Παρουσίαση βιβλίου του Ευάγγελου Δρακόπουλου "Ιωνικές Μνήμες".

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών και τις Εκδόσεις Τσουκάτου η παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Δρακοπούλου Ιωνικές Μνήμες.
Ο Ευάγγελος Δρακοπούλος, στο βιβλίο του, αναπολεί και καταγράφει με λεπτομέρεια τη ζωή στη Σμύρνη πριν την καταστροφή, όπως και τις αναμνήσεις του στη Μικρά Ασία.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί Κωνσταντινουπολίτες, συγγενείς και φίλοι της οικογένειας του αείμνηστου συγγραφέα και βιβλιόφιλοι που ενδιαφέρονται για την ιστορία της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης πριν την καταστροφή του 1922.
Την παρουσίαση άνοιξε, καλωσορίζοντας το κοινό ο Προέδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών ιστορικός κ. Σταύρος Ανεστίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο αν υπήρξαν μαθητές στη ΜΓΣ από τη Σμύρνη, στον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών και τη δράση του με την κυκλοφορία βιβλίων. Τελείωσε ευχαριστώντας εκ των προτέρων εγκαρδίως τους ομιλητές, τονίζοντας ότι το βιβλίο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Τσελίνα Χαρλαύτη, που συντόνισε την παρουσίαση, αφού παρουσίασε τους ομιλητές, ανακοίνωσε ότι ο ιστορικός κ. Δημήτρης Καμούζης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί για οικογενειακούς λόγους. Αναφέρθηκε στη φιλία της με την εγγονή του συγγραφέα κ. Κατερίνα Τσάκωνα και την οικογένειά της, καθώς και με τον κ. Σταύρο Ανεστίδη.
Τον λόγο έλαβε η εξέχουσα ιστορικός καθηγήτρια Πανεπιστημίου κ. Μαρία Ευθυμίου, η οποία είπε ότι θα γίνει ανασκόπηση δύο σημαντικών γεγονότων της νεότερης ιστορίας, που συνέβησαν και μας έχουν σημαδέψει.
Είπε ότι η εκστρατεία του 1919 ήταν η ολοκλήρωση του οράματος του 1821 για να ενσωματωθούν στα εθνικά εδάφη οι χαμένες πατρίδες. Ανέλυσε τον απλό τρόπο περιγραφής και αφήγησης του συγγραφέα στο πόνημά του.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η επιμελήτρια του βιβλίου η φιλόλογος κ. Ευαγγελή Σταμούλη-Ανεστίδου, η οποία ανέλυσε λεπτομερώς το βιβλίο, που αποτελείται από χειρόγραφα του συγγραφέα και το οποίο εξέτασε φιλολογικά, εμπλουτίζοντάς το με πληθώρα ιστορικών σημειώσεων. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα κείμενο γραμμένο από εσωτερική οπτική γωνία, μιας και ο συγγραφέας υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, διηγούμενος τα πράγματα σε πρώτο πρόσωπο.
Ακολούθησε η εγγονή του συγγραφέα κ. Κατερίνα Τσάκωνα, η οποία έπεισε τον παππού της στα γεράματα να καταγράψει τις αναμνήσεις του από τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία. Μίλησε με μεγάλη συγκίνηση για την αγάπη που είχε για τον παππού της, από την παιδική του ηλικία μέχρι τον θάνατό του, αναφέρθηκε ονομαστικά στο γενεαλογικό δέντρο της οικογένειάς της, στη ζωή των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων και των Τούρκων στη Σμύρνη πριν το 1922, τη φιλομάθεια του παππού της, τη γνωριμία του με τον άσημο τότε ζωγράφο Θεόφιλο, καθώς και το κρύψιμό του, με έναν φίλο του, πίσω από το τέμπλο του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, για να αποφύγουν να καταταγούν στον τουρκικό στρατό.
Τελευταίος μίλησε ο γεωγράφος ερευνητής κ. Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος με τη βοήθεια Η/Υ πρόβαλε στην οθόνη τις ίδιες φωτογραφίες από περιοχές της Σμύρνης το 1920 και το 1970, χρονιά που ο Ευάγγελος Δρακόπουλος ταξίδεψε για να δει την καινούργια Σμύρνη, μετά την καταστροφή και την πυρκαγιά. Μάλιστα ανέφερε ότι στην εμπορική παραλιακή περιοχή τα βρήκε όλα αλλαγμένα πλην λίγων κτιρίων. Η όμορφη αυτή εκδήλωση έκλεισε με αφηγήσεις για τη Σμύρνη από τον ξάδελφο της κ. Κατερίνας Τσάκωνα.

Στάθης Αρβανίτης – Εφημερίδα Ο Πολίτης / Νοέμβριος 2019.Επιστροφή