Τριήμερη Εκδρομή Του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια φορά η ετήσια τριήμερη εκδρομή του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών. Για φέτος το καλοκαίρι είχε προγραμματισθεί η Πελοπόννησος και περιελάβανε επισκέψεις στον Μυστρά, Νεάπολη, παραλία Σίμου στην Ελαφόνησο και Μονεμβασιά.
Η εκδρομή ξεκίνησε Παρασκευή πρωί από το Παλαιό Φάληρο με το πολυτελές πούλμαν της τουριστικής εταιρείας Mirage με οδηγό τον κ. Παναγιώτη και ξεναγό τον ιδιοκτήτη κ. Γιώργο. Υπεύθυνος της εξόρμησης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Φάνης Βασαγιώργης, βοηθούμενος από τέσσερα μέλη του Δ.Σ. (Εδώ θέλω να εκφράσω και ένα παράπονο, γιατί τα τελευταία χρόνια πολλοί από τους ομογάλακτούς μας που ζουν στην Αθήνα δε δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις και τις εκδρομές που οργανώνονται κατά καιρούς από τον σύνδεσμό μας.)
Αφού έγιναν λοιπόν οι απαραίτητες στάσεις για την επιβίβαση όλων των εκδρομέων, το πούλμαν πήρε την κατεύθυνση διά μέσου της Εθνικής Οδού Αθηνών-Τριπόλεως προς την Σπάρτη, τον πρώτο προορισμό μας.
Πριν το μεσημέρι και μετά από μια στάση για καφέ στο Αρτεμίσιο, φτάσαμε στην Σπάρτη, από την οποία αμέσως κατευθυνθήκαμε προς την επάνω είσοδο του Μυστρά, όπου και αποβιβαστήκαμε για να αρχίσουμε την κατάβαση πεζοπορώντας και κάνοντας στάσεις για ξενάγηση σε όλα τα σημαντικά κτίρια που ήταν επισκέψιμα, με τελευταία φυσικά τη Μητρόπολη που βρίσκεται στην κάτω είσοδο. Από εκεί μας παρέλαβε το πούλμαν για να μας πάει σε ταβέρνα της περιοχής για φαγητό και ξεκούραση. Το απόγευμα ξεκινήσαμε για τον επόμενο προορισμό μας, την παραθαλάσσια Νεάπολη, όπου και διανυκτερεύσαμε. Αρκετοί ήταν εκδρομείς που το βράδυ απόλαυσαν μεζεδάκια με ουζάκι στις γραφικές παραλιακές ταβέρνες της περιοχής.
Το Σάββατο, μετά το πρωινό, αναχωρήσαμε για να βρεθούμε μετά από μικρή διαδρομή στην Πούντα όπου με το φέριμποτ περάσαμε στην Ελαφόνησο, για να καταλήξουμε στην ξακουστή παραλία Σίμου με τα ολοκάθαρα τυρκουάζ νερά και να απολαύσουμε όλοι μέχρι το μεσημέρι το μπάνιο στη θάλασσα. Επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν για να πάμε για φαγητό στις κατά σειρά ταβέρνες, δίπλα στη θάλασσα, στη χώρα της Ελαφονήσου. Το απόγευμα πάλι η ίδια διαδρομή, αυτή τη φορά αντίστροφα, για να επιστρέψουμε στη Νεάπολη και να διανυκτερεύσουμε στο ίδιο ξενοδοχείο, αφού προηγουμένως απολαύσαμε και πάλι το βραδινό μας στα παραθαλάσσια ταβερνάκια.
Κυριακή, τελευταία ημέρα της εκδρομής πριν την επιστροφή στην Αθήνα. Αναχωρήσαμε μετά το πρωινό και τη φόρτωση των αποσκευών μας στο όχημα. Ξεκινήσαμε, με έναν ουρανό λίγο περίεργο, για τον τελευταίο προορισμό της εκδρομής την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς. Ύστερα από αρκετή διαδρομή φτάσαμε στο πανέμορφο «Γιβραλτάρ της Ανατολής», τον βράχο της Μονεμβασιάς, και αποβιβαστήκαμε στην πόρτα εισόδου των τειχών. Ξεναγηθήκαμε όλοι σε βυζαντινές εκκλησίες και προσκυνήσαμε τη θαυματουργή εικόνα του Ελκομένου Χριστού. Κάναμε μια στάση στην οικία του ποιητή μας Γιάννη Ρίτσου και επισκεφθήκαμε διάφορα μαγαζάκια για να αγοράσουμε σουβενίρ, ενώ για το τέλος αφήσαμε το καφεδάκι μας που ήπιαμε με θέα το απέραντο γαλάζιο του πελάγους. Κατεβήκαμε στη νέα πόλη κάποιοι παραπατώντας, άλλοι χρησιμοποιώντας την τοπική συγκοινωνία για να βρεθούμε πάλι σε κάποιο εστιατόριο για το μεσημεριανό. Εδώ ήταν που μας έπιασε δυνατή βροχή, η οποία μας συντρόφευσε στην επιστροφή μας μέχρι την Τρίπολη.
Το απογευματάκι, μετά το φαγητό, το πούλμαν πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα με ενθουσιασμένους όσους συμμετείχαν και με τον πρόεδρο κ. Φάνη Βασαγιώργη να ευχαριστεί όλους για τη συμμετοχή και την άψογη συνεργασία σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής.
Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες όλων προς τον οδηγό μας κ. Παναγιώτη, τον ξεναγό μας κ. Γιώργο, ο οποίος για τρεις ημέρες μας ξενάγησε λεπτομερώς σε όλα τα σημεία που επισκεφθήκαμε.
Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι σε όλους τους Μεγαλοσχολίτες.

Στάθης Αρβανίτης Εφημερίδα ο Πολίτης τεύχος Αυγούστου 2017.Επιστροφή