Το ντοκιμαντέρ «Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» προβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 14 Ιουνίου, με πολύ μεγάλη επιτυχία, η προβολή του ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη, με τίτλο: «Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή», στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Βασίλειος Πάππας. Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων & Πρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. & Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών Συμεών Πασχαλίδης, ο Πρόεδρος της «Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Β.Ε.» κ. Πολύβιος Στράντζαλης και ο Πρόεδρος του εν Αθήναις Συνδέσμου των Μεγαλοσχολιτών κ. Δημήτρης Δερβεντλής. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Το φιλμ διερευνά τη σύγχρονη ιστορία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, μέσα από τις αφηγήσεις των δασκάλων και των μαθητών της και, παράλληλα, την ιστορία της κοινότητας των ρωμιών της Πόλης, από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι και τις μέρες μας.
Μιλούν οι εμβληματικοί και ιστορικοί καθηγητές της σχολής Αλέκος Αλεξανδρίδης και Ισαάκ Αναστασιάδης, οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή τον περασμένο Ιανουάριο, με διαφορά μόλις λίγων ημερών ο ένας από τον άλλον. Ο Ισαάκ Αναστασιάδης, μάλιστα, παραβρέθηκε στην προβολή της ταινίας στο Πολεμικό Μουσείο τον περασμένο Δεκέμβριο. Ακόμη, μιλούν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ο Τούρκος ιστορικός Ελτσίν Ματζάρ και πολλοί μαθητές και δάσκαλοι της σχολής, στην Ελλάδα και στην Κωνσταντινούπολη.
Σημειώνεται ότι η ταινία «Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο» έχει ήδη προβληθεί στο Πολεμικό Μουσείο, στο Φανάρι, στην Κωνσταντινούπολη, στην αίθουσα τελετών της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη ενώ συμμετείχε στο φετινό επίσημο πρόγραμμα του 17ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες.

Ortodox Times 15 Ιουνίου 2023Επιστροφή