Μουσική εκδήλωση των σχολικών σωματείων

Τα σχολικά μας σωματεία την Τέταρτη 28 Ιανουαρίου 2015 οργάνωσαν κοινή εκδήλωση στην αίθουσα «Αλέξανδρος Μαζαράκης» του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών. Την πρωτοβουλία για την 3η αυτή κατά σειρά κοινή εκδήλωση είχε ο Σύλλογος Ζαππίδων και πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών.
Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας το κοινό η Γ.Γ. του συλλόγου κ. Θάλεια Ασλάνογλου που κάλεσε στην έδρα την πρόεδρο των Ζαππίδων, Αναπλ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών κ. Αιμιλία Θεμοπούλου. Η κ. Θεμοπούλου αφού ευχαρίστησε το κοινό για την παρουσία του, είπε ότι η εκδήλωση αποσκοπούσε στο να απονεμηθεί φόρος τιμής στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία της Κωνσταντινούπολης με την ευκαιρία του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών. Τελείωσε ευχαριστώντας τη «Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών», τον διευθυντή της κ. Δημήτριο Καρούζο και το μέλος της χορωδίας κ. Ανδρέα Ανδρουλιδάκη, σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του κράτους που αποδέχτηκαν την πρόσκληση για τη μουσική αυτή εκδήλωση.
Ακολούθησε ολιγόλεπτη προβολή βιντεοταινίας σχετική με το Ζάππειο που παρουσίαζε εκδηλώσεις, εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις και τις δράσεις των καθηγητών και των μαθητών του εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Η κύρια ομιλία της εκδήλωσης με θέμα «Ρωμιοί μουσικοί και σύνθετες της Κωνσταντινούπολης» έγινε από την πρόεδρο κ. Αιμιλία Θεμοπούλου με λεπτομερή αναφορά στους Ρωμιούς μουσικοσυνθέτες, από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι και τον 20ο αιώνα όπου μεγαλούργησαν οι υπέροχοι Αλέκος και Γιώργος Μπατζανός.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη «Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών» που την αποτελούσαν περίπου 30 χορωδοί με συνοδεία ορχήστρας από δεξιοτέχνες ελληνικών μουσικών οργάνων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Δημήτριου Καρούζου. Στο πρώτο μέρος η χορωδία εκτέλεσε τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, ενώ στο δεύτερο ποιοτικά κομμάτια έντεχνης ελληνικής μουσικής. Χαρακτηριστικό ήταν ότι μετά από προτροπή του μαέστρου, σιγοτραγούδησαν χτυπώντας παλαμάκια όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα σαν να ήταν μια συντροφιά. Η συναυλία έκλεισε με το γνωστό «Έχε γεια Παναγιά».
Η ωραία και ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση, έληξε με κέρασμα στο φουαγιέ της αίθουσας του 1ου ορόφου.
Θα ήθελα να επισημάνω όπως κάθε φορά –έστω και αν αυτό είναι κουραστικό– την απουσία μελών των πέντε ομογενειακών μας σχολείων καθώς και των εκπρόσωπων μας από τα κωνσταντινουπολίτικα σωματεία από τέτοιες ποιοτικές εκδηλώσεις.
Στάθης Αρβανίτης
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» ΜΑΡΤΙΟΣ 2015Επιστροφή