Πορεία και φασολάδα του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών

Για δεύτερη χρονιά ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποίησε την ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση, της πορείας και της «Φασολάδας» στον χώρο που είχε επιλέξει και πέρσι.Έτσι και φέτος η σύναξη των μαθητών και των τελειόφοιτων των περασμένων ετών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεστιάσεων του 7ου ορόφου του ξενοδοχείου Κοράλ, η οποία εκτός του καλού σέρβις και του φαγητού προσφέρει και πανοραμική θέα του Σαρωνικού. Δυστυχώς, λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής που επικρατούσε από τους νότιους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν σε συνδυασμό με την πυκνή σκόνη που αιωρούνταν στην ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα την κακή ορατότητα. Έτσι η μεγάλη παρέα των Μεγαλοσχολιτών δεν μπόρεσε να απολαύσει την όμορφη θέα που προσφέρεται από το σημείο αυτό. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, εκτός των καθηγητών και των μαθητών της Μεγάλης του Γένους Σχολής, ο αντιπρόεδρος της Οι.Ομ.Κω. κ. Σταμάτης Κίσσας, ο οποίος ανέγνωσε επιστολή με χαιρετισμούς του πρόεδρου κ. Νίκου Ουζούνογλου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε από κάποια μέλη και το Δ.Σ. που παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στον παρακείμενο ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου και έδωσαν τρισάγιο στη μνήμη καθηγητών και μαθητών που δεν βρίσκονται πια στη ζωή.
Ακολούθησε η γνωστή πορεία προς την παραλία και συγκριμένα, μέσω της οδού Αγίου Αλέξανδρου στη λεωφόρο Ποσειδώνος, για να καταλήξουν στο ξενοδοχείο Κοράλ, όπου συγκεντρώθηκαν στο roof garden πριν το φαγητό. Ξεκίνησαν, όπως πάντα, οι συζητήσεις για τα μαθητικά χρόνια στο Φανάρι. Κυρίαρχο θέμα ήταν τα σχολικά τους κατορθώματα και οι διαβολιές που έκαναν τότε, καθώς και οι ερωτήσεις προς τους καθηγητές τους.
Πριν αρχίσει το γεύμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Φάνης Βασαγιώργης αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, προχώρησε στην τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των μαθητών και των δασκάλων της σχολής που απεβίωσαν. Ανέγνωσε την επιστολή της διευθύντριας της Μ.Γ.Σ. κ. Βικτωρίας Λαιμοπούλου, που έστειλε ειδικά για την εκδήλωση, καθώς και την επιστολή του ομογάλακτου προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Νέας Υόρκης κ. Κατσαντώνη. Φέτος χαιρετισμούς τηλεφωνικά έστειλε και ο πρόεδρος της εφορίας της Μ.Γ.Σ. κ. Αγγελίδης.
Ο κ. Βασαγιώργης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε όπως και τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τη φετινή χρονιά. Στην ολιγόλεπτη ομιλία του επικεντρώθηκε βασικά σε τρία σημεία που αφορούν τον Σύνδεσμο, με πρώτο τη διαρκή μείωση των μελών λόγω θανάτου και την άμεση λύση του προβλήματος που μπορεί να αντιμετωπισθεί με την εγγραφή παιδιών και εγγονιών των σημερινών μελών.
Δεύτερο τέθηκε το θέμα της απουσίας από το διαδίκτυο της ιστοσελίδας του συνδέσμου, όταν η εταιρία που την υποστήριζε έκλεισε το καλοκαίρι για οικονομικούς λόγους. Δόθηκε η υπόσχεση έναρξης της λειτουργίας της νέας ιστοσελίδας, μέσα στις προσεχείς ημέρες μετά την εύρεση και συμφωνία με νέα εταιρία υποστήριξης στο διαδίκτυο.
Το τελευταίο που συζητήθηκε ήταν η ανοδική πορεία του επιπέδου εκπαίδευσης της σχολής που είχε σαν αποτέλεσμα την επιτυχή εισαγωγή δύο τελειόφοιτων σε δύσκολα κρατικά πανεπιστήμια και των υπολοίπων μαθητών που πέτυχαν μείωση διδάκτρων σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Μετά την ομιλία του κ. Φάνη Βασαγιώργη φέτος για πρώτη φορά, πριν αρχίσει το φαγητό απονεμήθηκαν τρεις τιμητικές πλακέτες σε μαθητές που φοίτησαν και αποφοίτησαν από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή πριν από 40 χρόνια.
Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να απολαμβάνουν πρώτα την πατροπαράδοτη φασολάδα και μετά συνέχισαν με το υπόλοιπο πλούσιο μενού και τους μεζέδες που υπήρχαν συνοδεία οίνου. Το μενού στο τέλος είχε φρούτα εποχής και γλυκό.
Κατά τη διάρκεια του φαγητού σειρά είχαν τα μέλη τα οποία, όπως κάθε χρόνο, ανεβαίνουν στο βήμα για να κάνουν διάφορες ανακοινώσεις.
Πρώτος ο κ. Βασίλης Μιγκάκης ο οποίος απέδωσε τραγουδιστά ένα ποίημά του σχετικό με τους τελειοφοίτους του 1951 και 1952. Επίσης μετέφερε τον χαιρετισμό του Μεγαλοσχολίτη κ. Ευάγγελου Βαξετζή από τη Θεσσαλονίκη.
Δεύτερος ακολούθησε ο ομογάλακτος κ. Ηλίας Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε συναντήσεις Μεγαλοσχολιτών που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα στο Παλαιό Φάληρο.
Τρίτος πήρε τον λόγο ο κ. Αντώνης Θήριος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σύναξη αρκετών Μεγαλοσχολιτών στους Α’ Χαιρετισμούς στον Ιερό Ναό που ψάλει ο συμμαθητής τους κ. Φίκος, ενώ ακολουθεί φαγητό σε ταβέρνα.
Τελευταίος προσήλθε ο κ. Φάνης Βασαγιώργης και μίλησε για τον παρόντα στην εκδήλωση ομογάλακτο κ. Νίκο Ντερέντζωφ ο οποίος παρά τα κινητικά προβλήματα που έχει τα τελευταία χρόνια παρευρίσκεται πάντα στην εκδήλωση αυτή. Ακόμη ασχολείται με τη δημιουργία διάφορων κατασκευών για να περνά η ώρα του. Έδειξε μάλιστα ένα ρολόι τοίχου που το διακόσμησε προβάλλοντας στην επιφάνειά του τη Μ.Γ.Σ.
Συγχαρητήρια για την εκδήλωση. Και του χρόνου να είμαστε καλά να ξανασυναντηθούμε.
Στάθης Αρβανίτης
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» ΜΑΡΤΙΟΣ 2015Επιστροφή