Προβολή του ντοκιμαντέρ της ΠΜΓΣ στη Θεσσαλονίκη.

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 14 Ιουνίου 2023, στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών η τρίτη κατά σειρά επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ της Πατριαρχική Μεγάλης του Γένους Σχολής του σκηνοθέτη και δημοσιογράφου της ΕΡΤ κ. Θωμά Σίδερη.
Περίπου 300 Θεσσαλονικείς συγκεντρώθηκαν από νωρίς κατακλύζοντας την Αίθουσα Διαλέξεων του γνωστού σε όλους ιστορικού κτηρίου της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, απέναντι από τον Λευκό Πύργο.
Την τρίτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ της ΠΜΓΣ που σκηνοθέτησε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ κ. Θωμάς Σίδερης, οργάνωσαν με κοινή σύμπραξη και συνεργασία το Πατριαρχικό Ιδρύμα Πατερικών Μελετών, η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, η Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος και ο εν Αθήναις Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών.
Στην εκδήλωση πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ, το κοινό καλωσόρισε με αισθήματα χαράς και ευαρέσκειας ο Προέδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών κ. Βασίλειος Παπάς, αναφερόμενος στην κοινή διοργάνωση, στο πλαίσιο κοινών επιστημονικών δράσεων σε εκπαιδευτικό και πολιτιστικό επίπεδο, για την υπεράσπιση και προβολή του πολιτισμού μας και των αξιών της Ορθοδοξίας.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων και Προέδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, ο οποίος μετέφερε τις ευλογίες και τις ευχές της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για την εκδήλωση και αναφέρθηκε στη Μεγάλη του Γένους Σχολής και στα πάνω από 500 χρόνια λειτουργίας της στον βωμό της εκπαίδευσης της Ρωμιοσύνης. Διευκρίνισε μάλιστα ότι ήταν η συνέχεια της Οικουμενικής Σχολής που είχε ιδρύσει ο Μεγάλος Κωνσταντίνος.
Ακολούθησαν με συντόμους χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος κ. Πολύβιος Στράτζαλης και ο Πρόεδρος του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Δημήτρης Δερβεντλής. Ο ομιλητής κ. Συμεών Πασχάλης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών δυστυχώς δεν πρόλαβε να παρευρεθεί εγκαίρως στην εκδήλωση.
Ξεκίνησε η ωριαία προβολή του ντοκιμαντέρ, η οποία χειροκροτήθηκε θερμά από τους παρευρισκόμενους. Παρατηρήθηκαν μάλιστα κάποιοι να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους από τη συγκίνηση την ώρα της προβολής.
Ακολούθησε απονομή τιμητικής πλακέτας από την Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Β.Ε. και ενός πολυτελούς τόμου από την πλευρά της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών για τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης αρκετοί ήταν αυτοί που συγχάρηκαν τους διοργανωτές, αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, που μετέβησαν στην Θεσσαλονίκη για την προβολή.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων και Προέδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης και τ. Υφυπουργός κ. Γιάννης Αμανατίδης, η εκπρόσωπος του Διοικητή του Γ΄ Σ.Σ. Συνταγματάρχης κ. Αριάδνη Παξιμαδά, ο εκπρόσωπος Διοικήσεως του Π.Σ. Αντιπύραρχος κ. Νικόλαος Δοξόπουλος, η Γ.Γ. της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης κ. Αθηνά Τοτοκώτση, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ. Φλώρα Καράγιαννη, ο συμπατριώτης μας Ομότιμος Καθηγητής Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Σωτήριος Βαρναλίδης, μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Β.Ε., μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.
Υ.Γ. Σύσσωμο το Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών ευχαριστεί τον Προέδρο και το Δ.Σ. της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Β.Ε. για την άψογη οργάνωση της προβολής του ντοκιμαντέρ και την πρόσκλησή τους σε δείπνο.
Ευχαριστώ προσωπικά εγώ τους Πριγκηπιανούς που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη, που μετά από ειδοποίησή συναντηθήκαμε 59 χρόνια μετά και παρακολουθήσαμε μαζί το ντοκιμαντέρ.

Στάθης Αρβανίτης

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023Επιστροφή