Ελληνορθόδοξες Κοινότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία του Ιωάννη Εμμ. Πολυχρονίδη

Ο Εν Αθήναις Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών συνεχίζοντας την πετυχημένη πορεία του στις παρουσιάσεις νέων βιβλίων που αφορούν και τη Μικρά Ασία, πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Τσουκάτου, την παρουσίαση του βιβλίου Ελληνορθόδοξες Κοινότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία - Μέριμνα για την υγεία και την πρόνοια του Ιατρού Ψυχίατρου του Π.Ν. και συγγραφέα κ. Ιωάννη Εμμ. Πολυχρονίδη.
Κατά την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στη σχεδόν γεμάτη από κόσμο αίθουσα συγκεντρώσεων Αλέξανδρος Μαζαράκης του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών παραβρέθηκαν η Αναπληρώτρια Πρόξενος της Τουρκίας Αθηνών και Πειραιώς κ. Ulker Yuceer, ιατροί, φαρμακοποιοί, εκπαιδευτικοί, συνάδελφοι και φίλοι του συγγραφέα από το Π.Ν., φίλοι των ομιλητών, μέλη του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, καθώς και αρκετοί συμπολίτες μας και μέλη κωνσταντινουπολίτικων σωματείων.
Η παρουσίαση του σημαντικού αυτού βιβλίου έρευνας ευτύχησε να έχει στο πάνελ αξιόλογους και πολύ καλούς παρουσιαστές, τους κ.κ. Θεόδωρο Μουντοκαλάκη, Ομότιμο Καθηγητή του ΕΚΠΑ, Ακύλα Μήλλα, Ιατρό Ορθοπεδικό και Συγγραφέα, Νίκο Ανδριώτη, Ιστορικό και Στέλιο Αντωνιάδη, Παιδοκαρδιολόγο-Καθηγητή και Λογοτέχνη.
Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο Διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Σταύρος Ανεστίδης.
Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας το κοινό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θεοφάνης Βασαγιώργης, ο οποίος απηύθυνε στους παρευρισκόμενους εκ μέρους του Δ.Σ. έναν σύντομο χαιρετισμό. Επίσης μίλησε για τα 90 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του Συνδέσμου και την πλούσια εκδοτική δραστηριότητά του, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της ιστορικής διάστασης του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο συντονιστής κ. Σταύρος Ανεστίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην έρευνα του κ. Πολυχρονίδη. Ακόμη παρουσίασε τη βιβλιογραφία όσων βιβλίων κυκλοφόρησαν, καθώς και τους συγγραφείς που έγραψαν κατά καιρούς για τα Ελληνικά Νοσοκομεία και τους Έλληνες ιατρούς της Μικράς Ασίας. Κατόπιν έδωσε τον λόγο στον πρώτο ομιλητή αφού ανέγνωσε το βιογραφικό του, το ίδιο επανέλαβε και στους επόμενους ομιλητές.
Πρώτος έλαβε τον λόγο ο κ. Θεόδωρος Μουντοκαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του κ. Πολυχρονίδη για τη συγγραφή του βιβλίου. Στη συνέχεια το ανέλυσε, το οποίο, όπως είπε, είναι και σήμερα ακόμα επίκαιρο, αν και οι ελληνορθόδοξες κοινότητες στην Ανατολή συνεχίζουν να δοκιμάζονται. Ο ομιλητής εκτός των ελληνορθόδοξων νοσοκομείων επεκτάθηκε ακόμα και στα πρώτα νοσοκομεία του Ισλάμ που ξεκίνησαν από τη Δαμασκό.
Ακολούθησε ο κ. Ακύλας Μήλλας, ο οποίος περιέγραψε με λεπτομέρειες το κλίμα που επικρατούσε στα Νοσοκομεία Βαλουκλή, σε θέματα ιατρικής, κλινικών, καθώς και στη διαχείριση από την τότε διοίκηση, με το γνωστό πνεύμα των «τσορμπατζήδων». όπως τους αποκαλούσαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Μήλλας επέκτεινε την ομιλία του ακόμα και μέχρι στους σημερινούς διοικούντες των βακουφιών, κάνοντας πολύ λόγο για το έργο αλλά και τα σφάλματα του αείμνηστου Καραγιάννη.
Τρίτος έλαβε τον λόγο ο κ. Νίκος Ανδριώτης, του οποίου η ομιλία κινήθηκε κατά το πλείστον στην υγεία, πριν και μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, αλλά και στην Ελλάδα μετά το 1923 με την έλευση των προσφύγων. Αναφέρθηκε επίσης στην αμερικανική βοήθεια στα θέματα υγείας, αλλά και στα ορφανοτροφεία που ιδρύθηκαν από το 1922 στον ελλαδικό χώρο.
Ο τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Στέλιος Αντωνιάδης, ο οποίος ανέλυσε το ουσιαστικό θέμα του βιβλίου, τη φιλανθρωπία και την αγάπη προς τον άνθρωπο. Επεκτάθηκε στα πρώτα νοσοκομεία παίδων και στα βρεφοκομεία. Πριν κλείσει είπε ότι είναι ένα βιβλίο προσεγμένο όπως άλλωστε και όλα των εκδόσεων Τσουκάτου.
Την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Ιωάννης Εμμ. Πολυχρονίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε στοιχεία που του ήταν άγνωστα πριν ξεκινήσει το βιβλίο, όπως και για τη φιλανθρωπία, αρχίζοντας από τους Εβραίους, το Ισλάμ και τις Ελληνορθόδοξες κοινότητες. Τέλειωσε ευχαριστώντας όλους όσοι τον βοήθησαν στη συγγραφή, αυτούς που παρουσίασαν το βιβλίο καθώς και τον εκδοτικό οίκο.
Ακολούθησε στο ισόγειο του κτιρίου μπουφές με κρασάκι και αναψυκτικά και συζήτηση με τους ομιλητές και τον συγγραφέα.

Στάθης Αρβανίτης
Εφημερίδα ο Πολίτης Ιούνιος 2017Επιστροφή