέα επιστήμονες, υπό την προεδρία τριών διδακτόρων, με θέμα «Παιδεία, Επιστήμη και Εκκλησία: Η Πελοπόννησος στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό».

ΣΤΑΘΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

Εφημερίδα ο Πολίτης Νοέμβριος 2021


ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών πληροφορήθηκε με βαθύτατη οδύνη το θλιβερό άγγελμα της αδοκήτου εις Κύριον εκδημίας του διατελέσαντος επί σειρά ετών Αντιπροέδρου και Μέλους του Διοικητικού του Συμβουλίου, Μυρεψού του Οικουμενικού Πατριαρχείου η


ΙΩΣΗΦ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ


και απεφάσισε τα εξής:

 1. Να εκπροσωπηθεί στην εξόδιο ακολουθία.
 2. Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών στους οικείους του.
 3. Να αποδοθεί η οφειλομένη τιμή εις μνήμην του σε προσεχή εκδήλωση του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.
 4. Να παρατεθεί εις μνήμην του γεύμα στο Γηροκομείο Κωνσταντινουπολιτών.
 5. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον ομογενειακό τύπο και στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου.


   Ο Πρόεδρος                   Ο Γενικός Γραμματέας

   Σταύρος Ανεστίδης          Ευστάθιος ΑρβανίτηςΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ VERGINA NEWS

Τηλεοπτική εκπομπή από τον σταθμό VERGINA NEWS με θέμα την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή που μεταδόθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2021 με την συνέντευξη του Σχολάρχη Δημήτρη Ζώτου και του Προέδρου του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών Σταύρου Ανεστίδη.
ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών πληροφορήθηκε το θλιβερό άγγελμα της εκδημίας της συζύγου του μέλους του Διοικητικού του Συμβουλίου Ιωσήφ Κωνσταντινίδη


ΒΑΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ


και απεφάσισε τα εξής:

 1. Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών στον Σύμβουλο Ιωσήφ Κωνσταντινίδη και στους οικείους του.
 2. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον ομογενειακό τύπο.


   Ο Πρόεδρος                   Ο Γενικός Γραμματέας

   Σταύρος Ανεστίδης          Ευστάθιος ΑρβανίτηςΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ: "ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΛΑΡΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΡΑΤΙΟ" ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Θ. ΑΝΕΣΤΙΔΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΜΕΓΑΛΟΣΧΟΛΙΤΩΝ.

Διευθυντής Φωτογραφίας: Αριστοτέλης Μεταξάς

Ηχολήπτης: Κώστας Αδάμ

Μοντέρ: Θόδωρος Μεταξάς


Συνθέτης Πρωτότυπης Μουσικής: Νίκος Γράψας

Παραγωγή: Θωμάς Σίδερης

Διάρκεια 73' / 2020

Σκηνοθεσία: Θωμάς Σίδερης

Αφήγηση: Δημήτρης Παπαγιάννης


Περίληψη: H σύγχρονη ιστορία της αρχαιότερου εκπαιδευτικού ιδρύματος του Ελληνισμού, της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, μέσα από τα μάτια των μαθητών και των δασκάλων της. Και μαζί, ένα αλλιώτικο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη των δεκαετιών 1950 και 1960. Ό,τι γλύκανε και ό,τι πίκρανε τις ψυχές των Ρωμιών το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα. Το περίφημο «κόκκινο λεωφορείο» και οι θρυλικοί κινηματογράφοι της οδού Ιστικλάλ, αλλά και τα Σεπτεμβριανά και οι απελάσεις του 1964.

Σύντομο βιογραφικό του παραγωγου και σκηνοθέτη Θωμά Σίδερη: Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνικής Γεωγραφίας από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Στην ταινία λαμβάνουν μέρος με την σειρά εμφάνισης τους οι: Ελένη Αγγέλη, Βένος Ζαχαριάδης, Δημήτρης Δερβεντλής, Φάνης Βασαγιώργης, Ιωσήφ Κωνσταντινίδης, Σάββας Τσιλένης, Μιχάλης Μαυρόπουλος, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Οικ. Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Αικατερίνη Πρόκου, Ισαάκ Αναστασιαδης, Ορχάν Τουρκέρ, Ελτσίν Ματζάρ, Παναγιώτης Λάζος, Αλέκος Αλεξανδρίδης, Βασίλης Κυρατζόπουλος, Σάββας Παναγιωτίδης, Δημήτριος Ζώτος, Άγγελος Δελημπάσογλου, Θεοδώρα Δελημπάσογλου, Σταύρος Ανεστίδης, οι μαθητές Μαρία Κιοσκέμ και Λάζαρος Κοσμάογλου, τέλος η ταινία αφιερώνεται στην μνήμη του Θεοχάρη Στ. Ανεστίδη.

https://online2020.docfest.gr/index.php/onemovie?ID_films=11638


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ Π. Μ. Γ. Σ.

Το πολυβραβευμένο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.
Ένα ταξίδι στην Πόλη τις δεκαετίες 1950 και 1960 μέσα από τα μάτια μαθητών και δασκάλων της Σχολής. Όσα γλύκαναν και όσα πίκραναν τις ψυχές των Ρωμιών της Πόλης, όσα δεν έσβησε το μπουγάζι πάνω από τον Κεράτιο και όσα κρατούν ακόμη οι γλάροι στα φτερά τους.
Για να τη δείτε αλλά και να την ψηφίσετε, αν φυσικά σας άρεσε αφού συμμετέχει και στο βραβείο κοινού, επισκεφθείτε το docfest.gr, κάντε εγγραφή και δείτε τους "Γλάρους" ή οποιαδήποτε άλλη ταινία θέλετε.
Εκ μέρους όλων των συντελεστών της ταινίας

Θωμάς Σίδερης


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανακοινώνεται ότι η τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου μας η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εντός του μηνός Νοεμβρίου ε. έ. ματαιώνεται εξαιτίας των αυστηρών οδηγιών υγιεινής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2020


Ο Πρόεδρος                    Ο Γενικός Γραμματέας
Σταύρος Ανεστίδης           Ευστάθιος Αρβανίτης


ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗΚαι σε τούτη, την τόσο ξεχωριστή μέρα, οι "Γλάροι πάνω από τον Κεράτιο" απέσπασαν ένα ακόμη βραβείο, το 4ο κατά σειρά, σε κινηματογραφικό φεστιβάλ.
Σήμερα, το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας ανακοίνωσε τις βραβευμένες ταινίες του (ανάμεσα σε 3.000 συμμετοχές από 150 χώρες) και απονέμει στους "Γλάρους" τη μία από τις δύο τιμητικές διακρίσεις στην κατηγορία "Ντοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας".
Αναλυτικά τα βραβεία στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
https://www.aidff.com/el/awards-of-the-9th-athens-international-digital-film-festival-aidff-vraveia-tou-9ou-diethnoys-festival-psifiakoy-kinimatografou-athinas-aidff


ΒΙΒΛΙΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Φαινόμενο πολιτισμού και παιδείας.

Νίκος Βατόπουλος - 01.09.2020- Εφημερίδα ‘’Καθημερινή’’

https://www.kathimerini.gr/1094148/article/politismos/vivlio/fainomeno-politismoy-kai-paideias


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΧΟΛΗΣ «ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΛΑΡΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΡΑΤΙΟ»

Την πολύ επιτυχημένη πορεία της στα διεθνή και ελληνικά κινηματογραφικά φεστιβάλ συνεχίζει η ταινία για την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή με τίτλο «Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο», σε παραγωγή του Συνδέσμου των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών και σενάριο και σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και δημιουργού ντοκιμαντέρ Θωμά Σίδερη.
Η ταινία απέσπασε το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ και το βραβείο πρωτότυπης μουσικής στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας ανάμεσα σε 175 ταινίες από 42 χώρες που επιλέχθηκαν στην τελική φάση. Η ταινία συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ στην κατηγορία «ελληνικά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους». Τη μουσική στην ταινία υπογράφουν οι συνθέτες Cengiz Onural, Νίκος Γράψας και Θανάσης Αλατάς, ενώ ακούγεται και το πρωτότυπο τραγούδι με τίτλο «Από τον Μαρμαρά ως τον Κεράτιο» από τις Δυνάμεις του Αιγαίου, ένα τραγούδι που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε ειδικά για την ταινία σε παραγωγή του βραβευμένου με GRAMMY Θανάση Αλατά.
Η ταινία είχε αποσπάσει τον περασμένο Μάιο το βραβείο της ειδικής τιμητικής διάκρισης στα πλαίσια των βραβείων «ODUSSEUS AWARDS 2020» του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη βρετανική πρωτεύουσα και συγκεντρώνει ταινίες Ελλήνων δημιουργών από όλο τον κόσμο.
Η δραματοποιημένη ταινία τεκμηρίωσης για την ΠΜΓΣ επιλέχθηκε και συμμετέχει επίσης στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας καθώς και σε ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο, στο διεθνές Φεστιβάλ AEGEAN DOCS.
Στην ταινία μιλούν και ξεδιπλώνουν τις αναμνήσεις τους μαθητές και δάσκαλοι της Σχολής από τη δεκαετία του 1930 έως τις μέρες μας. Μιλούν ακόμη καθηγητές πανεπιστημίου από την Ελλάδα και την Τουρκία, μεταξύ αυτών ο Ακαδημαϊκός Πασχάλης Κητρομηλίδης και ο Τούρκος καθηγητής Ιστορίας Ελτσίν Ματζάρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ταινία καταθέτει την προφορική μαρτυρία του για τη Σχολή ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε μία αποκλειστική κινηματογραφική καταγραφή. Ιστορικός σύμβουλος της ταινίας είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των Εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών και ιστορικός Δρ. Σταύρος Ανεστίδης.
Ο δημιουργός της ταινίας Θωμάς Σίδερης έχει λάβει μέχρι σήμερα πολλά διεθνή βραβεία για τις ταινίες του, έχει τιμηθεί με το βραβείο Μπότση και ήταν στην τελική λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου δημοσιογράφου PRIX EUROPA το 2018 και το 2019.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣΧΟΛΙΤΩΝ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ‘’ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ’’

Αξιόλογοι Κύριοι του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, με χαρά ανέγνωσα στην "Καθημερινή" το γεγονός της έκδοσης του τόμου " Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Πάνθεον" του κ. Στ.Ανεστιδη και θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία αυτή. Ένας λόγος επί πλέον που αισθάνομαι αυτή τη χαρά είναι ότι προ ετών είχα την εξαιρετική τιμή να αναλάβω τις εργασίες συντήρησης δέκα πέντε πορτραίτων τα οποία κοσμούν την αίθουσα του Συνδέσμου. Στο αρχείο μου είναι καταχωρημένες οι διαδικασίες συντήρησης με το σχετικό φωτογραφικό υλικό. Αν ανατρέξτε στο δικό σας αρχείο θα το διαπιστώσετε. Υποβάλω λοιπόν την παράκληση να μου αποστείλετε έναν τόμο, άλλωστε τον δικαιούμαι !!! Αναμένοντας την ευγενική σας απάντηση, διατελω με εκτίμηση.

Ιωάννης Γκερέκος
Συντηρητής Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων, πρ. Καθηγ. Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής.
Αετιδών 14 Χολαργός 15561
Αθήνα 2 Σεπτεμβρίου 2020


Ιστορίες της Μεγάλης του Γένους Σχολής

Μια νέα έκδοση ανασυστήνει στιγμές από την ιστορία του φημισμένου εκπαιδευτηρίου της Κωνσταντινούπολης

Κουζέλη Λαμπρινή - 17.11.2019 – Εφημερίδα «Το Βήμα»

https://www.tovima.gr/printed_post/istories-lftis-megalis-tou-genous-sxolis/


Άλλα 2 βραβεία για τους «Γλάρους πάνω από τον Κεράτιο»

Την επιτυχημένη πορεία της στα διεθνή και ελληνικά κινηματογραφικά φεστιβάλ συνεχίζει η ταινία για την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού, με τίτλο «Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο», σε σενάριο και σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και δημιουργού ντοκιμαντέρ Θωμά Σίδερη.
Η ταινία απέσπασε το βραβείο του φεστιβάλ και το βραβείο πρωτότυπης μουσικής στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας ανάμεσα σε 175 ταινίες από 42 χώρες που επιλέχθηκαν στην τελική φάση. Η ταινία συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ στην κατηγορία «ελληνικά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους». Τη μουσική στην ταινία υπογράφουν οι συνθέτες Cengiz Onural, Νίκος Γράψας και Θανάσης Αλατάς, ενώ ακούγεται και το πρωτότυπο τραγούδι με τίτλο «Από τον Μαρμαρά ως τον Κεράτιο» από τις Δυνάμεις του Αιγαίου, ένα τραγούδι που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε ειδικά για την ταινία σε παραγωγή του βραβευμένου με βραβείο grammy Θανάση Αλατά.
Η ταινία είχε αποσπάσει τον περασμένο Μάιο το βραβείο της ειδικής τιμητικής διάκρισης στα πλαίσια των βραβείων «ODUSSEUS AWARDS 2020» του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη βρετανική πρωτεύουσα και συγκεντρώνει ταινίες Ελλήνων δημιουργών από όλο τον κόσμο.
Η δραματοποιημένη ταινία τεκμηρίωσης για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, επιλέχθηκε και συμμετέχει επίσης στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας καθώς και σε ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ελλάδας, στο διεθνές Φεστιβάλ AEGEAN DOCS.
Στην ταινία μιλούν και ξεδιπλώνουν τις αναμνήσεις τους μαθητές και δάσκαλοι της Σχολής από τη δεκαετία του 1930 έως τις μέρες μας. Μιλούν ακόμη καθηγητές πανεπιστημίου από την Ελλάδα και την Τουρκία, μεταξύ αυτών ο Ακαδημαϊκός Πασχάλης Κητρομηλίδης και ο Τούρκος καθηγητής Ιστορίας Ελτσίν Ματζάρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ταινία καταθέτει την προφορική μαρτυρία του για τη Σχολή ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε μία αποκλειστική κινηματογραφική καταγραφή. Ιστορικός σύμβουλος της ταινίας είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των Εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών και ιστορικός Δρ. Σταύρος Ανεστίδης.

zoornalistas – Σεπτεμβριος 2020


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βράβευση της ταινίας "Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο", παραγωγής του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών

Η ταινία Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο, σε σενάριο και σκηνοθεσία Θωμά Σίδερη, απέσπασε το βραβείο "Special mention for Documentary" της κριτικής επιτροπής στα βραβεία Odysseus Awards 2020, του Διεθνούς Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Greek Film Festival. The international meeting point for Greek film from across the world). H διάκριση αφορά στο σύνολο του κινηματογραφικού έργου (Special mention for Documentary: Like the Seagulls over the Golden Horn, Directed by Thomas Sideris, Greece, 2020, 75'). Το αντίστοιχο βραβείο έχει απονεμηθεί τα προηγούμενα χρόνια σε καταξιωμένους σκηνοθέτες και σε σπουδαίες ταινίες τεκμηριώσεως.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι φιναλίστ και μη κατά κανόνα υποστηρίζονται από εταιρεία που λειτουργεί με όρους κινηματογραφικής παραγωγής, ενώ παραγωγός του ντοκιμαντέρ Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο είναι ο εν Αθήναις Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών.
Η ταινία αποτελεί δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, το οποίο αφηγείται την μακραίωνη ιστορία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, του αρχαιότερου εκπαιδευτικού ιδρύματος του Ελληνισμού, μέσα από γραπτά και οπτικά τεκμήρια και με την ματιά των καθηγητών και των μαθητών της κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα. Παράλληλα, η ταινία αναδεικνύει την τοπογραφία της Κωνσταντινουπόλεως των δεκαετιών 1950 και 1960 με άμεσες αναφορές στην περίοδο ακμής της Ρωμιοσύνης, αλλά και στα γεγονότα που τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα την ψυχή της, όπως τα Σεπτεμβριανά του 1955 και οι Απελάσεις του 1964.
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν μεταξύ άλλων, η Α. Θ. Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος κύριος Βαρθολομαίος, ο νυν Σχολάρχης Δημήτριος Ζώτος, καθηγητές και μαθητές της Σχολής, ο Ακαδημαϊκός Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, ο καθηγητής Ιστορίας Elçin Macar και βεβαίως πρώην καθηγητές και απόφοιτοι της Σχολής και μέλη του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.
Την επιστημονική επιμέλεια της ταινίας είχε ο ιστορικός Σταύρος Θ. Ανεστίδης, την μουσική έγραψε ο Cengiz Onural, διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο Αριστοτέλης Μεταξάς και ηχολήπτης ο Κώστας Αδάμ, ενώ το τραγούδι των τίτλων (Από τον Μαρμαρά ως τον Κεράτιο) ερμηνεύεται από τις Δυνάμεις του Αιγαίου, σε μουσική Νίκου Γράψα και στίχους Θωμά Σίδερη.
Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Θωμάς Σίδερης έχει βραβευθεί πολλαπλώς για το έργο του. Η νέα ταινία του Τhe river, παραγωγής ΗΠΑ, έχει επιλεγεί ως "semi-finalist" στο διεθνές South East Regional Film Festival της Φλόριντα, ενώ η ταινία Σκιά στην ψυχή, σε επιστημονική επιμέλεια Σταύρου Θ. Ανεστίδη και σε σενάριο και έρευνα Θωμά Σίδερη, έχει λάβει το βραβείο «Καλύτερου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ» («Best Creative Documentary») στο Διεθνές Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου (2016). Επίσης, ο Θωμάς Σίδερης υπογράφει το σενάριο και την σκηνοθεσία της ταινίας Γράμμα από τον Πόντο, παραγωγής ΕΡΤ, που θα προβληθεί προσεχώς από την δημόσια τηλεόραση.
Μόλις ευνοήσουν οι συνθήκες, η ταινία θα προβληθεί σε κεντρική αίθουσα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, ενώ προγραμματίζεται και η προβολή της στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Αντίγραφο της ταινίας σε DVD θα είναι διαθέσιμο μετά από την ολοκλήρωση της συμμετοχής της σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και την δημόσια προβολή της στην τηλεόραση.


ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΘΕΟΝ - Δεκαεπτά προσωπογραφίες ΣΤΑΥΡΟΣ Θ. ΑΝΕΣΤΙΔΗΣ

Κυκλοφόρησε σε άριστη έκδοση και εμφάνιση από τον Σύνδεσμο των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών, το βιβλίο για το ιστορικό και φημισμένο εκπαιδευτήριο της πόλης μας, με τον επάνω αναφερόμενο τίτλο, από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Σταύρο Ανεστίδη. Το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη του αειμνήστου Μητροπολίτου Γέροντος Ηρακλείας κ. Φωτίου, του και Μεγάλου Δωρητή του Συνδέσμου.
Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο προλογικό σημείωμά του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Πολύτιμον κεφάλαιον της παιδείας του Γένους αποτελούν οι φωτισμένοι διδάσκαλοι, οι οποίοι δεν εδίδασκον απλώς χρηστικάς γνώσεις, αλλά μετέδιδον αξίας, κατειργάζοντο την «περιαγωγήν» της ψυχής των νέων προς το Αγαθόν προς την ελευθεροποιόν Αλήθειαν…».
Ο συγγραφέας στον πρόλογο του τονίζει: «Οφείλω να ομολογήσω ότι αρχική μου πρόθεση υπήρξε η δημιουργία ενός λευκώματος, το οποίο θα αποτελείτο από την αναπαραγωγή των 17 προσωπογραφιών που αποθησαυρίζονται στην έδρα του Συνδέσμου του εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών και από τα συνοδευτικά βιογραφικά σημειώματα τους. Αναφέρει δε ότι η ερευνητική προπαρασκευή και επιστημονική επιμέλεια πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Μικρασιαστικών Σπουδών, του οποίου τυγχάνει και σημαίνων στέλεχος.
Τα κείμενα ξεκινούν με τη μελέτη του Καθ. κ. Πασχάλη Κιτρομιλίδη: «Η Πατριαρχική Σχολή και η Ελληνική Παιδεία στην Κων/πολη (15ος – Πρώιμος 19ος αιώνας).
Ακολουθούν οι 17 προσωπογραφίες και βιογραφικά σημειώματα ως εξής: ΙΩΑΚΕΙΜ Γ´, Ευστάθιος Κλεόβουλος, Γρηγόριος Παλαμάς, Αιμίλιος Νοννότης, Ιωάννης Φιλαλήθης, Αντώνιος Χαρίλαος, Βασίλειος Καλλίφρων, Αναστάσιος Χουρμουζιάδης, Θεμιστοκλής Σαλτέλης, Ανδρέας Σπαθάρης, Νικόλαος Βούρος, Δημήτριος Μοστράτος, Ευάγγελος Αμαξόπουλος, Χρήστος Πανταζίδης, Κορνήλιος Ανδρέα Σπαθάρης, Γεώργιος Ζαρίφης, Ανδρέας Συγγρός.
Κατά την άποψη μας το βιβλίο είναι ένα εξαιρετικό κειμήλιο που πρέπει να κοσμεί τη βιβλιοθήκη κάθε Μεγαλοσχολίτη και άλλων συμπολιτών μας, εκτυπώθηκε σε περιορισμένο αριθμό και διατίθεται από τον Σύλλογο Μεγαλοσχολιτών Αθηνών.
Εκφράζουμε θερμά συγχαρητήρια στον αγαπητό κ. Σταύρο Ανεστίδη, ο οποίος ιχνηλατώντας τα βήματα του σεβαστού αειμνήστου πατέρα του Θεοχάρη Ανεστίδη και τρέφοντας μια ιδιαίτερη αγάπη προς τον φάρο αυτό της πολίτικης παιδείας, δημιούργησε αυτόν τον ανεκτίμητο τόμο.
Στην 1η σελίδα του βιβλίου τοποθετήθηκε ΩΔΗ εις τα εγκαίνια της Νεοδμήτου Σχολής ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗΣ, η οποία αποτελείται από 10 τετράστιχα και παραθέτουμε δειγματικά ένα τετράστιχο:

«ΠΑΤΡΙΑΡΧΑ και συ εθνικήν
απονέμεσθαι δει ευλογίαν,
του μεγάλου καλού αρχικήν
Σε κηρύττουσι πάντες αιτία».

Εποιήθη εν Χάλκη τη 19η Αυγούστου 1882.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΡΙΖΙΑΝΟΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΙΟΣ 2020.


ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΓΣΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Odysseus Awards 2020

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία Odysseus Awards 2020 του Διεθνούς Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου.
Η ταινία "Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο" απέσπασε την ειδική τιμητική διάκριση της κριτικής επιτροπής.
Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, παραγωγής 2020, που εξιστορεί την μακραίωνη πορεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής, του αρχαιότερου εκπαιδευτικού ιδρύματος του Ελληνισμού, μέσα από γραπτά τεκμήρια και με τη ματιά των δασκάλων και μαθητών της το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
Παράλληλα, είναι μία τοπογραφία της Κωνσταντινούπολης των δεκαετιών 1950 και 1960 με άμεσες αναφορές σε όσα γλύκαναν αλλά και πλήγωσαν τις ψυχές των Ρωμιών της Πόλης, όπως τα Σεπτεμβριανά του 1955 και οι απελάσεις του 1964. Στην ταινία ενσωματώνεται σπάνιο κινηματογραφικό υλικό από βρετανικά και γαλλικά αρχεία και για πρώτη φορά έρχεται στο φως το αρχείο του Αιμίλιου Κομβόπουλου.
Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον ηθοποιό Dimitris Papagiannis, που κρατά τον ρόλο του αφηγητή στην ταινία, στον Thodoris Metaxas που περάσαμε απίστευτες ώρες στο μοντάζ, στον Nikos Grapsas που έγραψε το πρωτότυπο μουσικό θέμα και το τραγούδι, στις Δυνάμεις του Αιγαίου - Troubadour Mediterraneo που το τραγουδούν, στον Alatas Athanasios που έκανε την παραγωγή του τραγουδιού, στον Cengiz Onural που έγραψε τα υπόλοιπα μουσικά θέματα (έχει γράψει το σήμα της "Αφύλαχτης Διάβασης"), στα παιδιά και το εκπαιδευτικό προσωπικό της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής.

Στον Σύνδεσμο των Μεγαλοσχολιτών, τα μέγιστα.
Και, φυσικά, στις ομάδες των συνεργείων στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Με αφορμή την παρουσίαση του λευκώματος, Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής Πάνθεον, την Παρασκευή, 20 Μαρτίου ε.έ. στην Λάρισα, ο Σύνδεσμός μας διοργανώνει τριήμερη εκδρομή, με συμμετοχή στην εκδήλωση και διήμερη ξενάγηση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Για πληροφορίες : Θεοφάνης Βασαγιώργης - 210 9587967 – 6977679746 & Στάθης Αρβανίτης - 210 8614694 - 6944536202


Πορεία - φασολάδα του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.

Όπως κάθε χρόνο την Κυριακή το μεσημέρι στις 2 Φεβρουαρίου 2020 ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών πραγματοποίησε την καθιερωμένη εκδήλωση Πορείας και «Φασολάδας» στο Roof Garden του 7ου ορόφου του ξενοδοχείου Poseidon Athens Hotel στην Λεωφόρο Ποσειδώνος του Παλαιού Φαλήρου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μέλη και το Δ. Σ. να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία στον κοντινό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα), όπου τελέστηκε η καθιερωμένη αρτοκλασία. Ακολούθησε η γνωστή πορεία από τον Ιερό Ναό δια της οδού Αχιλλέως για να καταλήξει στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, όπου ήδη είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς και οι υπόλοιποι μαθητές.
Εδώ, ως συνήθως στήθηκαν αρχικά τα γνωστά πηγαδάκια από συμμαθητές διάφορων τάξεων που με την σαγκρία στο χέρι και απολαμβάνοντας το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, θυμήθηκαν τα σχολικά τους χρόνια στο Φανάρι.
Φέτος στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι τέως καθηγητές της Σχολής κ.κ. Ισαάκ Αναστασιάδης, Αλέκος Αλεξανδρίδης και Ιωάννα Δόκου -Ψαροπούλου. Επίσης παρευρέθηκαν και 3 μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου των Φίλων της Μεγάλης Σχολής.
Πριν το φαγητό ο Πρόεδρος των Μεγαλοχολιτών κ. Σταύρος Ανεστίδης, καλωσόρισε τους καθηγητές και παρευρισκόμενους ευχόμενος μια καλή νέα χρονιά. Στην συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε στο υπό επεξεργασία ντοκιμαντέρ της σχολής και πριν τελειώσει ανέγνωσε την επιστολή του ομογάλακτου προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Νέας Υόρκης κ. Μάκη Κατσαντώνη.
Το μικρόφωνο πήρε ο Αντιπρόεδρος κ. Φάνης Βασαγιώργης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ιστορικό των 17 προσωπογραφιών που βρίσκονται μέσα στο άλμπουμ που εκδόθηκε προσφάτως από τον σύνδεσμο.
Ακολούθησε ο απόφοιτος το 80 ομογάλακτος κ. Σάββας Παπάζογλου ο οποίος με το κινητό του προ λίγων ημέρων είχε μαγνητοφωνήσει στην Πόλη για την εκδήλωση, τον σύντομο χαιρετισμό του τέως σχολάρχη κ. Μαυράκη.
Μετά τις ομιλίες και πριν αρχίσει το φαγητό απονεμήθηκαν από τα μέλη του Δ.Σ. οι 10 τιμητικές πλακέτες σε μαθητές που αποφοίτησαν από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή το 1980 αλλά και κάποιες άλλες χρονιές. Σημειώνουμε ότι φέτος για πρώτη φορά σχεδόν όλοι οι τιμώμενοι παραβρεθήκαν μαζί με τις συζύγους τους για να γιορτάσουν μαζί το ευχάριστο αυτό γεγονός.
Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι που ήταν φέτος γύρω στα 75 άτομα, άρχισαν να απολαμβάνουν πρώτα την πατροπαράδοτη φασολάδα και μετά να συνεχίζουν το υπόλοιπο μενού που παρέλαβαν από τον πλούσιο μπουφέ. Το μενού επίσης περιλάμβανε άφθονο κρασί και γλυκό.

Και του χρόνου να είμαστε καλά και να ξανασυναντηθούμε, ακόμη περισσότεροι.


Στάθης Αρβανίτης – ο Πολίτης – Μάρτιος 2020


ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

Γνωστοποιείται στα μέλη του Συνδέσμου ότι κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ. οι οφειλές συνδρομής για τα παρελθόντα έτη παραγράφονται. Η εξόφληση των συνδρομών θα υπολογίζεται πλέον από το έτος 2019. Κατόπιν τούτου παρακαλούμε τα μέλη που θέλουν να τακτοποιήσουν την συνδρομή τους ξεκινώντας από το έτος 2019 να επικοινωνήσουν στο κινητό 6977300880 του ταμία μας κ. Δερβεντλή, η με την κ. Χατζοπούλου στο κινητό 6947557829 για να περάσει από το σπίτι η την εργασία σας για να παραλάβει την συνδρομή .


ΠΑNΘΕΟΝ ΜΕΓΑΛΟΣΧΟΛΙΤΩΝ

«Ές αεί σου το κλέος μενεί, μεταξύ ομοφύλων και ξένων. Καί Θανόντας και ζώντας αινεί,ο λαός τους αξίους επαίνων»1

Ο συγγραφέας Σταύρος Ανεστίδης με το νέο του έργο2 μας συστήνει δεκαεπτά σημαντικά πρόσωπα με την τεχνική της ερμηνευτικής σύνθεσης. Το έργο αποτελεί σημαντική ιστορική παρακαταθήκη σχετικά με τις προσωπικότητες που συνέβαλαν στην ελληνοπαιδεία του γένους στην Κωνσταντινούπολη. Ταυτόχρονα μετά απο πολλά χρόνια «ζωντανεύουν» επιτέλους οι προσωπογραφίες που κοσμούν την αίθουσα τελετών «Α. Μαζαράκη» του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών.
Όπως ισχυρίζεται ο Edmund Burke3 οι πολιτισμένες κοινωνίες βασίζονται στον «συνεταιρισμό» των ζώντων με τους νεκρούς και μ’ εκείνους που πρόκειται να γεννηθούν.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Πασχάλης Κιτρομηλίδης αναδημοσιεύει απο το Δελτίο 20 (2017) την εργασία του για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή (ΜΓΣ)4 και μεταξύ άλλων στις 22 σελίδες που καταχωρούνται στο άλμπουμ αναφέρει...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Παρουσίαση Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής Πάνθεον.

Στο προηγούμενο τεύχος της «Ανατολής» παρουσιάσαμε το καλαίσθητο βιβλίο με τίτλο «Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής Πάνθεον - Δεκαεπτά προσωπογραφίες». Το έργο περιλαμβάνει τις βιογραφίες των 17 προσωπικοτήτων που υπηρέτησαν κυρίως ως Σχολάρχες την Μεγάλη Σχολή, και οι προσωπογραφίες τους είναι αναρτημένες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών.
Συγγραφέας του βιβλίου ο κ. Σταύρος Ανεστίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών.
Στις 20 Νοεμβρίου 2019, ο Σύνδεσμος παρουσίασε το βιβλίο στον χώρο όπου εκτίθενται οι πίνακες αυτοί.
Σε σχέση με την σημασία του παρουσιαζόμενου έργου, η προσέλευση του κόσμου δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική. Παρ’ ό,τι είχαν κληθεί να το παρουσιάσουν πολύ αξιόλογοι ομιλητές. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Θωμάς Σιδέρης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην ταινία (ντοκιμαντέρ) για την Μεγάλη του Γένους Σχολή, την οποία επιμελείται και ετοιμάζει επί αρκετούς μήνες. Σε παλαιότερο τεύχος είχαμε αναφερθεί εκτενώς στην προετοιμασία της ταινίας.
Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Φάνης Βασαγιώργης έκανε μια σύντομη φωτογραφική περιήγηση στην Μεγάλη Σχολή και τον περιβάλλοντα χώρο, με την βοήθεια του προβολέα.
Ο πρέσβης επί τιμή κ. Αλέξης Αλεξανδρής, παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για την Σχολή, όμως συγκίνησε κυρίως με τις αναφορές του σε προσωπικές αναμνήσεις. Είπε ότι ξεκίνησε στη Σχολή στις 24.9.62 και αποφοίτησε το 1968 με 24 αποφοίτους, παρ’ ό,τι είχαν προηγηθεί οι εξοντωτικές για την Ομογένεια, Απελάσεις. Σημείωσε δε ότι σήμερα δυστυχώς φοιτούν 47 μαθητές. Ακόμη θυμήθηκε ότι επί πατριαρχίας του μακαριστού Αθηναγόρα, η Σχολή με δωρεά απέκτησε το περίφημο «κόκκινο λεωφορείο» SCANIA VABIS.
Ο κ. Αλεξανδρής σημείωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν ο φάρος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, αφού με την θερμή υποστήριξη πλειάδας πατριαρχών κατάφερε να διατηρηθεί μέχρι τις μέρες μας και πλέον χαρακτηρίζεται ως ένα από τα αρχαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης.
Η κα Σοφία Αργυροπούλου που τύπωσε το βιβλίο, ανέφερε τεχνικές λεπτομέρειες από την διαδικασία της εκτύπωσης, την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας αλλά και για την βιβλιοδεσία. Ήταν ενδιαφέρουσα η παρουσίαση της κας Αργυροπούλου, κυρίως για να πληροφορηθεί το κοινό πώς γίνεται η παραγωγή ενός ποιοτικού βιβλίου.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αθήναις Ζωγραφειωτών κ. Νίκος Κόλμαν, σημείωσε ότι η Μεγάλη του Γένους Σχολή παρέλαβε από το Βυζάντιο την σκυτάλη της παράδοσης των γραμμάτων και της μελέτης της κλασικής γραμματείας. Αναφέρθηκε στις βιογραφίες των 17 προσωπογραφιών, αρκετοί εκ των οποίων διετέλεσαν σχολάρχες και καθηγητές της Σχολής, όπως οι Αναστάσιος Χουρμουζιάδης, Γρηγόριος Παλαμάς, Ευστάθιος Κλεόβουλος, Χρήστος Πανταζίδης, Αντώνιος Χαρίλαος αλλά και ο μεγάλος ευεργέτης Γεώργιος Ζαρίφης.
Ο συγγραφέας κ. Σταύρος Ανεστίδης ανέφερε ότι επί εποχής αειμνήστου προέδρου Αλεξ. Βακαδήμα, όταν ο ίδιος ήταν φοιτητής, δημιουργήθηκε η ιδέα για μελέτη και καταγραφή των προσωπογραφιών. Έκανε επίσης μνεία στον κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, λέγοντας ότι διδάχθηκε από τον καθηγητή του να εργάζεται σοβαρά και μεθοδικά κατά τις έρευνες του.
Παρ’ ό,τι παλαιότερα υπήρχε η σκέψη αξιοποίησης του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη των προσωπογραφιών, εν τέλει με την εκλογή του κ. Ανεστίδη ως Προέδρου του Συνδέσμου Μεγαλοσχολητών και την συνεργασία της Διοίκησης, άνοιξε ο δρόμος για την έκδοση του πολυδάπανου βιβλίου.
Σημείωσε επίσης ότι χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια συστηματικής και εντατικής έρευνας, για να συγκεντρωθεί το υλικό του βιβλίου.
Η «Ανατολή» εύχεται να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο και να φτάσει σε πολλά χέρια αναγνωστών.

Τάκης Φραντζής- Από την εφημερίδα «Ανατολή», τεύχος 192.


Παρουσίαση του Λευκώματος της Μεγάλης του Γένους Σχολής.

Την πρώτη επίσημη παρουσίαση του λευκώματος «Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής Πάνθεον. Δεκαεπτά προσωπογραφίες» του Σταύρου Θ. Ανεστίδη, πραγματοποίησε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, ο εν Αθήναις Σύνδεσμος Μεγαλσχολιτών για να τιμήσει τη συμπλήρωση 90 ετών από την ίδρυσή του το 1927. Στο λεύκωμα αναπαράγονται 17 προσωπογραφίες σχολαρχών και καθηγητών της Σχολής, που βρίσκονται αναρτημένες στην εν λόγω αίθουσα και συνοδεύονται από τα βιογραφικά τους σημειώματα.
Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Θωμάς Σίδερης, o οποίος αναφέρθηκε στην αξία του λευκώματος ως τεκμηρίου για την ιστορία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής και ως εκδοτικού επιτεύγματος. Αναφέρθηκε και στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ για την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, παραγωγός του οποίου είναι ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών και σκηνοθέτης ο ίδιος. Πρώτος τον λόγο έλαβε ο Πρέσβης ε.τ. κ. Αλέξης Αλεξανδρής, απόφοιτος της Μεγάλης Σχολής. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αξία της Σχολής για την παιδεία της Ρωμιοσύνης αλλά και για την ελληνική παιδεία εν γένει, επισημαίνοντας ότι ακόμη και στην περίοδο της Τουρκικής Δημοκρατίας συνέχισε τη λειτουργία της ως καθίδρυμα υψηλού κύρους, το οποίο έχει άρρηκτους πνευματικούς δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επίσης συνεχάρη τον κ. Ανεστίδη για τη μεθοδικότητα και την επιστημονικότητα της εργασίας του.
Ακολούθησε η τυπογράφος κ. Σοφία Αργυροπούλου, που είχε την τυπογραφική επιμέλεια του λευκώματος, η οποία αναφέρθηκε στην πολύχρονη εμπειρία της ως τυπογράφου και στις σημερινές εξελίξεις της τυπογραφίας. Τρίτος μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζωγραφειωτών Ελλάδος (ΣΕΖ) κ. Νίκος Θ. Κόλμαν, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τα περιεχόμενα του λευκώματος, επισημαίνοντας τη σημασία του για τις νεότερες γενιές των Κωνσταντινουπολιτών, καθώς και για την ελλαδική εκπαιδευτική και πνευματική κοινότητα, η οποία διακρίνεται για την ελλιπή της γνώση σε παρόμοια θέματα.
Τελευταίος έλαβε τον λόγο ο συγγραφέας του βιβλίου και Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σταύρος Ανεστίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προπαρασκευή του λευκώματος, στην αποκατάσταση των προσωπογραφιών με τη φροντίδα των παλαιοτέρων διοικητικών συμβουλίων του Συνδέσμου, αλλά και στη βούληση του αείμνηστου προέδρου του Συνδέσμου Αλεξάνδρου Βακαδήμα να πραγματοποιηθεί μια παρόμοια έκδοση. Έκλεισε ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στην έκδοση, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη συμπαράστασή τους.

Κ.Α.- Εφημερίδα ο Πολίτης- Ιανουάριος 2020


Βράβευση της Μεγάλης του Γένους Σχολής και του Ζωγραφείου Λυκείου στο Μουσείο Ακροπόλεως.

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο –υπερίσχυαν μαθητές και εκπαιδευτικοί– πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2019, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, η βράβευση του 6ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού, που φέτος είχε θέμα «Στιγμές από την ιστορία του σχολείου μας». Οι μαθητές των σχολείων παρουσίασαν μια ολιγόλεπτη βιντεοταινία, η οποία προβαλλόταν στην οθόνη στη διάρκεια παραλαβής του βραβείου τους.
Την επιτυχημένη εκδήλωση οργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής Πάνθεον. Δεκαεπτά προσωπογραφίες Του Σταύρου Θ. Ανεστίδη - Του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.

Μια ιδιαίτερα προσεγμένη και καλαίσθητη έκδοση κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες. Ένα βιβλίο που αναφέρεται στις προσωπογραφίες καθηγητών, ευεργετών που κοσμούσαν τη Μεγάλη Σχολή και, λόγω καταστροφής τους από τον όχλο την περίοδο των Σεπτεμβριανών, μεταφέρθηκαν αργότερα στην Αθήνα, αποκαταστάθηκαν με την καταβολή ιδιαίτερα μεγάλου ποσού και κοσμούν την αίθουσα Αλέξανδρος Μαζαράκης του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών. Οι προσωπογραφίες ανήκουν στον Σύνδεσμο των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη φύλαξή τους.
Το βιβλίο περιέχει, εκτός από ολοσέλιδη φωτογραφία, το βιογραφικό του εικονιζόμενου καθώς και το βιογραφικό του ζωγράφου που φιλοτέχνησε την κάθε προσωπογραφία. Ο συγγραφέας Σταύρος Θ. Ανεστίδης, διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, έψαξε, μελέτησε και μας παρέδωσε αυτόν τον ενδιαφέροντα τόμο.
Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στον συγγραφέα για την έρευνα και τη συγγραφή του βιβλίου, όσο και στον Σύνδεσμο που ανέλαβε το κόστος ενός τέτοιου έργου.

Π. Τσουκάτου - Εφημεριδα ο Πολιτης - Δεκέμβριος 2019.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών και τις Εκδόσεις Τσουκάτου η παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Δρακοπούλου Ιωνικές Μνήμες.
Ο Ευάγγελος Δρακοπούλος, στο βιβλίο του, αναπολεί και καταγράφει με λεπτομέρεια τη ζωή στη Σμύρνη πριν την καταστροφή, όπως και τις αναμνήσεις του στη Μικρά Ασία.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί Κωνσταντινουπολίτες, συγγενείς και φίλοι της οικογένειας του αείμνηστου συγγραφέα και βιβλιόφιλοι που ενδιαφέρονται για την ιστορία της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης πριν την καταστροφή του 1922.
Την παρουσίαση άνοιξε, καλωσορίζοντας το κοινό ο Προέδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών ιστορικός κ. Σταύρος Ανεστίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο αν υπήρξαν μαθητές στη ΜΓΣ από τη Σμύρνη, στον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών και τη δράση του με την κυκλοφορία βιβλίων. Τελείωσε ευχαριστώντας εκ των προτέρων εγκαρδίως τους ομιλητές, τονίζοντας ότι το βιβλίο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Τσελίνα Χαρλαύτη, που συντόνισε την παρουσίαση, αφού παρουσίασε ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕΖ

Προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών Αθηνών
Ιστορικό κύριο Σταύρο Θ.Ανεστίδη

Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΖ θα ήθελαν να σας εκφράσουν και επισήμως τα συλληπητήρια τους για την αμετάκλητη αναχώρηση απο τα εγκόσμια του πατέρα σας ΘΕΟΧΑΡΗ ΑΝΕΣΤΙΔΗ, Φαναριώτη Δασκάλου του οποίου η πολυετής διαδρομή στα Κωνσταντινουπολίτικα Γράμματα και την Ιεροψαλτική άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον οικουμενικό ελληνισμό.
Δεν θρηνείτε μόνος σας αλλά θρηνεί η Κωνσταντινουπολίτικη Παιδεία την απώλεια του μακαριστού δασκάλου ΘΕΟΧΑΡΗ
Οπως σας υπογράμμισα στις 18 Απριλίου την ημέρα του τελευταίου ασπασμού στον Πατέρα σας , σας επαναλαμβάνω να κρατήσετε τις ανεπανάληπτες ομορφιές που ζήσατε μαζι και να κρατήσετε την αγαπη, οπως έγραψε ο απόστολος Παύλος μόνο η αγάπη μένει...
Εμείς ομογάλακτε αδελφέ της Πολίτικης Οικογένειας θα είμαστε δίπλα σας

Μ εκτίμηση

Νικόλαος Θ.Κόλμαν
Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΖ


Επιτυχημένο γεύμα της Π.Μ.Γ.Σ.

Με άφθονο φαγητό, ευχάριστη διάθεση και καλή µουσική πραγµατοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 31 Μαρτίου 2019 γεύµα που οργανώθηκε από τον εν Αθήναις Σύνδεσµο Μεγαλοσχολιτών και τον Σύλλογο Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής.
Το γεύμα πραγματοποιήθηκε μια ηλιόλουστη ημέρα, στην ευρύχωρη, ανακαινισμένη αίθουσα του Roof Garden, με πανοραμική θέα του Σαρωνικού, στο ξενοδοχείο Ποσειδών Παλ. Φαλήρου. Έδωσαν ξεχωριστό χρώμα με τη μουσική τους οι: Ευάγγελος Σακκάς πλήκτρα, Νίκος Πάνταλος κιθάρα, μπουζούκι και Δημήτρης Πατινιώτης κιθάρα, τραγούδι. Ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους, με το πλούσιο ρεπερτόριό τους, να χορέψουν βαριά λαϊκά, νησιώτικα και μοντέρνα τραγούδια.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Σταύρος Ανεστίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος.
Αναφέρθηκαν στην πολύχρονη καλή συνεργασία τους και στην επίτευξη με τέτοιες εκδηλώσεις αλληλογνωριμίας των μελών. Επίσης σε θέματα βοήθειας προς τους μαθητές της Π.Μ.Γ.Σ.
Ακολούθησε πλούσιο γεύμα σε μπουφέ, συνοδευόμενο από κρασί.
Με τους λαχνούς που κυκλοφόρησαν, κληρώθηκε υπέρ των μαθητών της Π.Μ.Γ.Σ., ζωγραφικός πίνακας που προσφέρθηκε από τη ζωγράφο κ. Μαρία Φωτέα, απόφοιτη της ΑΣΚΤ. Τυχερή η κ. Μαρία Βασαγιώργη.
Όλοι αποχώρισαν, ευχαριστημένοι και ευχόμενοι να επαναλάβουν ξανά την τόσο επιτυχημένη συνάντηση και μάλιστα με περισσότερα μέλη και από τα δυο σωματεία.

Στάθης Αρβανίτης – Εφημερίδα ο Πολίτης – Μάϊος 2019


Το Μαρμαρένιο Νησί του Ιωάννη Παπαχρήστου

Με πολυπληθή προσέλευση και µεγάλη επιτυχία πραγµατοποιήθηκε από τον Σύνδεσµο Μεγαλοσχολιτών και τις Εκδόσεις Μπαλτά στις 12/3/2019 στο Πνευµατικό Κέντρο Κων/πολιτών η παρουσίαση βιβλίου του Ιωάννη Παπαχρήστου Το Μαρµαρένιο Νησί.
Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν αρκετοί Κωνσταντινουπολίτες αλλά καταγόμενοι από το νησί Μαρμαρά, τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου, υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Προποντίδας κ. Ιωσήφ, ο Αντιπρόεδρος της Οι.Ομ.Κω. κ. Μιχάλης Μαυρόπουλος, οι Κωνσταντινουπολίτες τ. εκπαιδευτικοί κ.κ. Σπύρος Θεοφανίδης και Ασπασία Θεοφανίδου-Καρασάββα, με καταγωγή από το Μαρμαρονήσι, μέλη του Δ.Σ. των Μεγαλοσχολιτών και εκπρόσωποι του ομογενειακού τύπου. Ακόμη οι γνώριμοι κ.κ. Sevket Karasaban και Mehmet Akif Yildirim, που και οι δύο κατοικούν στο Μαρμαρονήσι και ταξίδεψαν από την Τουρκία για να παραστούν στην παρουσίαση, μιας και βοήθησαν τον συγγραφέα στον τόπο τους όταν έγραφε το βιβλίο.
Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας το κοινό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Σταύρος Ανεστίδης, ο οποίος ήταν και συντονιστής της παρουσίασης. Προλόγισε το βιβλίο διαβάζοντας απόσπασμα από συγγράμματα του 1875 του Μιχαήλ Γεδεών, που αναφερόταν στο νησί του Μαρμαρά και τα γύρω νησιά, επικεντρώνοντας την προσοχή του...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πορεία-φασολάδα των Μεγαλοσχολιτών

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών οργάνωσε στις 10/2/2019 την καθιερωμένη Πορεία και «Φασολάδα», η οποία πραγματοποιείται με τη σύναξη μαθητών και τελειόφοιτων.
Φέτος το γεύμα πραγματοποιήθηκε στο Roof Garden του Poseidon Athens Hotel Παλ. Φαλήρου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηπονήσων κ. Δημητρίου στην Παναγίτσα, με το Δ.Σ. και κάποια μέλη του συνδέσμου. Δόθηκε τρισάγιο στη μνήμη καθηγητών και μαθητών. Ακολούθησε πορεία έως το ξενοδοχείο, όπου ήδη είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς οι υπόλοιποι μαθητές.
Στήθηκαν «πηγαδάκια» από συμμαθητές διαφόρων τάξεων που, με τη σαγκρία στο χέρι και απολαμβάνοντας το απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού, θυμήθηκαν τα σχολικά τους χρόνια στο Φανάρι.
Παρευρέθηκαν οι καθηγητές της Σχολής κ.κ. Ισαάκ Αναστασιάδης, Αλέκος Αλεξανδρίδης, Σπύρος Θεοφανίδης, Μιχάλης Μαυρόπουλος, Ιωάννα Δόκου-Ψαροπούλου και η Λυκειάρχης Βικτωρία Λαιμοπούλου, τέσσερα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων της Μεγάλης Σχολής και το συνεργείο του ντοκιμαντέρ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Το μέλλον της παιδείας της Κωνσταντινούπολης

Με την παρουσία του Κωνσταντινουπολίτη υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου πραγματοποιήθηκε στις 30/1/2019 στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών συζήτηση που συνδιοργάνωσαν τα σχολικά σωματεία Ζαππείου, Ζωγραφείου, Ιωακειμείου και Κεντρικού Αθηνών.
Στην ενδιαφέρουσα αυτή συνάντηση για το μέλλον της Παιδείας της Πόλης παραβρέθηκαν Κωνσταντινουπολίτες, ο υπουργός Παιδείας όπως προαναφέραμε, η κ. Μάρθα Σαμαρά ως εκπρόσωπος του βουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί που δίδαξαν στα ομογενειακά σχολεία, μέλη του Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. εκπρόσωποι σωματείων και η εφημερίδα μας.
Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας τους επίσημους και το κοινό ο γνωστός δημοσιογράφος, απόφοιτος του Ζωγραφείου Λυκείου κ. Μανώλης Κωστίδης, που ήταν ο συντονιστής. Παρουσίασε τον εαυτό του και γνωστοποίησε τον χρόνο ομιλίας που είχε στη διάθεσή του κάθε ομιλητής.
Ο Πρόεδρος των Ζωγραφειωτών κ. Νίκος Κόλμαν,...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πρόσκληση

Το Υπουργείο Εξωτερικών /Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σας προσκαλούν σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, Αίθουσα 223, Βουλή των Ελλήνων

Για την είσοδο σας είναι απαραίτητη η επίδειξη της αστυνομικής σας ταυτότητας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Προεδρεύων κ. Δημήτρης Σεβαστάκης

Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων


10.30 Χαιρετισμοί


κ. Νικόλαος Βούτσης

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (π.ε.)


κ. Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ
Υφυπουργός Εξωτερικών


κ. Σάββας Αναστασιάδης

Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού

της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων


κ. Δημήτρης Πλευράκης

Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής

της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού


κα Βασιλική Νίκα

Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ΙΒΒΥ

Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου


κ. Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Συγγραφέας και Πρέσβυς Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου 2018


κ. Σπυρίδων Σιάκας

Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής


Απονομή βραβείων - προβολή video


Απονομή 1ου βραβείου στους μαθητές

Όλγα Κιοσκέρ, Σελίνα,Τζαρτζά και Ιωάννη Καραντά

από την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή


Προβολή video απονομής 2ου και 3ου βραβείου στους μαθητές

2ο Βραβείο: Αριάδνη Πολίτη, Α’ Γυμνασίου του Oakleigh Grammar – Melbourne, Victoria

3ο Βραβείο : (ισοψηφία) Χαράλαμπος-Δαμασκηνός Βαγγελάτος, Γ’ τάξη Δημοτικού Σχολείου Τ.Ε.Γ Βελιγραδίου, Σερβία

και Ευάγγελος Λιουδάκης, Αντώνης Πουλλής, Αντρέας Μιχαήλ, Γ΄ τάξη Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου, Κύπρος


Προβολή τριών ταινιών κινουμένων σχεδίων φοιτητών του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής βασισμένων στα κείμενα των παραμυθιών
Επιβλέποντες καθηγητές: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα Ελένη Μούρη,
Επίκουρος Καθηγητής κ. Σπυρίδων Σιάκας

12.30 Πέρας εκδήλωσηςΤαινία για την προβολή της Μεγάλης Σχολής.

Ξεχωρίζει με τον εντυπωσιακό κόκκινο όγκο της, που δεσπόζει στον Κεράτιο Κόλπο. Είναι η Μεγάλη του Γένους Σχολή, το αρχαιότερο εν λειτουργία εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού.
Όπως λέγεται, ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δημάδης θέλησε στο νέο κτίριο της Σχολής με την μακραίωνη ιστορία, να δώσει το σχήμα ενός αετού με ανοιγμένα φτερά… Και αυτός ο «αετός» συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να πετά πάνω από την επτάλοφη Πόλη.
Πόσοι όμως Έλληνες γνωρίζουν την ιστορία και την προσφορά αυτού του ιδρύματος, στην ελληνική παιδεία; Μάλλον ελάχιστοι…
Γι’ αυτό ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών των Αθηνών, αποφάσισε την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζει το ένδοξο παρελθόν, το παρόν και την προοπτική της Σχολής.
Γι’ αυτό το μεγαλεπήβολο εγχείρημα συνομιλήσαμε με τον κ. Δημήτρη Δερβεντλή, Ταμία του Δ.Σ. του Συνδέσμου. Ο κ. Δερβεντλής μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Σταύρο Ανεστίδη και τον τ. Πρόεδρο και νυν μέλος του Δ.Σ. κ. Φάνη Βασαγιώργη, ταξίδεψαν πρόσφατα στη Πόλη για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Αφιέρωμα στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Το βιβλιοπωλείο «Ιανός» πραγματοποίησε αφιέρωμα, την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2018, στον φιλόξενο χώρο του θέλοντας να τιμήσει τον φωτεινό εκπαιδευτικό φάρο του Ελληνισμού, την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, που ιδρύθηκε μετά την Άλωση της Βασιλεύουσας από τον Πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο και λειτουργεί μέχρι σήμερα στο εντυπωσιακό κόκκινο κτίριο του λόφου κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Φανάρι.
Την εκδήλωση-αφιέρωμα προλόγισε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Θρασυβούλου, ο συντονιστής της εκδήλωσης. Μετά το καλωσόρισμα, μίλησε για τη ΜΓΣ και το δέος που προκαλεί μέχρι σήμερα με τη μεγαλοπρεπή εμφάνισή της. Παρουσίασε τους ομιλητές και πληροφόρησε το ακροατήριο ότι ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος και η γνωστή μουσικοσυνθέτρια κ. Ευανθία Ρεμπούτσικα, που ήταν προγραμματισμένο να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ειδοποίησαν ότι δεν ήταν δυνατό να παρευρεθούν λόγω αδιαθεσίας.
Πρώτος μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Σταύρος Ανεστίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης της ΜΓΣ και στη συμβολή της στην εκπαίδευση του Γένους από την εποχή της Άλωσης μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε λεπτομερώς...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Παρουσίαση του βιβλίου «Γιατί;» του ηθοποιού Στάθη Νικολαΐδη από τους 5 σχολικούς Συνδέσμους των Αθηνών.

Στη γεμάτη κόσμο αίθουσα «Αλέξανδρος Μαζαράκης» –ακόμα και τον εξώστη– του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018 με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του συμπατριώτη μας ηθοποιού κ. Στάθη Νικολαΐδη, που την οργάνωσαν τα πέντε σχολικά σωματεία της Κωνσταντινούπολης, ενώ η εφημερίδα μας ήταν χορηγός επικοινωνίας. Για πρώτη φορά τα πέντε σχολικά σωματεία παρουσίασαν από κοινού ένα βιβλίο, σε μια εκδήλωση με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Πόλη όπως είναι και το βιβλίο.
Το συγκεκριμένο αισθηματικό μυθιστόρημα του συγγραφέα, ο οποίος είναι από χρόνια ηθοποιός, εξελίσσεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής του στη γενέτειρά του Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «Γιατί;» και εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Πνοή». Η οργάνωση παρουσίασης του βιβλίου, η οποία πραγματικά είχε κάτι διαφορετικό από όλες τις άλλες παρουσιάσεις που έχουμε παρακολουθήσει στον συγκεκριμένο χώρο μέχρι σήμερα, καθώς και η συμμετοχή δύο διακεκριμένων ηθοποιών του κ. Γρηγόρη Βαλτινού και της κ. Δήμητρας Παπαδήμα, καθώς και του μουσικού συγκροτήματος που πλαισίωνε την εκδήλωση, συντέλεσαν στη συγκέντρωση τόσο πολύ κόσμου στον συγκεκριμένο χώρο την τελευταία περίοδο.
Την εκδήλωση άνοιξε και προλόγισε...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ: Τα ελληνικά διδακτήρια της Πόλης – Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο.

Το δεύτερο μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας συνεχίζει τον κύκλο ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ για τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης και θα μεταδώσει αυτό το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, 12 με 1 το μεσημέρι, το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Μία Σχολή που τα ίχνη της χάνονται στα βάθη των αιώνων και η οποία αποτέλεσε και αποτελεί φάρο εκπαίδευσης για τους Ρωμιούς της Πόλης.
Η Μεγάλη του Γένους Σχολή άφησε το ισχυρό αποτύπωμά της στην ιστορική συνοικία του Φαναρίου. Το νεότερο κτίριό της, σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δημάδη, δεσπόζει στον πέμπτο λόφο της επτάλοφης Πόλης. Οι μαθητές της Σχολής έρχονταν κάθε πρωί από διάφορες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης με τα μικρά βαπόρια της γραμμής που διέπλεαν τη Θάλασσα του Μαρμαρά και περνούσαν κάτω από τη γέφυρα του Ουν Καπανέ. Και έμοιαζαν σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο.
Στο δεύτερο μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, η εκπομπή ταξιδεύει μέχρι την περιώνυμη συνοικία των Ταταούλων και παρουσιάζει ένα μοναδικό ηχητικό τεκμήριο από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Οι απόφοιτοι της Μεγάλης του Γένους Σχολής Θεοφάνης Βασαγεώργης (του 1960) και Βασίλης Κυρατζόπουλος (του 1978) μιλούν για τα μαθητικά τους χρόνια και ανασυνθέτουν την εκπαιδευτική καθημερινότητα της Σχολής. Ο ιστορικός Σταύρος Ανεστίδης αποτίει τον δικό του φόρο τιμής στον πατέρα του Θεοχάρη Ανεστίδη, ο οποίος υπηρέτησε ως δάσκαλος και αργότερα ως γραμματέας της Σχολής.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα υπάρξει ζωντανή σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη και οι ακροατές του Πρώτου Προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μία μαρτυρία-τεκμήριο. Ο Πατήρ Γεννάδιος Μαυράκης, κατά κόσμον Νικόλαος Μαυράκης, εξιστορεί τη σύγχρονη ιστορία της Σχολής και θυμάται τα χρόνια που διετέλεσε σχολάρχης.

Ακούστε το Α' μέρος πατώντας εδώ.

Ακούστε το Β' μέρος πατώντας εδώ.


Αντικατάσταση της μαρμάρινης πλάκας της «Πλατείας Μεγάλης του Γένους Σχολής»

Πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, μετά από πολλές διαδικασίες και συνεννοήσεις με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Αθηναίων, η αντικατάσταση της μαρμάρινης πλάκας στην οποία αναγράφεται «Πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής» και επιδεικνύει την ονομασία της μικρής τριγωνικής πλατείας που βρίσκεται έναντι του ξενοδοχείου Χίλτον στην Αθήνα.
Τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία είχε αναλάβει πριν από αρκετό διάστημα το προηγούμενο Δ.Σ. των εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, το οποίο ήρθε σε επαφή και συνεννοήθηκε με το αρμόδιο Τμήμα Πολιτισμικής Κληρονομίας του Δήμου Αθηναίων όπου προΐσταται ο κ. Αλέξανδρος Πουλούδης, προκειμένου σε συνεργασία να προβούν στην αντικατάσταση της κατεστραμμένης από την πολυκαιρία, αλλά και σπασμένης από άγνωστους λόγους, μαρμάρινης πλάκας που ήταν τοποθετημένη εδώ και πολλά χρόνια στην ομώνυμη τριγωνική Πλατείας της Μεγάλης του Γένους Σχολής.
Έτσι το πρωί της 19ης Απρίλιου 2018 συνεργείο τεχνιτών μαρμαράδων αποξήλωσε την παλιά μαρμάρινη πλάκα και την αντικατέστησε με νέα πλάκα ιδίου μεγέθους που είχε παραγγελθεί από το Δ.Σ. από καιρό. Η εργασία πραγματοποιήθηκε παρουσία των μελών του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών του υποφαινόμενου, παλαιό μέλος του Δ.Σ. και του κ. Απόστολου Σικαλίδη, μέλος του σημερινού Δ.Σ., καθώς και παρουσία της προϊστάμενης αρχής του αρμοδίου τμήματος του Δήμου Αθηναίων κ.κ. Πουλούδη και Καρατζά.
Στην πλατεία που φέρει το όνομα της Μεγάλης του Γένους Σχολής, παλαιοτέρα υπήρχε τοποθετημένη μόνο η εν λόγω μαρμάρινη πλάκα, μετά από χρόνια όμως τοποθετήθηκαν άλλα δυο μικρά αγάλματα –άγνωστο πως;– καθώς και το δημοφιλές εντυπωσιακό γυάλινο άγαλμα με την ονομασία «Δρομέας» του καλλιτέχνη Βαρώτσου, που είχε τοποθετηθεί αρχικά στην Ομόνοια επί Δημαρχίας Έβερτ, που τότε όμως δίχασε την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα και εξαιτίας των έργων του Μετρό να μεταφερθεί και αυτό σε αυτήν την πλατεία.

Στάθης Αρβανίτης – Εφημερίδα ο Πολίτης /Ιούλιος 2018


Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσιάζει για πρώτη φορά τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης.

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-- ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Τα ελληνικά διδακτήρια της Πόλης: Η Μεγάλη του Γένους Σχολή»

Σάββατο 23 και Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσιάζει για πρώτη φορά τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης μέσα από τις μαρτυρίες μαθητών και δασκάλων. Πρόκειται για ένα μαγικό ταξίδι στην Πόλη του περασμένου αιώνα και σε όσα δεν σκέπασε η σκόνη του χρόνου με την υπογραφή της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση».
Ένας κύκλος πρωτότυπων ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες-τεκμήρια και ντοκουμέντα, που έρχονται για πρώτη φορά στο φως, σε παραγωγή του Πρώτου Προγράμματος.
Το αφιέρωμα συνεχίζεται με το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το οποίο θα μεταδοθεί σε δύο μέρη: το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 και το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, ώρα 12:00-13:00.
Η Μεγάλη του Γένους Σχολή είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κωνσταντινούπολης με μακραίωνη ιστορία που ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Τα δρώµενα στο 4ο Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ στο Άλιμο µε λίγα λόγια.

Στο διήμερο πρόγραμμα του 4ου Φεστιβαλ Κωνσταντινουπολιτών πραγματοποιήθηκαν από τους συλλόγους διάφορες αξιόλογες δραστηριότητες στην αίθουσα συνεδριάσεων, στην αίθουσα πινγκ-πονγκ και στο γήπεδο μπάσκετ «Μιχάλης Παγιώτης».
Στην αίθουσα συνεδριάσεων πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ομιλίες:
Α) Ο ψυχοθεραπευτής Παντελής Παπαδόπουλος και η Βέρα Αθανασίου μίλησαν για το χθες και το σήμερα των Ρωμιών της Πόλης.
Β) Η Προέδρος των Κεντρικιάδων κ. Όλγα Χάρτμαν μίλησε για τις Αμαλία Φλέμινγκ, Αικατερίνη Λασκαρίδου, Αθηνά Σπανούδη.
Γ) Οι τρεις πρόεδροι των σχολικών σωματείων, εκπαιδευτηρίων που λειτουργούν στην Πόλη, Α. Θεμοπούλου, Ν. Κόλμαν και Φ. Βασαγιώργης με συντονιστή τον Μ. Μαυρόπουλο, μίλησαν για τις αλλαγές που μελετώνται στο εκπαιδευτικό σύστημα της Πόλης –ειδικότερα στο Ζάππειο– για τους τελευταίους διευθυντές του Ζωγραφείου και την ιστορία της Μεγάλης του Γένους Σχολής.
Δ) Η πρόεδρος του Α.Σ. Πέρα κ. Βίκυ Χριστοφορίδου μίλησε για την ιστορική πορεία του συλλόγου.
Ε) Οι καθηγητές κ.κ. Μ. Βαρβούνης, Ν. Ουζούνογλου και Α. Θεμοπούλου παρουσίασαν για τον Σύνδεσμο Μακροχωρίου το βιβλίο του Επικ. Καθ. ΔΘΠ κ. Π. Βαλσαμίδη Ιστορία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου. Στ) Ο κ. Δ. Παλαβίδης μίλησε για την παρασκευή του Αγίου Μύρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ζ) Η κ. Αιμ. Ξανθοπούλου συντόνισε την παρουσίαση 15 περίπου σύγχρονων Κωνσταντινουπολιτών συγγραφέων, που μίλησαν για τα βιβλία τους.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν προβολές ντοκιμαντέρ και βίντεο διαφόρων συλλόγων:
Α) Από τον Σύλλογο Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας «Απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης».
Β) Από τον Σύνδεσμο Ιωακειμειάδων προβολή βίντεο του εφηβικού μυθιστορήματος Ψηφόπετρες.
Γ) Από τον Σύλλογο Πριγκηπιανών το βίντεο της Κ. Χατζηγιαννάκου «Η ζωή μας κάποτε» με εισηγήτριες τις κ.κ. Ζωρζέτ Αναγνωστοπούλου και Β. Ράλλη Ξύδα.
Δ) Προβλήθηκαν οι ταινίες: «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Κωνσταντινούπολης» και «Η δράση του Ζάππειου Παρθεναγωγείου της Κωνσταντινούπολης».
Τέλος ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για παιδικές δραστηριότητες από τη Ρεβέκκα Θωμάογλου, όπως και από την παιδική χορωδία του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Σμύρνης με τις Δέσποινα και Φιλάρετη Ιστανμπούλογλου στα μουσικά όργανα, σε διδασκαλία Ρέας Χουσερίδου.
Στην αίθουσα του πινγκ-πονγκ το κοινό παρακολούθησε τρεις επιδείξεις και ομιλίες σχετικές με την «πολίτικη μαγειρική» από τις κ.κ. Μαρία Εκμεκτσίογλου, Ειρήνη Πρίντεζη-Φράγκου και Ειρήνη Πατριακιάδου. Η χοροδιδάσκαλος Μήνα Λέτσου παρουσίασε με τις μαθήτριες της παραδοσιακούς χορούς, που διδάσκει στην Ένωση Κωνσταντινουπολιτών.
Στον κλειστό αθλητικό χώρο «Μιχάλης Παγιώτης» διεξήχθη αγώνας μπάσκετ των ομάδων παλαιμάχων Α.Σ. Πέρα και Α.Ο. Ταταύλα.

Στάθης Αρβανίτης-- Εφημερίδα ο Πολίτης Ιούνιος 2018


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΜΕΓΑΛΟΣΧΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ως Σύνδεσμος των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών δεν επιθυμούμε να ανασταλεί η λειτουργία κανενός από τα τρία εναπομείναντα σχολεία της Ομογένειας. Έχουμε ήδη υποστεί τις οδυνηρές συνέπειες από την παύση της λειτουργίας των δυο παρθεναγωγείων μας και την αναστολή λειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Κατανοούμε ως μέλη του ΔΣ την αγωνία όσων υπογράφουν την επιστολή προς τον υπουργό παιδείας, ενστερνιζόμαστε τις βελτιώσεις και τις προτάσεις που διατυπώνουν και έχουμε την ικανοποίηση ότι συσπειρωμένοι και ενωμένοι υψώνουν ''φωνήν μεγάλην''. Ως Σύνδεσμος των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών υποστηρίζουμε απολύτως την προσπάθειά τους και εν αναμονή πάντοτε της τελικής προτάσεως που θα κατατεθεί από τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων του ελληνικού υπουργείου παιδείας, δηλώνουμε την αμέριστη συναντίληψη και συμπαράστασή μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο


4ο Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.

ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΙΣ 13 ΜΑΙΟΥ 2018. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε κάνοντας κλικ εδώ:
ή αντιγράφοντας τον παρακάτω σύνδεσμο: 

http://www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/festival-gia-tis-chamenes-patrides-ston-alimo-video


Τιμητική εκδήλωση για τους Διευθυντές των Ελληνικών Λυκείων της Κωνσταντινούπολης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Οι.Ομ.Κω. η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 τα πέντε σχολικά σωματεία των Λυκείων της Κωνσταντινούπολης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών.
Η εκδήλωση με τίτλο «Οι Διευθυντές των Ελληνικών Λυκείων Κωνσταντινούπολης» που οργάνωσαν τα Σωματεία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, του Ζάππειου Παρθεναγωγείου, του Ζωγραφείου Λυκείου, του Ιωακειμείου Παρθεναγωγείου και του Κεντρικού Παρθεναγωγείου, πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από την εκδημία του αείμνηστου Λυκειάρχη του Ζωγραφείου Λυκείου Βασιλείου Μούτσογλου.
Στην εκδήλωση, εκτός των μαθητών και μαθητριών που φοίτησαν στα πέντε Λύκεια της Κωνσταντινούπολης, παρέστησαν ....

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πορεία και φασολάδα του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 οργάνωσε την καθιερωμένη εκδήλωση Πορείας και Φασολάδας. Το γεύμα πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου Athens Avenue Hotel στη Λεωφόρο Συγγρού στο ύψος της Νέας Σμύρνης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με απόφοιτους και το Δ.Σ. να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Σώστη, όπου έδωσαν τρισάγιο στη μνήμη καθηγητών και μαθητών που δεν βρίσκονται στη ζωή. Ακολούθησε η γνωστή πορεία από τον Ιερό Ναό, μέσω της υπόγειας διάβασης της Λεωφ. Συγγρού, για να καταλήξει στο ξενοδοχείο Athens Avenue Hotel, όπου ήδη είχαν συγκεντρωθεί οι υπόλοιποι μαθητές. Στήθηκαν πηγαδάκια από τις παρέες της Σχολής για να θυμηθούν τα σχολικά τους χρόνια στο Φανάρι και να συζητήσουν τις σημερινές ασχολίες τους.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι καθηγητές της Σχολής κ.κ. Ισαάκ Αναστασιάδης, Αλέκος Αλεξανδρίδης, Σπύρος Θεοφανίδης, Μιχάλης Μαυρόπουλος. Επίσης ο Προέδρος της Οι.Ομ.Κω. και το μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου των Φίλων της Μεγάλης Σχολής κ. Κανέλλα Ηλιοπούλου.
Πριν το γεύμα ο νέος Πρόεδρος των Μεγαλοσχολιτών κ. Σταύρος Ανεστίδης, καλωσόρισε καθηγητές και παρευρισκόμενους, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό πεπραγμένων και αναφερόμενος στις προγραμματισμένες για φέτος δράσεις του Συνδέσμου, τονίζοντας και τον φετινό εορτασμό των 90 χρονών ίδρυσής του στην Αθήνα.
Ανέγνωσε την επιστολή της διευθύντριας της Μ.Γ.Σ. κ. Βικτωρίας Λαιμοπούλου, που έστειλε ειδικά για την εκδήλωση και την επιστολή του ομογάλακτου προέδρου του Συλλόγου Κων/πολιτών Ν. Υόρκης κ. Μάκη Κατσαντώνη.
Μετά την ομιλία του κ. Ανεστίδη απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε μαθητές που αποφοίτησαν από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή το 1978, αλλά και σε συμμαθητές τους από την ίδια τάξη που δεν τέλειωσαν για διάφορους λόγους.
Την απονομή συντόνισε ο αντιπρόεδρος κ. Ιωσήφ Κωνσταντινίδης, τις δε τιμητικές πλακέτες παρέδωσαν στους 13 από τους 19 δικαιούχους, τα μέλη του Δ.Σ. και οι τέως καθηγητές της Σχολής. Οι υπόλοιποι δεν προσήλθαν παρ’ όλο που είχαν ειδοποιηθεί και είχαν δηλώσει ότι θα παρευρίσκονταν.
Στη συνέχεια σερβιρίστηκε η πατροπαράδοτη φασολάδα και μετά το υπόλοιπο μενού συνοδεία κρασιού. Το μενού συνοδεύτηκε με ραβανί.
Την ώρα του φαγητού σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν ο τ. Προέδρος κ. Φάνης Βασαγιώργης, η κ. Κανέλλα Ηλιοπούλου, ο παιδίατρος και απόφοιτος του 1978 κ. Γεώργιος Τσόλας και το μέλος του Δ.Σ. των Μεγαλοσχολιτών κ. Αποστόλης Σικαλίδης.
Σημαντική ήταν και η συνεισφορά του συμπατριώτη μας μουσικού κ. Βασίλη Κιοσέογλου, ο οποίος αφιλοκερδώς έστησε και ρύθμισε τα προσωπικά του συστήματα ήχου στην αίθουσα.
Και του χρόνου να είμαστε καλά να ξανασυναντηθούμε, ακόμη περισσότεροι.

Στάθης Αρβανίτης – Εφημερίδα Ο Πολίτης Μάρτιος 2018


Η «Πορεία» του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.

Την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση «Πορεία» (Φασολάδα) του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών. Στην Θεία Λειτουργία, που ετελέσθη στον Ιερό Ναό Αγίου Σώστη Νέας Σμύρνης, παρέστη το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου και ικανοποιητικός αριθμός Μεγαλοσχολιτών. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλη αρτοκλασία υπέρ υγείας των Εφόρων, Ευεργετών, Διευθυντού, Καθηγητών και Μαθητών της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής και των μελών του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.
Η συνεστίαση έλαβε χώρα στο γειτονικό ξενοδοχείο ATHENS AVENUE. Παρέστησαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, τέως καθηγητές της Σχολής και περίπου ογδόντα Μεγαλοσχολίτες. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σταύρος Θ. Ανεστίδης, στην σύντομη ομιλία του, επεσήμανε ότι η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή ως φαινόμενο πολιτισμού και ως «ολκάς των εκζητούντων παιδείαν» αποτελεί για 560 και πλέον χρόνια σέμνωμα για την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, για το Γένος των Ρωμιών της Βασιλεύουσας και για τους απανταχού Μεγαλοσχολίτες. Διαβάστηκαν επίσης τα μηνύματα της Διευθύντριας της Μεγάλης Σχολής Βικτωρίας Λαιμοπούλου και του Προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Νέας Υόρκης Προδρόμου Κ. Κατσαντώνη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής Νέλλα Ηλιοπούλου. Κατά την φετινή εκδήλωση δόθηκαν οι σχετικές αναμνηστικές πλακέτες στους αποφοίτους και μαθητεύσαντες του σχολικού έτους 1977-1978. Η απονομή έγινε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και από τους παρόντες τέως καθηγητές της Σχολής. Εκ μέρους των μαθητών ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο ο Γεώργιος Τσόλας. Την ηχητική και μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης ανέλαβε με επιτυχία και αφιλοκερδώς ο μουσικός Βασίλειος Κιοσέογλου.

Εφημερίδα Ανατολή και ιστοσελίδα Μικρασιάτης.


Καισάρεια - Μονή του Τιμίου Προδρόμου Ζιντζίρδερε. Παρουσίαση του Α´ τόμου

«Βραδιά Καππαδοκίας» η εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, στις 20/11/2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, και παρουσιάστηκε ο Α´ τόμος της τριλογίας της ιστορικού-νομικού κ. Κατερίνας Νικολαΐδου Ντάναση με τίτλο «Καισάρεια» και υπότιτλο «Μονή του Τιμίου Προδρόμου Ζιντζίρδερε – Το πνευματικό εκπαιδευτικό κέντρο της Καππαδοκίας Κερμίρα-Μερσίνα-Ποτάμια».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και μέλη της ΟΠΣΕ, αρκετοί βιβλιόφιλοι με καταγωγή ....

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Νέο Δ.Σ. στον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών.

Με τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα μας το απόγευμα στις 18 Δεκέμβριου 2017 το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας που αναδείχτηκε είναι το εξής:

Προέδρος: Σταύρος Ανεστίδης.
Αντιπρόεδρος: Ιωσήφ Κωνσταντινίδης.
Γενικός Γραμματέας: Χρήστος Μπαμπούρης.
Ταμίας: Δημήτρης Δερβεντλής.
Ειδικός Γραμματέας: Ευστράτιος Χατζηιωάννου.
Σύμβουλοι: Θεοφάνης Βασαγιώργης.
                     Βένος Ζαχαριάδης.
                     Βασίλης Μαραμενίδης.
                     Απόστολος Σικαλίδης.


Πνευματικό Μνημόσυνο του αείμνηστου Δασκάλου του Γένους Δημήτρη Φραγκόπουλου

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, την Τέταρτη, 8 Νοεμβρίου 2017, παρουσία και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, το Πνευματικό Μνημόσυνο του αείμνηστου Δασκάλου του Γένους Δημήτρη Φραγκόπουλου, που διοργάνωσαν από κοινού, ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών, υπό την αιγίδα της Οι.Ομ.Κω.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων που γέμισε κόσμο, πολλοί από αυτούς μαθητές του, παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους, ....

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πρόσκληση σε ετήσια Γενική Συνέλευση και Εκλογή νέου Δ. Σ.

Καλούνται τα μέλη του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 17.30 στην έδρα μας (Δημ. Σούτσου 46 - Αμπελόκηποι) όπως παρευρεθούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση και στην Εκλογή νέου Δ. Σ. του Σωματείου. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την Δευτέρα 11 Δεκεμβίου 2017 την ίδια ώρα και στην ίδια αίθουσα.

Ημερήσια Διάταξη

 1. Εκλογή προεδρείου Γενικής Συνέλευσης.
 2. Ανάγνωση και επικύρωση των πρακτικών της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης.
 3. Ανάγνωση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου.
 4. Ανάγνωση οικονομικού απολογισμού περιόδου από 4/11/2015 έως 4/12/2017
 5. Παρουσίαση του νέου ετήσιου προϋπολογισμού.
 6. Ανάγνωση των πρακτικών της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
 7. Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε διοικητική και οικονομική ευθύνη.
 8. Ερωτήσεις – Προτάσεις.
 9. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής.
 10. Ψηφοφορία για την εκλογή μελών του Δ. Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Θεοφάνης Βασαγιώργης
Ο Γεν. Γραμ. Σταύρος Ανεστίδης


Τριήμερη Εκδρομή Του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια φορά η ετήσια τριήμερη εκδρομή του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών. Για φέτος το καλοκαίρι είχε προγραμματισθεί η Πελοπόννησος και περιελάβανε επισκέψεις στον Μυστρά, Νεάπολη, παραλία Σίμου στην Ελαφόνησο και Μονεμβασιά.
Η εκδρομή ξεκίνησε Παρασκευή πρωί από το Παλαιό Φάληρο με το πολυτελές πούλμαν της τουριστικής εταιρείας Mirage με οδηγό τον κ. Παναγιώτη και ξεναγό τον ιδιοκτήτη κ. Γιώργο. Υπεύθυνος της εξόρμησης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Φάνης Βασαγιώργης, ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Τιμητικές πλακέτες σε αποφοίτους της Μεγάλης Σχολής

Με μεγάλη επιτυχία, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, η καθιερωμένη εκδήλωση της πορείας προς την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι, που οργάνωσαν οι Σύνδεσμοι Αποφοίτων της Μεγάλης Σχολής και του Ιωακειμείου Παρθεναγωγείου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με λειτουργία και αρτοκλασία, υπέρ υγείας των μαθητών των δύο σχολείων και τελέστηκε....

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Ελληνορθόδοξες Κοινότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία του Ιωάννη Εμμ. Πολυχρονίδη

Ο Εν Αθήναις Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών συνεχίζοντας την πετυχημένη πορεία του στις παρουσιάσεις νέων βιβλίων που αφορούν και τη Μικρά Ασία, πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Τσουκάτου, την παρουσίαση του βιβλίου Ελληνορθόδοξες Κοινότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία - Μέριμνα για την υγεία και την πρόνοια του Ιατρού Ψυχίατρου του Π.Ν. και συγγραφέα κ. Ιωάννη Εμμ. Πολυχρονίδη.
Κατά την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στη σχεδόν γεμάτη από κόσμο αίθουσα συγκεντρώσεων....

Πατήστε εδώ για περισσότερα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΣΧΟΛΙΤΩΝ

Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή από την Ίδρυση της το 1454 μέχρι και σήμερα λειτούργησε και λειτουργεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Φανάρι έδρα της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Ελληνισμού όπου φοιτούσαν και φοιτούν Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη ,Τον Πόντο ,την Καππαδοκία, την Ίμβρο –Τένεδο ,την Ιωνία και τη Μικρά Ασία.
Τα εκατομμύρια των επισκεπτών και οι χιλιάδες μαθητές στο πέρασμα τους από τους ιερούς χώρους της Σχολής έρχονται αντιμέτωποι με τις προμετωπίδες των ρητών που δίνουν το στίγμα της προσωπικότητας ενάρετων πολιτών
ΓΝΩΘΙ Σ ΑΥΤΟΝ ΧΡΟΝΟΥ ΦΕΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑΝ ΖΗΛΟΥ
Και φυσικά αυτό που αρμόζει στη σημερινή μας τοποθέτηση ꞉
ΝΟΜΟΙΣ ΠΕΙΘΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών στην Ελλάδα που εκπροσωπεί εκατοντάδες φοιτήσαντες και αποφοιτήσαντες από το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ευρώπης καλεί τους αιρετούς, τους θεσμικούς παράγοντες και τα εργαζόμενα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας να συμμορφωθούν με το ρητό:
ΝΟΜΟΙΣ ΠΕΙΘΟΥ
και να σεβαστούν όχι μόνο τους εαυτούς τους άλλα και τα εκατομμύρια προσφύγων Μικρασιατών και νεοπροσφύγων Κωνσταντινουπολιτών που επιθυμούν να οικοδομήσουν τον πολιτιστικό , κοινωνικό, λαογραφικό και μορφωτικό πολιτισμό τους, στους χώρους του γηπέδου ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ΄΄.
Δηλώνουμε ότι στην προσπάθεια ανάδειξης των ιστορικών μας καταβολών ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών θα είναι ενεργά αρωγός και συνπορευτής στην ανέγερση και λειτουργία του γηπέδου ΄΄ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΄΄.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος Φάνης Βασαγιώργης , ο Αντιπρόεδρος Βένος Ζαχαριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Σταύρος Ανεστίδης, ο Ειδικός Γραμματέας Στάθης Αρβανίτης, ο Ταμίας Χρήστος Μπαμπούρης και τα μέλη Βασίλης Μαραμενίδης , Διονύσης Γούτσε , Μάρκος Πετούνας και Ιωσήφ Κωνσταντινίδης.


Παρουσίαση ποιητικού έργου

Απόφοιτοι της Μεγάλης Σχολής, Κωνσταντινουπολίτες, φίλοι της λογοτεχνίας και της ποίησης έδωσαν το παρόν, στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο, που πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών εκδήλωση τιμής για τη ζωή και το ποιητικό έργο του αείμνηστου Δημήτρη Παπακωνσταντίνου με την ευκαιρία του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών στην Αθήνα.
Η παρουσίαση διανθίστηκε με προβολή εικόνων της Μεγάλης Σχολής και φωτογραφίες του αείμνηστου....

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πορεία και φασολάδα του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 οργάνωσε την καθιερωμένη εκδήλωση Πορείας και «Φασολάδας», η οποία πραγματοποιείται ως γνωστό με τη σύναξη των μαθητών και των τελειόφοιτων των περασμένων ετών. Το γεύμα πραγματοποιήθηκε και φέτος στην αίθουσα συνεστιάσεων του 7ου ορόφου του ξενοδοχείου Κοράλ, η οποία προσφέρει πανοραμική θέα του Σαρωνικού.

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Εθιμοτυπική επίσκεψη του Πρόεδρου Μεγαλοσχολιτών στον Πρόεδρο Κωνσταντινουπολιτών Νέας Υόρκης

Ο Πρόεδρος των Μεγαλοσχολιτών κ. Θεοφάνης Βασαγιώργης κατά την τελευταία του μετάβαση στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Πρόεδρο των Κωνσταντινουπολιτών Νέας Υόρκης κ. Πρόδρομο (Μάκη) Κατσαντώνη, ο οποίος τυγχάνει να είναι και Μεγαλοσχολίτης. Ο κ. Βασαγιώργης που τον Απρίλιο του 2016, την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδος, ταξίδευσε στη Νέα Υόρκη, μετά από ραντεβού...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Μια επιτυχημένη ομιλία για τον Μεγαλοσχολίτη λόγιο Φιλήμονα

Στις 20 Μαρτίου 2016, μετά από 24 ακριβώς χρόνια, επαναλήφθηκε για δεύτερη φορά η επιτυχημένη ομιλία του μέλους του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Ιωσήφ Κωνσταντινίδη. Η εκδήλωση με την εισήγηση που είχε τίτλο «Ένας Μεγαλοσχολίτης στην Ελληνική Επανάσταση του 1821», οργάνωσαν ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών σε συνεργασία με την εφημερίδα ο Πολίτης υπό την αιγίδα του Δήμου Αλίμου. Πραγματοποιήθηκε δε στη φιλόξενη αίθουσα της Θεατρικής Σκηνής «Κάρολος Κουν» στον Άλιμο. Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του Δημήτρη Παλαβίδη, αναφορικά με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το οποίο εκτέθηκε στο φουαγιέ του Θεάτρου. Όπως...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Διδασκαλία και όργανα φυσικών επιστημών

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η επιστημονική Ημερίδα «Διδασκαλία και όργανα εργαστηρίου των φυσικών επιστημών στη Μεγάλη του Γένους Σχολή», που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2016 στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Την ημερίδα διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών, το Ελληνικό Αρχείο Επιστημονικών Οργάνων, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τη συμμετοχή ομάδας μαθητών του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών (Μαράσλειο) που πραγματοποίησε πειράματα με όργανα φυσικής εμπνευσμένα από τα αντίστοιχα που υπάρχουν στο εργαστήριο της Μεγάλης του Γένους Σχολής. ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πορεία και φασολάδα του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών 2016

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016, ημέρα που από το πρωί χάραξε ηλιόλουστη με αρκετή ζέστη μέσα στην καρδιά του χειμώνα, πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, η ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση, της πορείας και της «φασολάδας» σε αίθουσα του ξενοδοχείου Κοράλ, η οποία προσφέρει, εκτός των άλλων, μια πανοραμική θέα του Σαρωνικού. Η εκδήλωση όπως κάθε χρόνο ξεκίνησε από μέλη και το Δ.Σ. που παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στον Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Παλ.Φαλήρου και έδωσαν τρισάγιο υπέρ των καθηγητών και των μαθητών που έχουν φύγει από τη ζωή. Αμέσως μετά ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πρόσκληση σε ετήσια Γενική Συνέλευση και Εκλογή Δ. Σ.

Καλούνται τα μέλη του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 17.30 στην έδρα μας (Δημ. Σούτσου 46 Αμπελόκηποι) για την Ετήσια Γενική Συνέλευση και Εκλογή Δ. Σ. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 την ίδια ώρα και στην ίδια αίθουσα.
Ημερήσια Διάταξη

 1. Εκλογή προεδρείου Γενικής Συνέλευσης.
 2. Ανάγνωση και επικύρωση των πρακτικών της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης.
 3. Ανάγνωση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου.
 4. Ανάγνωση οικονομικού απολογισμού περιόδου από 7/10/2013 έως 4/11/2015
 5. Παρουσίαση του νέου ετήσιου προϋπολογισμού.
 6. Ανάγνωση των πρακτικών της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
 7. Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε διοικητική και οικονομική ευθύνη.
 8. Ερωτήσεις – Προτάσεις.
 9. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής.
 10. Ψηφοφορία για την εκλογή μελών του Δ. Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Θεοφάνης Βασαγιώργης
Ο Γεν. Γραμματέας Βασίλειος Βράνης


Τετραήμερη Εκδρομή των Μεγαλοσχολιτών

Όπως όλα τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών 8 με 11 Μαΐου πραγματοποίησε εκδρομή στην περιοχή των Σερρών και της Δράμας έχοντας ως ορμητήριο το πολυτελές ξενοδοχείο Elpida Resort, το οποίο βρίσκεται στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων λίγο έξω από τις Σέρρες. Αυτό ήταν το σημείο από το οποίο ξεκινούσαμε καθημερινά για τις επισκέψεις μας στις διάφορες περιοχές που είχαν επιλεγεί και προγραμματιστεί από το Δ.Σ. του συνδέσμου. Την Παρασκευή το πρωί μια μεγάλη παρέα σαράντα πέντε ατόμων, μέλη του Δ.Σ. με τις οικογένειές τους, αρκετοί φίλοι ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Πορεία και φασολάδα του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών

Για δεύτερη χρονιά ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποίησε την ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση, της πορείας και της «Φασολάδας» στον χώρο που είχε επιλέξει και πέρσι. Έτσι και φέτος η σύναξη των μαθητών και των τελειόφοιτων των περασμένων ετών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεστιάσεων του 7ου ορόφου του ξενοδοχείου Κοράλ, η οποία εκτός του καλού σέρβις και του φαγητού προσφέρει και πανοραμική θέα του Σαρωνικού. Δυστυχώς, λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής που επικρατούσε από τους νότιους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν σε συνδυασμό με την πυκνή σκόνη που αιωρούνταν στην ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα την κακή ορατότητα. Έτσι η μεγάλη παρέα των Μεγαλοσχολιτών ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Μουσική εκδήλωση των σχολικών σωματείων

Τα σχολικά μας σωματεία την Τέταρτη 28 Ιανουαρίου 2015 οργάνωσαν κοινή εκδήλωση στην αίθουσα «Αλέξανδρος Μαζαράκης» του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών. Την πρωτοβουλία για την 3η αυτή κατά σειρά κοινή εκδήλωση είχε ο Σύλλογος Ζαππίδων και πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την εκδήλωση άνοιξε ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα


Παρουσίαση βιβλίου

Τη Δευτέρα 2 φεβρουαρίου παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών το βιβλίο της Όλγας Κοτσιρέα «Ο Μυρεψός». Η παρουσίαση ήταν συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών και των εκδόσεών μας.
Θέλω να σας αναφέρω τα αισθήματά μου από την παρουσίαση. Η αίθουσα ήταν γεμάτη, κυρίως από νέους ανθρώπους, παλιούς μαθητές της συγγραφέως, χωρίς όμως ...

Πατήστε εδώ για περισσότερα