ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ.

Μεγάλη ήταν η συγκίνηση στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, όταν στο τέλος μαθητικής ημερίδας ανακοινώθηκε το όνομα της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, η οποία κέρδισε το 2ο βραβείο στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τοπικής Ιστορίας με τίτλο «Μαθητές–πρεσβευτές πολιτισμού: Οι μαθητές μάς ξεναγούν στα μνημεία του τόπου τους». Η πραγματικά άψογα οργανωμένη μαθητική ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν 15 ομάδες Γυμνασίων και Λυκείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε το πρωινό της 6ης Μαΐου 2022 από την «Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Η ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα των παρευρισκόμενων από του συντονιστές-παρουσιαστές, μαθητές της Ερασμείου Σχολής, Βελισάριο Βελισαρίου, Στέλιο Κασαπάκη και Ελπίδα Φελέκουρα. Συντόμους χαιρετισμούς απεύθυναν στους παρευρισκόμενους, ο Διευθυντής της Ερασμείου Σχολής κ. Αντώνιος Βόσσος, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος και η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη.
Ακολούθησαν με την εναρκτήριο ομιλία του ο Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Βερέμης, και με την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης, ο οποίος μίλησε διαδικτυακά.
Η ημερίδα συνεχίστηκε με τέσσερεις συνεδρίες, όπου 15 ομάδες μαθητών από Λύκεια και Γυμνάσια της Ελλάδας και του εξωτερικού παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους με βίντεο, φωτογραφίες, σχέδια, γραφικά και ομιλίες που είχαν ως αντικείμενο αρχαιολογικό ναό, βυζαντινό ναό, αρχαίο μνημείο, μεσαιωνικό κάστρο που σχετίζονταν με την περιοχή τους.
Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή με τις μαθήτριες Μαρία Κιοσκέρ και Μαρία Κοζαλάν και την Καθηγήτρια-Φιλόλογο Ολυμπία Μπέτσα, οι οποίες ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη, παρουσίασαν στη 2η συνεδρία την εισήγησή τους «Ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας της Μουχλιώτισσας. Ήτανε μια φορά και ένα καιρό μια όμορφη κυρά Πολίτισσα που την παντρέψανε στα ξένα δώδεκα ετών». Στην εισήγηση είχαν βοηθήσει και οι μαθήτριες Ιωάννα Καραντάς, Ελίσσα Κασάπογλου, Όλγα Κιοσκέρ, Ελισάβετ Μπαρτνακτσή και Σελίνα Τσαρτσάρ.
Στις τέσσερεις αυτές συνεδρίες προέδρευσαν ο Δρ. Κλασικής Φιλολογίας κ. Λάμπρος Πόλκας, ο Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας κ. Γρηγόρης Ψαλίδας, η Δρ. Φιλολογίας κ. Χρυσούλα Αλεξοπούλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων κ. Εμμανουήλ Κούμας.
Στα διαλείμματα προσφέρθηκε σε όλους καφές, αναψυκτικά με ελαφρύ πρωινό καθώς και με γεύμα, ενώ με το τέλος των συνεδριών και μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, απολαύσαμε από την 30μελή χορωδία της Ερασμείου Σχολής, υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Μουσικής κ. Αντιγόνης Κωβαίου, τέσσερα τραγούδια με δεύτερο «ο Βόσπορος» του Νίκου Ζουδιάρη που τραγούδησε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Μετά το μουσικό διάλειμμα και την αναμονή των αποτελεσμάτων από 8μελή επιτροπή, η οποία συνεδρίαζε, τον λόγο έλαβε ο Καθηγητής Ιστορίας Μεταπολεμικού Κόσμου του ΕΚΠΑ κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο οποίος με σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της ημερίδας.
Ακολούθησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η επίδοση των βραβείων και των αναμνηστικών. Το 1ο βραβείο κέρδισε η ομάδα του Εκπαιδευτήριου Πνοή-Αγάπη Αργυροκάστρου, το 2ο η ομάδα της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής και το 3ο μοιράστηκαν οι ομάδες του Ημερήσιου Γυμνάσιου Τεγέας και του Γυμνάσιου Μεθώνης.
Η ημερίδα έκλεισε με συντόμους χαιρετισμούς του Διευθυντή του Λυκείου της Ερασμείου Σχολής κ. Δημήτρη Μουζάκη, του Διευθυντή του Εκπαιδευτηρίου Πνοή-Αγάπη Αργυρόκαστρου και τέλος του Σχολάρχη της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Δημήτρη Ζώτου που ταξίδεψε από την Κωνσταντινούπολη συνοδεύοντας τα παιδιά.
* Τα παιδιά της ομάδας της ΠΜΓΣ, την καθηγήτρια τους κ. Ολυμπία Μπέτσα και τον Σχολάρχη κ. Δημήτρη Ζώτο, συνόδευσαν τα μέλη του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ.κ. Δημήτρης Δερβεντλής, Φάνης Βασαγιώργης και Στάθης Αρβανίτης, ο οποίος εκπροσωπούσε και την εφημερίδα ο Πολίτης.


ΣΤΑΘΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘Ο ΠΟΛΙΤΗΣ’ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2022Επιστροφή