Μια επιτυχημένη ομιλία για τον Μεγαλοσχολίτη λόγιο Φιλήμονα

Στις 20 Μαρτίου 2016, μετά από 24 ακριβώς χρόνια, επαναλήφθηκε για δεύτερη φορά η επιτυχημένη ομιλία του μέλους του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Ιωσήφ Κωνσταντινίδη.
Η εκδήλωση με την εισήγηση που είχε τίτλο «Ένας Μεγαλοσχολίτης στην Ελληνική Επανάσταση του 1821», οργάνωσαν ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών σε συνεργασία με την εφημερίδα ο Πολίτης υπό την αιγίδα του Δήμου Αλίμου. Πραγματοποιήθηκε δε στη φιλόξενη αίθουσα της Θεατρικής Σκηνής «Κάρολος Κουν» στον Άλιμο. Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του Δημήτρη Παλαβίδη, αναφορικά με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το οποίο εκτέθηκε στο φουαγιέ του Θεάτρου. Όπως προαναφέραμε το ίδιο θέμα είχε παρουσιαστεί πάλι σε ένα μεγάλο κοινό, από τον κ. Ιωσήφ Κωνσταντινίδη το 1992 στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, όταν πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών ήταν Αθανάσιος Τσαούσογλου.
Το κοινό των 280 περίπου ατόμων που παρακολούθησε την εκδήλωση αποτελούνταν από παλαιούς μαθητές και απόφοιτους της Μεγάλης του Γένους Σχολής, κατοίκους του Δήμου Αλίμου και Κωνσταντινουπολίτες που μένουν στις γύρω περιοχές από τον Άλιμο. Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοσύγκελος Χρυσόστομος ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη Ν. Σμύρνης κ. Συμεών, οι τέως καθηγητές της Μεγάλης του Γένους Σχολής κ.κ. Αλέκος Αλεξανδρίδης, Κώστας Κωνσταντινίδης, Σπύρος Θεοφανίδης, οι τ. Δήμαρχοι Αλίμου κ.κ. Α. Αργυρός και Θ. Ορφανός, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αλίμου, μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών και η εκδότρια της εφημερίδας μας κ. Πηνελόπη Τσουκάτου.
Την τελετή άνοιξε καλωσορίζοντας επίσημους και κοινό η συντονίστρια κ. Κατερίνα Διαμαντή, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης αλλά και στις πολυετείς σχέσεις του Δήμου Αλίμου και του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών. Διαβίβασε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ιώσεως. Κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Φάνη Βασαγιώργη και στη συνέχεια τον πρόεδρο του Θουκυδίδειου Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αλίμου κ. Στέφανο Διαμαντή για να απευθύνουν από έναν ολιγόλεπτο χαιρετισμό.
Ακολούθησε η πολυπληθής χορωδία του ΚΑΠΗ Αλίμου η οποία εκτέλεσε πατριωτικά τραγούδια της λαϊκής μας παράδοσης, σχετικά με τον Αγώνα του 1821.
Σειρά είχε ο κύριος ομιλητής κ. Ιωσήφ Κωνσταντινίδης με τίτλο «Ένας Μεγαλοσχολίτης στην Ελληνική Επανάσταση του 1821» αναφερόμενος στη ζωή και τη δράση του Ιωάννη Βασιλειάδη με το ψευδώνυμο Φιλήμονας. Την ομιλία αυτή δημοσιεύσαμε στην εφημερίδα μας σε δύο συνέχειες. Εδώ πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Κωνσταντινίδης ο οποίος διατηρεί φαρμακείο στον Άλιμο έχει διατελέσει για 20 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Αλίμου και αρκετές φορές μέλος στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, καθώς και άλλων κωνσταντινουπολίτικων σωματείων. Σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. και μυρεψός ως παρασκευαστής του Αγίου Μύρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Το πρόγραμμα έκλεισε με την εμφάνιση της χορευτικής ομάδας του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αλίμου σε διδασκαλία του Άρη Κατσινέλη, που παρουσίασε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς αφιερωμένους στον Αγώνα του 1821.
Ακολούθησε η απονομή δυο τιμητικών πλακετών από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Φάνη Βασαγιώργη στον Δήμο Αλίμου και στο Θουκυδίδειο Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αλίμου. Την πρώτη πλακέτα παρέλαβαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Μαρία Ανανιάδου και Άννα Κεσίσογλου, λόγω απουσίας του Δημάρχου, τη δε δεύτερη ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού κ. Στέφανος Διαμαντής, όπου και οι τρεις είναι Κωνσταντινουπολίτες. Επίσης ο κ. Βασαγιώργης προσέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανθοδέσμες, στη μαέστρο της χορωδίας και στον χοροδιδάσκαλο.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης όλοι βρήκαν την ευκαιρία να περιηγηθούν κατά την έξοδό τους στην έκθεση, απολαμβάνοντας τις ωραίες φωτογραφίες της Μεγάλης του Γένους Σχολής του φωτογράφου κ. Δημήτριου Παλαβίδη.
Στάθης Αρβανίτης
Εφημερίδα ο Πολίτης Μάιος 2016Επιστροφή