ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Με την ευκαιρία των 100 ετών περίπου από την ίδρυση της ΑΕΚ, της ομάδας των μεγάλων προσφυγικών συμβολισμών, το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ), στο πλαίσιο του πολυήμερου αφιερώματος «Αλλοτινές Πατρίδες» ανέθεσε στην Ένωση Φίλων της ΑΕΚ να επιμεληθεί το «Αφιέρωμα στον Μικρασιατικό Αθλητισμό στην Ελλάδα».
Η επιτυχημένη εκδήλωση, την οποία συντόνισε και προλόγισε ο δημοσιογράφος κ. Ιωάννης Σαντοριναίος, φιλοξένησε αρκετούς φίλους των διοργανωτών, και πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2023 στον καταπράσινο κήπο της «Βίλας Κώστα» στη Νέα Ερυθραία.
Την εκδήλωση χαιρέτισε η Προέδρος του ΚΕΜΜΕ κ. Έφη Κούτση, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις και τις εκδηλώσεις του ΚΕΜΜΕ για να θυμίζουν την παράδοση των αλλοτινών πατρίδων αλλά και το πως ήρθαν οι πρόσφυγες σε αυτά τα χώματα, πως υπέφεραν και τελικά πρόκοψαν.
Σύντομο χαιρετισμό από την Ένωση Φίλων της ΑΕΚ απηύθυνε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Σηφάκης.
Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από άτομα, που έχουν σχέση με το ΚΕΜΜΕ, την ΑΕΚ, τον Δήμο Ν. Ερυθραίας. Μεταξύ αυτών και οι χαιρετισμοί του Προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κ. Αντώνη Λαμπίδη και του Προέδρου του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Δημήτρη Δερβεντλή.
Ο δημοσιογράφος κ. Ιωάννης Σαντοριναίος ανέγνωσε τις πάμπολλες επιστολές που απέστειλαν Υπουργοί, Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, παράγοντες της ΑΕΚ και όσοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στη λαμπρή αυτή εκδήλωση. Μεταξύ των επιστολών ήταν και του Προέδρου της ΑΕΚ κ. Δημήτρη Μελισανίδη.
Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησαν οι κυρίες ομιλίες, με πρώτη του ερευνητή της πολιτισμικής ιστορίας της ΑΕΚ κ. Κυριάκου Χήνα «Κωνσταντίνος Σπανούδης: Η πυρακτωμένη ρομφαία του Αλύτρωτου Ελληνισμού».
Δεύτερη η ομιλία της Καθηγήτριας Γαλλικής Φιλολογίας κ. Κωνσταντίνας Σόγια «Αθλητικά προσφυγικά σωματεία: Η παράδοση και ο πολιτισμός, προστιθέμενη αξία στην πλούσια εμπειρία της αθλητικής εκπαίδευσης». Σημειώνουμε ότι η κ. Σόγια βασικά περιέγραψε λεπτομερώς όλη την επιτυχημένη αθλητική και επαγγελματική ζωή του κ. Δημήτρη Αράπογλου, στην Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα.
Ο Νομικός επί Ευρωπαϊκών θεμάτων στις Βρυξέλες κ. Βίκτορας Βασιλειάδης, με τίτλο «Μικρασιάτικος Αθλητισμός: Διαστάσεις των επιδράσεών του στην Ελλάδα μετά το 1922» περιέγραψε την ιστορία των ομάδων της Σμύρνης πριν το 1922 και των Απόλλωνα Σμύρνης και Πανιωνίου εδώ, στην Αθήνα.
Ακολούθησαν οι συγκινητικές απονομές διακρίσεων, όπου η Ένωση Φίλων της ΑΕΚ βράβευσε:
• Το ΚΕΜΜΕ διά της Προέδρου κ. Έφης Κούτση.
• Τον κ. Δημήτρη Αράπογλου, τ. Πρόεδρο του Α.Ο. Ταταύλα, αθλητή μπάσκετ, και ιδιοκτήτη της σοκολατοποιΐας ΟΣΚΑΡ.
• Τον κ. Στράτο Σαρχόσογλου, μικρασιατικής καταγωγής, ο οποίος μετέχει σε συλλόγους που αναδεικνύουν τα αξιακά μεγέθη της κουλτούρας των Ελλήνων της Ανατολής.
Ακολούθησαν οι αντιφωνήσεις των τιμηθέντων, κλείνοντας την καταπληκτική και καλά οργανωμένη εκδήλωση της βράβευσης. Ακολούθησε πλούσιος μπουφές με μικρασιατικά φαγητά, εδέσματα, γλυκά και αναψυκτικά.
Παρόντες μέλη των Α.Ο. Ταταύλα, Α.Ο. Πέρα, Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, αρκετοί Κωνσταντινουπολίτες και, φυσικά, ο φίλος του Πολίτη κ. Θοδωρής Κοντάρας.

Η εφημερίδα μας εύχεται στον κ. Δημήτρη Αράπογλου πάντα τέτοια.

ΣΤΑΘΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2023Επιστροφή