ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΠΜΓΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΗΛΕΙΑΣ

Μεγάλη ήταν η ικανοποίηση του Δ.Σ. του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, γιατί το τελευταίο διάστημα στα πλαίσια προβολής της ΠΜΓΣ στον ελλαδικό χώρο, μέσω του ντοκιμαντέρ δικής τους παραγωγής, ταξίδεψε αυτήν τη φορά στον Πύργο Ηλείας. Τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, με ένα μικρό πούλμαν πήγαν στον Πύργο Ηλείας, όπου το Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προβολή του ντοκιμαντέρ, η οποία οργανώθηκε από τον Σύλλογο Τραπεζικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, οι οποίοι επέδειξαν εδώ και καιρό ενδιαφέρον για την προβολή στην πόλη τους.
Μεγάλη ήταν η προετοιμασία για την οργάνωση της εκδήλωσης στην καταπληκτική θεατρική αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνάσιου του Πύργου, όπου πραγματοποιήθηκε η προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και παραγωγού ντοκιμαντέρ κ. Θωμά Σίδερη με τίτλο «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή».
Την εκδήλωση, εκτός των πολλών κατοίκων του Πύργου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Βακόπουλος, ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανάσιου, ο οποίος βρισκόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Επαμεινώντας Κυριαζής, ο Αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Κορδάς, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δημήτρης Δημητρόπουλος, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Αικατερίνη Παρασκευοπούλου και αρκετοί εκπρόσωποι Τύπου της περιφέρειας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με εκκλησιαστικούς ύμνους από ομάδα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Γεωργίου Παπαγεωργίου.
Πρώτος προλόγισε την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ν. Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατάσταση που επικρατεί με την παγκοσμιοποίηση στην κοινωνία μας, στα φαινόμενα αλλοτρίωσης και υποβάθμισης των δοκιμασμένων αξιών και αρχών της φυλής μας, που απειλούν τη συνοχή των επομένων γενεών. Είπε επίσης ότι για αυτό η ΠΜΓΣ αποτελεί ακράδαντο φωτεινό παράδειγμα των απανταχού Ελλήνων. Τέλειωσε παρουσιάζοντας στο κοινό τον Δρ. Σταύρο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος θα ανέπτυσσε τις συνθήκες ίδρυσης την ΠΜΓΣ το 1454.
Ακολούθησε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Βακόπουλος, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό και τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Αθανάσιου και αναφέρθηκε αναλυτικά στη Σχολή, την οποία έχει επισκεφθεί προσωπικά και στις δηλώσεις μεγάλων Ελλήνων πολιτικών που υμνούσαν τη Σχολή, όπως οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος και Γεώργιος Παπανδρέου.
Ο Πρόεδρος των εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Δημήτριος Δερβεντλής, μετά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε σε πληροφορίες για το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσίας του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και παραγωγού ντοκιμαντέρ κ. Θωμά Σίδερη.
Μετά τους χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ν. Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος προσέφερε στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Δημήτριο Δερβεντλή, ως αναμνηστικό, το σύμβολο της Ηλείας: Ένα χειροποίητο κλαδί ελιάς φιλοτεχνημένο από τις «Χρυσές Δημιουργίες».
Ακολούθησε η εκτενής κύρια ομιλία του Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Σταύρου Αρβανιτόπουλου, με θέμα «Οι συνθήκες της Ίδρυσης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής το 1454». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο 570 ετών ιστορικό της Σχολής, στην Άλωση, στις προ και μετά εξελίξεις, στη σημερινή λειτουργία της σχολής, στην εκπαίδευση και τη Ρωμιοσύνη της Κωνσταντινούπολης, όπως και στον Πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο που ίδρυσε την ΠΜΓΣ.
Αμέσως μετά προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ με το ιστορικό της ΠΜΓΣ, μέσα από τα μάτια μαθητών, δασκάλων και ειδικών επιστημόνων. Επίσης παρουσιάζεται και η Κωνσταντινούπολη με α/μ εικόνες των δεκαετιών 1950 και 1960.
Η εκδήλωση έκλεισε με την πολυμελή χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, υπό τη διεύθυνση της κ. Κωνσταντίνας Σακκά-Κυρίτση, που παρουσίασε τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία. Τη χορωδία συνόδευαν στο βιολί ο ιερέας π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος και στο ούτι ο νεαρός Ευάγγελος Παπαγεωργίου.
Οι διοργανωτές παρέθεσαν ευχαριστήριο γεύμα στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, σε πολυτελή ταβέρνα στο Κατάκολο.
Την Κυριακή, πριν την επιστροφή του στην Αθήνα, το Δ.Σ. επισκέφθηκε την Αρχαία Ολυμπία, όπου ο Δρ Σταύρος Αρβανιτόπουλος έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τον χώρο και τα ευρήματα που εκτίθενται στο μουσείο.

ΣΤΑΘΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ- ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024Επιστροφή