Το Μαρμαρένιο Νησί του Ιωάννη Παπαχρήστου

Με πολυπληθή προσέλευση και µεγάλη επιτυχία πραγµατοποιήθηκε από τον Σύνδεσµο Μεγαλοσχολιτών και τις Εκδόσεις Μπαλτά στις 12/3/2019 στο Πνευµατικό Κέντρο Κων/πολιτών η παρουσίαση βιβλίου του Ιωάννη Παπαχρήστου Το Μαρµαρένιο Νησί.
Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν αρκετοί Κωνσταντινουπολίτες αλλά καταγόμενοι από το νησί Μαρμαρά, τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου, υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Προποντίδας κ. Ιωσήφ, ο Αντιπρόεδρος της Οι.Ομ.Κω. κ. Μιχάλης Μαυρόπουλος, οι Κωνσταντινουπολίτες τ. εκπαιδευτικοί κ.κ. Σπύρος Θεοφανίδης και Ασπασία Θεοφανίδου-Καρασάββα, με καταγωγή από το Μαρμαρονήσι, μέλη του Δ.Σ. των Μεγαλοσχολιτών και εκπρόσωποι του ομογενειακού τύπου. Ακόμη οι γνώριμοι κ.κ. Sevket Karasaban και Mehmet Akif Yildirim, που και οι δύο κατοικούν στο Μαρμαρονήσι και ταξίδεψαν από την Τουρκία για να παραστούν στην παρουσίαση, μιας και βοήθησαν τον συγγραφέα στον τόπο τους όταν έγραφε το βιβλίο.
Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας το κοινό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Σταύρος Ανεστίδης, ο οποίος ήταν και συντονιστής της παρουσίασης. Προλόγισε το βιβλίο διαβάζοντας απόσπασμα από συγγράμματα του 1875 του Μιχαήλ Γεδεών, που αναφερόταν στο νησί του Μαρμαρά και τα γύρω νησιά, επικεντρώνοντας την προσοχή του στα νταμάρια μαρμάρων, της περιοχής. Ο κ. Ανεστίδης επίσης παρουσίασε τα βιογραφικά των ομιλητών πριν τις ομιλίες τους.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ δήλωσε ότι δεν κατάγεται από εκεί, αλλά νιώθει περισσότερο Μαρμαρινός ακόμα και από τους ντόπιους, μιας και είναι τα 11 τελευταία χρόνια Μητροπολίτης της περιοχής, την οποία έχει επισκεφθεί αρκετές φορές μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, του οποίου μετέφερε τους χαιρετισμούς και την αγάπη του. Ακολούθησε ένα τραγούδι της περιοχής, το «Μαρμαρινούλα μου», που απέδωσαν οι γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας.
Ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, με γλαφυρότητα αναφέρθηκε στον συναρπαστικό τρόπο γραφής του συγγραφέα και στις εμπειρίες της περιήγησής του, μια και ο προπάππος του καταγόταν από εκεί. Ο φιλόλογος-συγγραφέας Θοδωρής Κοντάρας, αναφέρθηκε στα ταξίδια του συγγραφέα στα χώματα των προγόνων του, πρώτη φορά το 2013, προκειμένου να γράψει το πόνημά του. Επίσης μίλησε για το καταπληκτικό εξώφυλλο της κ. Ιωάννας Σαπουντζάκη.
Ακολούθησε ο συγγραφέας Αλέξανδρος Μασσαβέτας, που ασχολήθηκε με την ιστορία της ίδιας περιοχής. Μίλησε για τις προσωπικές του περιηγήσεις με τους κ.κ. Μήλλα και Σταματόπουλο, αλλά και για τις ιστορίες παλιών περιηγητών στην Ανατολή, που έψαχναν το όνειρό τους. Αναφέρθηκε στους Τουρκοκρητικούς που ζουν εκεί, αλλά και στο πογκρόμ που υπέστησαν οι Εβραίοι Σεφαρδίτες της περιοχής.
Τελευταίος μίλησε ο συγγραφέας κ. Ιωάννης Παπαχρήστου, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε έναν έναν αυτούς που τον βοήθησαν να γράψει το βιβλίο του. Συνέχισε ξετυλίγοντας το κουβάρι με τις ιστορίες και τις μνήμες που άκουγε από τους προγόνους του και τις σημειώσεις που βρήκε, ώστε να γράψει αυτό το βιβλίο.
Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια του Μαρμαρά, που απέδωσαν οι γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας συνοδευόμενες από το ακορντεόν του κ. Κωνσταντίνου Καίσαρη και το τουμπελέκι της κ. Αφροδίτης Ιατροπούλου.

Στάθης Αρβανίτης – Εφημερίδα ο Πολίτης- Απρίλιος 2019Επιστροφή