ΠΡΟΒΟΛH ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤEΡ ΤΗΣ ΠΜΓΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία από τον εν Αθήναις Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου 2023 στον Πολυχώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Παλαιού Φαλήρου η προβολή του ντοκιμαντέρ «Πατριαρχική Μεγάλης του Γένους Σχολής» του σκηνοθέτη και δημοσιογράφου της ΕΡΤ κ. Θωμά Σίδερη. Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Παλαιού Φαλήρου με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιάννη Φωστηρόπουλου.
Πολλοί ήταν οι Κωνσταντινουπολίτες και οι κάτοικοι του Παλαιού Φαλήρου που συγκεντρώθηκαν στον εντυπωσιακό πολυχώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Παλαιού Φαλήρου για να παρακολουθήσουν την τέταρτη κατά σειρά προβολή του ντοκιμαντέρ με θέμα τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Αρκετοί από τους προσερχομένους ήταν Μεγαλοσχολίτες που είχαν έρθει από μακρινές περιοχές της Αττικής για να παρακολουθήσουν το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ.
Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντάς του παρευρισκόμενους ο Προέδρος του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Δημήτρης Δερβεντλής ο οποίος, μετά τον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε ιδιαίτερα εκ μέρους του Δ.Σ. τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Φωστηρόπουλο για την πρωτοβουλία του της οργάνωσης της προβολής αλλά και την παραχώρηση της αίθουσας.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο οικοδεσπότης Δήμαρχος κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος ο οποίος, στον σύντομο λόγο του, μίλησε για την ΠΜΓΣ και γενικά για τους Κωνσταντινουπολίτες που μένουν στο Παλαιό Φάληρο και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν τηρώντας τις παραδόσεις που έφεραν από την πατρίδα τους, τις οποίες όμως προέτρεψε να συνεχίσουν και οι επόμενες γενιές. Επίσης, υπενθύμισε την ύπαρξη στην παραλία του Δήμου του αγάλματος του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και του Μνημείου Πεσόντων Κωνσταντινουπολιτών στον Β΄ Π. Π.
Τέλειωσε ευχόμενος καλά Χριστούγεννα και προτείνοντας ο καθένας να στέκεται δίπλα στον άλλον, για να κάνουμε έναν κόσμο πολύ καλύτερο.
Μετά τον Δήμαρχο κ. Φωστηρόπουλο ακολούθησε ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, ο Κωνσταντινουπολίτης Πρέσβης ε.τ. Αλέξης Αλεξανδρής, ο οποίος είναι και απόφοιτος της ΠΜΓΣ.
Ο κ. Αλεξανδρής με τις αφηγήσεις των αναμνήσεών του ως μαθητής της ΠΜΓΣ, αλλά και ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, συγκίνησε το ακροατήριο ανάμεσα στο οποίο βρίσκονταν και πάρα πολλοί συμμαθητές του, που ήρθαν να τιμήσουν τον συμμαθητή τους με την παρουσία τους.
Στο ξεκίνημα της ομιλίας του είπε ότι θα ήθελε να αναφερθεί μακροσκελέστατα στους σχολάρχες, τους καθηγητές, τους ευεργέτες, τον αρχιτέκτονα, τους Φαναριώτες, την επιρροή της ΠΜΓΣ στον διαφωτισμό της Ανατολής, αλλά δυστυχώς λόγω χρόνου δεν μπορούσε να γίνει.
Στην ομιλία του αρκέστηκε να αναφερθεί με λεπτομέρεια σε αυτούς που πήραν τα συντρίμμια μετά το 1922, μετά τις τότε εξελίξεις και προχώρησαν μέχρι σήμερα. Μίλησε για τους σχολάρχες αρχίζοντας από τον αείμνηστο Ζαχαριάδη και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όλοι όλα τα χρόνια∙ τον ευεργέτη Γεώργιο Ζαρίφη, τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δημάδη, τη Ρωμιοσύνη του Φαναρίου, την επιρροή της σχολής στην Ανατολή και τα Βαλκάνια, την ευκαιρία που είχε η σχολή στο να γίνει πανεπιστημιακό ίδρυμα, στον τότε μεγάλο αριθμό μαθητών και τη σημερινή μείωση, την περίοδο υπηρέτησής του ως Γενικός Πρόξενος και πολλές άλλες λεπτομέρειες. Τελείωσε την ομιλία του λέγοντας ότι όλα αυτά πρέπει οι Κωνσταντινουπολίτες να τα μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά και εγγόνια τους, ώστε να αγαπήσουν την ιστορία των γονιών τους, των προγόνων τους.
Με το σβήσιμο των φώτων της αίθουσας όλοι απόλαυσαν την προβολή του ντοκιμαντέρ, το οποίο χειροκροτήθηκε θερμά από τους παρευρισκόμενους.
Ακολούθησε στον ισόγειο χώρο του πολυχώρου, κέρασμα με εδέσματα, σοκολάτες και αναψυκτικά. Εδώ, οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι συγχάρηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών για την παραγωγή του ιστορικού ντοκιμαντέρ.
Στην εκδήλωση εκτός του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου κ. Γιάννη Φωστηρόπουλου, παραβρέθηκαν ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλίμου κ. Στέφανος Διαμαντής ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Ανδρέα Κονδύλη, ο Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Γιώργος Ασημακόπουλος, η Πρόεδρος της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ κ. Χριστίνα Σούκερη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Φίλων της ΑΕΚ κ. Κυριάκος Χήνας, ο εκπρόσωπος της Οι.Ομ.Κω. κ. Δημήτρης Φραντζής, Προέδροι Σχολικών και Κωνσταντινουπολίτικων σωματείων, εκπρόσωποι του ομογενειακού τύπου.

Υ.Γ. Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών ευχαριστεί την υπεύθυνη πολιτισμού του Δήμου Π. Φ. κ. Ξένια Φραγκή, τον εκπρόσωπο τύπου του Δήμου Π. Φ. κ. Ευάγγελο Ρίζο, τον τεχνικό του Δήμου Π. Φ. κ. Μιχάλη Τριανταφύλλου, καθώς και το μέλος της εθελοντικής ομάδας της Οι.Ομ.Κω. κ. Πέτρο Σούλη, για τη βοήθειά τους στην τέλεση της εκδήλωσης.

ΣΤΑΘΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ 2/2024Επιστροφή