Βράβευση της Μεγάλης του Γένους Σχολής και του Ζωγραφείου Λυκείου στο Μουσείο Ακροπόλεως.

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο –υπερίσχυαν μαθητές και εκπαιδευτικοί– πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2019, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, η βράβευση του 6ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού, που φέτος είχε θέμα «Στιγμές από την ιστορία του σχολείου μας». Οι μαθητές των σχολείων παρουσίασαν μια ολιγόλεπτη βιντεοταινία, η οποία προβαλλόταν στην οθόνη στη διάρκεια παραλαβής του βραβείου τους.
Την επιτυχημένη εκδήλωση οργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν η υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, o εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος ΕΚΠΑ, κ. Νικόλαος Τσαφταρίδης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο τ. βουλευτής κ. Δημήτρης Καμένος, ο σκηνοθέτης κ. Παντελής Βούλγαρης, η συγγραφέας Λότι Πέτροβιτς, ο τραγουδιστής των Émigré κ. Γιάννης Χανιωτάκης. Επίσης αρκετοί γνωστοί εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, που απένειμαν τα βραβεία στα σχολεία.
Τον συντονισμό βράβευσης είχε ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και συνεργάτης του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης κ. Κώστας Στοφόρος.
Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν η κ. Σοφία Παπαδημητρίου, προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων, η δρ Ευαγγελία Κανταρτζή, πρόεδρος του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, οι οποίες μίλησαν για τη δράση της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και του Μουσείου Σχολικής Ζωής, καθώς και για τα βίντεο των μαθητών.
Έγινε η βράβευση της βιντεοταινίας του Δημοτικού Σχολείου Αμφίκλειας από την υφυπουργό Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.
Δεύτερη ήταν η βιντεοταινία του Νηπιαγωγείου Ρόδου, η οποία βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο από τον υφυπουργό Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.
Το τρίτο βραβείο απέσπασε η βιντεοταινία του ΕΠΑΛ Άργους. Το βραβείο παρέδωσε ο σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών κ. Παντελής Βούλγαρης, ο οποίος, ως ειδικός, μίλησε για τις δημιουργίες των παιδιών. Η ταινία αναφέρεται σε μια εξαιρετική πραγματική ιστορία που εξελίχθηκε στην περιοχή όταν ένας Ιταλός αξιωματικός ιατρός το επάγγελμα, την περίοδο της κατοχής ερωτεύτηκε μια Ελληνοπούλα από την περιοχή την οποία μετά παντρεύτηκε.
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις τριών ομογενειακών σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Πρώτη παρέλαβε το βραβείο η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή από τον κ. Νικόλαο Τσαφταρίδη. Η σχολή εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή κ. Δημήτρη Ζώτο, τη φιλόλογο κ. Ελίνα Αγγέλη και τη μαθήτρια Μαρία Κιοσκέρ. Ακολούθησε η βράβευση από τον κ. Γιάννη Χρυσουλάκη του Κολεγίου «Πνοή Αγάπης» της Αλβανίας. Το τρίτο βραβείο πήρε το Ζωγράφειο και το απένειμε ο κ. Γιώργος Πατούλης. Το βραβείο παρέλαβε ο Προέδρος των εν Αθήναις Ζωγραφειωτών κ. Νικόλαος Κόλμαν.
Οι βραβεύσεις συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα με 6 νηπιαγωγεία, 23 δημοτικά και 7 Γυμνάσια-Λύκεια.
Η Δρ Ευαγγελία Κανταρτζή, κλείνοντας την εκδήλωση, ευχαρίστησε τους επισήμους, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την υπομονή που επέδειξαν σε αυτή την πολύωρη τελετή. Θέλω να αναφερθώ σε κάποια στιγμιότυπα της εκδήλωσης, αρχίζοντας από τη συγκινητική ιστορία που εξιστόρησε κλαίγοντας ο υπεύθυνος του σχολείου, για τον ιδρυτή του Δημοτικού Σχολείου Θέρμης Λέσβου, ο οποίος το 1924 παρά τις αντιρρήσεις των συμπατριωτών του ίδρυσε νυκτερινό σχολείο για τα προσφυγόπουλα.
Η φιλόλογος κ. Ελίνα Αγγέλη τόνισε με λίγα λόγια το παρόν και το μέλλον της Μεγάλης Σχολής.
Ο κ. Νίκος Κόλμαν μίλησε για τα τρία σχολεία που έμειναν στην Πόλη λέγοντας ότι αποτελούν προμαχώνες. Ρώτησε αν όλοι οι μαθητές της αίθουσας αφουγκράζονται το Ζωγράφειο με τα 50 παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή τους, που του έδωσαν την εντολή να παραλάβει το βραβείο και κάλεσε όλους τους μαθητές να φωνάξουν «Τους αγαπάμε».
Στη βράβευση παραβρέθηκαν μέλη του Δ.Σ. των Μεγαλοσχολιτών, του Συλλόγου Φίλων της Μεγάλης Σχολής και ο Πολίτης.

Στάθης Αρβανίτης - Εφημερίδα ο Πολίτης - Δεκέμβριος 2019.Επιστροφή