Παρουσίαση του Γραμάτικ της Σταυρούλας Ιωαννίδου από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών.

Τη φετινή σεζόν «έκλεισε» ο εν Αθήναις Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών με μια πολύ επιτυχημένη βιβλιοπαρουσίαση το απόγευμα της 21ης Ιουνίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέξανδρος Μαζαράκης» του Πνευματικό Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, η οποία συγκέντρωσε πολλούς βιβλιόφιλους.
Το βιβλίο της συγγραφέως-φιλολόγου Σταυρούλας Ιωαννίδου Γραματίκ-Η ιστορία ενός συνηθισμένου ανθρώπου παρουσιάστηκε σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Περίπλους και αφορά τη ζωή του παππού της Γιώργου Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε σπουδάσει στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από την Κωνσταντινούπολη, μετά την αποφοίτησή του, έφυγε το 1914 για να έρθει και να συνεχίσει τη ζωή του ως εκπαιδευτικός, υπηρετώντας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Φάνης Βασαγιώργης, ο οποίος αναφέρθηκε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και σε σημεία του βιβλίου, δηλώνοντας ότι ο ήρωας του βιβλίου, ο παππούς Γιώργος, περιέγραψε λεπτομερώς στις σημειώσεις του, την ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στην Κωνσταντινούπολη και τη Σχολή, που δεσπόζει στον 5ο λόφο της Βασιλεύουσας.
Μετά τον κ. Βασαγιώργη μίλησαν η συγγραφέας-φιλόλογος κ. Σταυρούλα Ιωαννίδου και η φιλόλογος κ. Ευγενία Μπαρδαμάσκου, οι οποίες ανέλυσαν εναλλάξ το βιβλίο και ανέγνωσαν διάβασαν αποσπάσματά του.
Στην εκδήλωση, λόγω προβλήματος υγείας, δεν παραβρέθηκε ο εκδότης κ. Διονύσιος Βίτσος των εκδόσεων Περίπλους, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει για το βιβλίο.
Το βιβλίο ξεκίνα με αφετηρία την Κωνσταντινούπολη, συνεχίζει στην Ελλάδα, με πρωταγωνιστή τον Γεωργή, τον μεσαίο από τα τρία αγόρια της οικογένειας Παπαδοπούλου, τον οποίο παρακολουθούμε από την παιδική ηλικία μέχρι τον θάνατό του, τις 6 δεκαετίες που έμελε να του χαρίσει η ζωή. Χρονικά τα γεγονότα διαδραματίζονται στο πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα, με γεγονότα που άφησαν το στίγμα τους. Τα γεγονότα που συναντιέται ο Γιώργης αποτελούν μια ιστορική ανατομία 50 ετών ζωής, όπως Βαλκανικοί πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ξεριζωμός και καινούργια πατρίδα, Μεσοπόλεμος, Δικτατορίες, Κατοχή, Μεταπολεμική περίοδος, χωρίς να απουσιάζουν και τα ηθογραφικά στοιχεία στα οποία μας ταξιδεύει με το βιβλίο της η συγγραφέας.
Με το τέλος της παρουσίασης το ακροατήριο υπέβαλε διάφορες ερωτήσεις στη συγγραφέα από την οποία έλαβαν τις απαντήσεις.
Η βιβλιοπαρουσίαση έκλεισε με κέρασμα και τη συγγραφέα να υπογράφει το βιβλίο της.

Στάθης Αρβανίτης

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023Επιστροφή