ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ» ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Μετά την άρση των απαγορεύσεων της πανδημίας από τον κορονοϊό, η Διεύθυνση της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, σε συνεργασία με τον εν Αθήναις Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 30 Ιανουάριου 2023 την, από πολύ καιρό αναμενομένη, προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» του δημοσιογράφου της ΕΡΤ κ. Θωμά Σίδερη, στην εντυπωσιακή αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΜΓΣ στο Φανάρι.
Αυτός ήταν και ο λόγος που αρκετά από τα μέλη του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη, για να παρευρεθούν στην προβολή του, στην οποία θα παρευρισκόταν και o Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Για τον ίδιο λόγο μάλιστα ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη και αρκετά μέλη του Συλλόγου Φίλων της ΠΜΓΣ. Το ντοκιμαντέρ είχε προβληθεί για πρώτη φορά με φοβερή επιτυχία σε πολυπληθές κοινό τον Δεκέμβριο του 2022 στο Πολεμικό Μουσείο των Αθηνών.
Τη Δευτέρα το πρωί στις 30/1/2023 τα μέλη του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών παρακολούθησαν μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς, επισκέπτες από την Ελλάδα και πιστούς, τη Θεία Λειτουργία για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε με Πατριαρχική και Συνοδική χοροστασία. Τον πανηγυρικό της εορτής εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος. Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε, όπως κάθε χρόνο, τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Ιδρυτών, Ευεργετών, Εφόρων, Σχολαρχών, Καθηγητών, Διδασκάλων, Επιμελητών και μαθητών της ΠΜΓΣ.
Με το τέλος του τρισάγιου ο Παναγιώτατος, υποδέχτηκε τους Συνδέσμους που είχαν σχέση με την ΠΜΓΣ και κάποιους επισκέπτες από την Ελλάδα στην αίθουσα του Πατριαρχείου, όπου τον προσφώνησε ο νέος Πρόεδρος της Εφορίας της ΠΜΓΣ κ. Παντελεήμων Παναγιωτίδης.
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μίλησε για την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών.
Ακολούθησε κέρασμα με λικέρ και σοκολατάκια και κατόπιν ο Παναγιώτατος συνομίλησε με κάποιους εκ των παρευρισκόμενων, και με τον Προέδρο του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Δημήτριο Δερβεντλή, ο οποίος του πρόσφερε και το DVD του ντοκιμαντέρ, το οποίο θα παρακολουθούσαν το απόγευμα.
Το απόγευμα ο Παναγιώτατος παρέστη στην εκδήλωση προβολής του ντοκιμαντέρ, στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολή, όπου ήδη είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος για να το παρακολουθήσει.
Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν ο Σχολάρχης της ΠΜΓΣ κ. Δημήτρης Ζώτος, ο Προέδρος του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Δημήτριος Δερβεντλής και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενοι στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, στο ντοκιμαντέρ και στη δράση των συνδέσμων που σχετίζονται με την ΠΜΓΣ. Τον συντονισμό είχε η κ. Ηλιάνα Γαργαρίδου, η οποία προλόγισε και την εκδήλωση.
Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ, διάρκειας 1 περίπου ώρας, το οποίο καταχειροκροτήθηκε. Την προβολή παρακολούθησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ελληνικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη κ. Γεώργιος Μάμαλος, ο οποίος εκπροσωπούσε τη Γενική Πρόξενο κ. Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, η εκπαιδευτικός κ. Προδρομίδου, ως εκπρόσωπος του Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Γιγουρτσή, ο κ. Αθανάσιος Αγγελίδης, ως εκπρόσωπος του Ιδρυτή της ΠΜΓΣ, ο Πρόεδρος της Εφορίας της ΠΜΓΣ κ. Παντελεήμων Παναγιωτίδης, ο Προέδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου Βοσπόρου κ. Λάκης Βίγκας και ο Προέδρος της Κοινότητας Σταυροδρομίου κ. Γιώργος Παπαλιάρης.
Ακολούθησε δεξίωση με πλούσιο κέρασμα εδεσμάτων και αναψυκτικών.
Εντύπωση προκάλεσε στα μέλη των εξ Αθηνών Συλλόγων, η απουσία των ομογενών εκπροσώπων των ΜΜΕ στην προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη.

ΣΤΑΘΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2023Επιστροφή