Κέρδισε τις εντυπώσεις και στην Πόλη - Η ταινία για την Πατριαρχική Μεγάλη Σχολή

Μετά την Αθήνα, ήταν η σειρά της Κωνσταντινούπολης να παρουσιαστεί η ταινία για την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο τεύχος μας, η ταινία – ύμνος για την ιστορική Σχολή, γυρίστηκε με πρωτοβουλία και δαπάνη του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, ενώ το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του κ. Θωμά Σίδερη.
Ως ημερομηνία προβολής της ταινίας, στην αίθουσα τελετών της Μεγάλης Σχολής, είχε επιλεγεί η 30η Ιανουαρίου 2023, εορτή των Τριών Ιεραρχών, μεγάλων Δασκάλων και Πατέρων της Εκκλησίας, προστατών των γραμμάτων, των σχολείων και των μαθητών.
Επίσης την ημέρα αυτή στον Πατριαρχικό Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου, παραδοσιακά τελείται μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των κτητόρων, ευεργετών, δωρητών, εφόρων, καθηγητών και μαθητών της Μεγάλης Σχολής.
Στην εορταστική λειτουργία και την πανηγυρική τελετή προβολής συμμετείχε αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγαλοσχολητών, υπό τον πρόεδρο κ. Δημήτριο Δερβεντλή. Επίσης παρούσα ήταν και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής.
Την ημέρα της 30ης Ιανουαρίου, κάτω από τον μουντό συννεφιασμένο ουρανό του Κερατίου και της Πόλης, το επιβλητικό κτήριο της Μεγάλης Σχολής, με το σκούρο κόκκινο χρώμα του δέσποζε περισσότερο στο τοπίο.
Σε αυτή την ατμόσφαιρα προσήλθαν οι καθηγητές, οι μαθητές, οι απόφοιτοι της Σχολής, μαζί με τους προσκυνητές από την Πόλη και το εξωτερικό, στην Πατριαρχική Θ. Λειτουργία. Μετά και την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση που ακολούθησε, ο Παναγιώτατος υποδέχτηκε το εκκλησίασμα στην αίθουσα του 2ου ορόφου του Πατριαρχείου.
Εκεί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μίλησε για το παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών και την διδασκαλία τους. Κατά το κέρασμα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δερβεντλής προσέφερε στον Παναγιώτατο αντίγραφα της ταινίας σε cd, τα οποία έχουν αγγλικούς υπότιτλους, και είναι κατάλληλα να τα προσφέρει σε ξένους επισκέπτες Του.
Επίσης ο Σύλλογος Φίλων της ΠΜΓΣ, προσέφερε στον Πατριάρχη δύο εκδόσεις με θέμα τις εκκλησίες των Σπάτων και τα κεντήματα από προίκες των Σπάτων.
Η προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε τις απογευματινές ώρες και ξεκίνησε με χαιρετισμό του Σχολάρχη, κ. Δημητρίου Ζώτου. Ο οποίος αναφέρθηκε στην συμβολή τόσο του Συνδέσμου Μεγαλοσχολητών, όσο και του Συλλόγου Φίλων, στην προβολή της Σχολής και την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου του. Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός του προέδρου της νέας Εφοροεπιτροπής, κ. Παντελή Παναγιωτίδη.
Ο κ. Δερβεντλής που ακολούθησε στο βήμα, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της ταινίας.
Η ταινία που προβλήθηκε στη συνέχεια, απέσπασε τα θερμά χειροκροτήματα του πολυπληθούς κοινού που προσήλθε στην εκδήλωση.
Μετά την προβολή ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε σύντομα και περιεκτικά στην μεγάλη συμβολή της Σχολής, στα ελληνικά γράμματα και την επιστημονική κατάρτιση πολλών γενεών Ελληνορθοδόξων, προερχομένων από μια ευρεία γεωγραφική περιοχή.
Ακολούθησε κέρασμα, προσφορά του Συνδέσμου Μεγαλοσχολητών, που άφησε ικανοποιημένο το κοινό με τα γευστικά εδέσματα.
Να υπενθυμίσουμε ότι το cd με την ταινία διατίθεται έναντι μικρού αντιτίμου από τον Σύλλογο Μεγαλοσχολητών.

Γρηγόρης Κεσίσογλου

Eφημερίδα «Ανατολή», τεύχος 232Επιστροφή