Τετραήμερη Εκδρομή των Μεγαλοσχολιτών

Όπως όλα τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών 8 με 11 Μαΐου πραγματοποίησε εκδρομή στην περιοχή των Σερρών και της Δράμας έχοντας ως ορμητήριο το πολυτελές ξενοδοχείο Elpida Resort, το οποίο βρίσκεται στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων λίγο έξω από τις Σέρρες. Αυτό ήταν το σημείο από το οποίο ξεκινούσαμε καθημερινά για τις επισκέψεις μας στις διάφορες περιοχές που είχαν επιλεγεί και προγραμματιστεί από το Δ.Σ. του συνδέσμου.
Την Παρασκευή το πρωί μια μεγάλη παρέα σαράντα πέντε ατόμων, μέλη του Δ.Σ. με τις οικογένειές τους, αρκετοί φίλοι μεταξύ των οποίων και πολλοί Ζωγραφειώτες, ξεκίνησαν από την Αθήνα με κατεύθυνση τον Νομό Σερρών ακολουθώντας την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας-Θεσσαλονίκης με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και ξεκούραση. Ανάμεσά τους φυσικά και ο υποφαινόμενος, συνεργάτης του «Πολίτη» και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.
Η συννεφιά που επικρατούσε όλες τις μέρες δεν μας εμπόδισε να πραγματοποιήσουμε τις προγραμματισμένες εξορμήσεις μας στα διάφορα αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία, καθώς σε όλες τις μετακινήσεις μας δεν συναντήσαμε βροχόπτωση αλλά ούτε υψηλές θερμοκρασίες.
Σκοπός της εκδρομής να δραπετεύσουμε από τα καθημερινά μας προβλήματα, που τον τελευταίο καιρό πριν και μετά τις εθνικές εκλογές, μας ταλαιπωρούν αφάνταστα δημιουργώντας σε όλους μια καθημερινή ψυχική ένταση. Επιπλέον μια ευκαιρία να συναντηθούμε με φίλους και συντοπίτες μας και να περάσουμε μαζί τους κάποιες ημέρες ξενοιασιάς και ηρεμίας.
Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα, όλοι μαζί αναχωρήσαμε από Αθήνα νωρίς με ένα πολυτελές πούλμαν που οδηγούσε ο κ. Θανάσης και ξεναγό τον γιο του κ. Γιώργο, κάνοντας δύο ενδιάμεσες στάσεις για ολιγόωρη ξεκούραση και καφεδάκι σε όλη τη διαδρομή προς τον προορισμό μας, καθώς και μια μεγαλύτερη στάση για το μεσημεριανό μας φαγητό στην Ολυμπιακή παραλία της Κατερίνης. Εδώ κατά παρέες απολαύσαμε σε μια ταβέρνα τα θαλασσινά προϊόντα και το σπεσιαλιτέ της περιοχής που ονομάζεται «σαρδέλες παντρεμένες». Μετά το φαγητό συνεχίσαμε για να μεταβούμε στον τελικό προορισμό μας, τις Σέρρες, παρακάμπτοντας τη Θεσσαλονίκη διά μέσου της Εγνατίας Οδού. Το απόγευμα αργά φτάσαμε στο ξενοδοχείο κουρασμένοι, όπου μετά την τακτοποίησή μας στα δωμάτια συγκεντρωθήκαμε στο εστιατόριο για το βραδινό δείπνο από το μπουφέ που διέθετε διάφορες σαλάτες και κύριο φαγητό. Πολλοί ήταν αυτοί που επισκέφτηκαν τα μπαράκια στην πλατεία των Σερρών, ενώ οι υπόλοιποι απήλαυσαν το ποτό τους στο μπαρ του ξενοδοχείου που είχε θέα το φωταγωγημένο κάστρο του Προμαχώνα στην κορυφή του απέναντι λόφου.
Το Σάββατο, μετά τον καφέ και το πρωινό στον πλούσιο μπουφέ του ξενοδοχείου, ξεκινήσαμε με το πούλμαν για την αρχαία Μακεδονική πόλη της Αμφίπολης, όπου επισκεφτήκαμε το Μουσείο με τα εκθέματα από τους προϊστορικούς μέχρι και τους Βυζαντινούς χρόνους. Μετά ακολουθώντας τον δρόμο προς τον Κόλπο Ορφανού και διαβαίνοντας κοντά από τον λόφο Καστά όπου γίνονται οι ανασκαφές φτάσαμε στο φημισμένο άγαλμα του Λέοντα της Αμφίπολης. Αφού όλοι τράβηξαν μπροστά στο άγαλμα τις απαραίτητες φωτογραφίες, συνεχίσαμε προς τη γειτονική πόλη της Δράμας όπου παραμείναμε για το μεσημεριανό φαγητό στο όμορφο περιβάλλον με τα τρεχούμενα νερά των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, αλλά και για την επίσκεψή μας στα διάφορα παραδοσιακά αριστοκρατικά κτήρια και ναούς του κέντρου της πόλης, τα οποία κατασκευάστηκαν όταν στην πόλη πρωτοστατούσε το εμπόριο καπνού. Τυχαία συνάντηση στον ιστορικό Ναό των Εισοδίων της Παναγίας της Δράμας, είχαμε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πριγκηπονήσων κ. Ιάκωβο και ομάδα εκδρομέων από την Πόλη. Το απόγευμα πριν την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο για δείπνο και διανυκτέρευση, επισκεφτήκαμε το Σπήλαιο Μαάρα των πηγών του Αγγίτη Ποταμού. Εδώ δυστυχώς μπορέσαμε να απολαύσουμε μόνο το πρώτο τμήμα της εισόδου του σπηλαίου με την κινούμενη ρόδα από την υδατόπτωση. Η πρόσβασή μας στο υπόλοιπο δεν κατέστη δυνατή, λόγω της υψηλής απαγορευτικής στάθμης των υδάτων, αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων του τελευταίου διαστήματος. Φυσικά αποζημιωθήκαμε από το όμορφο φυσικό περιβάλλον με τα τρεχούμενα νερά της γύρω περιοχής όπου απολαύσαμε τον καφέ μας για αρκετή ώρα.
Την Κυριακή μετά το πρωινό, ακολουθώντας τον δρόμο για τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και τον Στρυμόνα ποταμό φτάσαμε στο ύψωμα Άγκιστρο στον χώρο των στρατιωτικών οχυρών του Ρούπελ όπου περιηγηθήκαμε μέσα στις στοές του καθώς και στο μουσείο που βρίσκεται στο ίδιο σημείο. Την ξενάγησή μας ανέλαβε οπλίτης, ο οποίος με λεπτομέρεια μας εξιστόρησε την κατασκευή, τις μάχες αλλά και την παράδοση του οχυρού στα γερμανικά στρατεύματα. Η διαδρομή μας συνεχίστηκε προς το όρος Μπέλες για να επισκεφτούμε αρχικά τη Μονή Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου και κατόπιν τη Λίμνη Κερκίνη. Διασχίζοντας τη διαδρομή δίπλα από τον μαγευτικό υδροβιότοπο φτάσαμε στο φράγμα του Λιθότοπου όπου απολαύσαμε το μεσημεριανό μας φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής που φημίζεται για τα προϊόντα από βουβάλια. Πριν την άφιξή μας στην ταβέρνα αρκετά άτομα για ένα μισάωρο, περιηγήθηκαν με ειδικές βάρκες που ονομάζονται πλάβες στα νερά της λίμνης, ενώ δίπλα μας πετούσαν ή κολυμπούσαν σπάνια πουλιά που φωλιάζουν εδώ.
Επιστρέψαμε πάλι στο ξενοδοχείο για δείπνο και διανυκτέρευση, αλλά και την τακτοποίηση των αποσκευών μας, μιας και ήταν η τελευταία ημέρα της διαμονής μας.
Τη Δευτέρα αφού πήραμε το πρωινό μας και τοποθετήσαμε τις αποσκευές μας στο πούλμαν αναχωρήσαμε για να βρεθούμε στη χαράδρα του Μενοικίου Όρους όπου επισκεφτήκαμε τη σημαντικότερη Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών που ιδρύθηκε το 1275. Η επίσκεψή μας στη γυναικεία αυτή μονή είχε διπλή σημασία για τους Μεγαλοσχολίτες μιας και εδώ είναι ο τάφος του Πατριάρχου Γεννάδιου, του ιδρυτή της Μεγάλης του Γένους Σχολής μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τη Μονή αυτή, η οποία ήταν εγκαταλειμμένη πολλά χρόνια μετά την καταστροφή της από τα βουλγαρικά στρατεύματα την επαναλειτούργησε κατά τη δεκαετία του ’80 ο μακαριστός Μητροπολίτης Σερρών Μάξιμος Ξύδας, Κωνσταντινουπολίτης, γεννημένος στην Πρίγκηπο και τελειόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Μετά από παραμονή για αρκετή ώρα εδώ, όλοι ικανοποιημένοι επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν για το ταξίδι της επιστροφής μέσω της Εγνατίας οδού και της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας- Θεσσαλονίκης με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και μεσημεριανό φαγητό.
Θέλω να τονίσω ότι σε όλη τη διαδρομή των 1.600 χλμ., υπήρξε μεταξύ όλων των εκδρομέων μεγάλο κέφι και χημεία και ειδικά της λεγόμενης «γαλαρίας» με ανέκδοτα και συζητήσεις άλλων θεμάτων. Κατά τις επισκέψεις μας στα μοναστήρια και στο οχυρό Ρούπελ ο πρόεδρος μας κ. Φάνης Βασαγιώργης πρόσφερε σειρά βιβλίων των εκδόσεων του Συνδέσμου μας.
Τέλος ευχαριστούμε τον οδηγό και ιδιοκτήτη του πρακτορείου κ. Θανάση ο οποίος με την ήρεμη οδήγησή του μας πρόσφερε ένα άνετο και ξεκούραστο ταξίδι, καθώς και τον γιο του κ. Γιώργο, που ήταν ο συνοδό μας και μας ξενάγησε άψογα και με κάθε λεπτομέρεια σε όλα τα μέρη που περάσαμε και επισκεφτήκαμε.

Στάθης Αρβανίτης / Εφημερίδα ο Πολίτης Ιουνίου 2015Επιστροφή