ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ: Με επιτυχία το ντοκιμαντέρ “Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή”

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας το περασμένο Σάββατο ,στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου πραγματοποίησαν την εκδήλωση της προβολής του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και παραγωγού ντοκιμαντέρ κ. Θ. Σίδερη με τίτλο «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» παραγωγής του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών [Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών].
Προλόγισε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που παρουσίασε τη σημασία αλλά και μοναδικότητα της εκδήλωσης, ευχαριστώντας τους συντελεστές για την άψογη συνεργασία και αποτέλεσμα ‘‘φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στην πνευματική αναβάθμιση, την παραγωγή πολιτισμού και κυρίως να αναδείξουμε τον άριστο και αριχτό συνδυασμό της διαχρονικής Ελληνικής Παιδείας κάτω από την καθοδήγηση της Εκκλησίας η οποία είναι καταλύτης και δρά ως ανάχωμα και κυματοθραύστης στα φαινόμενα της αλλοτρίωσης και στην υποβάθμιση δοκιμασμένων Αξιών και Αρχών της Φυλής μας που απειλούν τη συνοχή και το μέλλον των επομένων γενεών.
Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή αποτελεί το ατράνταχτο ,φωτεινό παράδειγμα¨, τον άσβεστο Φάρο, των απανταχού Ελλήνων” κατέληξε.
Ο παν/τος κκ Νεκτάριος Μπακόπουλος, μετέφερε τον χαιρετισμό, τις ευχές και την ικανοποίηση του Μητροπολίτη κ.κ. Αθανασίου Β΄ και διάβασε δηλώσεις επιφανών Ελλήνων για την Σχολή.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Δημ. Δερβεντλής έδωσε πληροφορίες για το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» παραγωγής του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών [Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών] και παρέλαβε από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου αναμνηστικό δώρο, χειροποίητο κλαδί ελιάς φιλοτεχνημένο από τις ”Χρυσές Δημιουργίες”.
Πριν από την προβολή της ταινίας μίλησε ο κ. Σταύρος Αρβανιτοπουλος, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, με θέμα ”Οι συνθήκες της Ίδρυσης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής το 1454” και στην γλαφυρή του ομιλία αναφέρθηκε στην ιστορία της Σχολής που είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα μέχρι της μέρες μας στο Φανάρι, αλλά και άγνωστες πτυχές για γεγονότα πριν και μετα την Άλωση της Πόλης.
Στην ταινία, παρουσιάστηκε η σύγχρονη ιστορία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, μέσα από τα μάτια των μαθητών και των δασκάλων της και ένα επιπλέον σύντομο κινηματογραφικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη των δεκαετιών 1950 και 1960 μέσα από σπάνια τεκμήρια. Μεταξύ άλλων, στην ταινία μίλησαν για το εκπαιδευτικό ίδρυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Ακαδημαϊκός Πασχάλης Κητρομιλίδης, ο Σχολάρχης της ΠΜΓΣ Δημήτρης Ζώτος, o Αρχιτέκτονας Δρ. Σάββας Τσιλένης, Ιστορικοί, μαθητές και δάσκαλοι της Σχολής, προκαλώντας θαυμασμό και συγκίνηση.
Την εκδήλωση έκλεισε, στο ίδιο μήκος κύματος, η Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων ,υπό την διεύθυνση της κας Κων/νας Σακκά-Κυρίτση ,συνεπικουρούμενοι από τον π. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο [βιολί] και Ευαγ. Παπαγεωργίου[ούτι] που παρουσίασαν εξαιρετικά, τραγούδια από την Πόλη και την Μ.Ασία,
Χαιρετισμούς έστειλαν οι βουλευτές του Νομού.
Παρέστησαν ο Αν/της Δήμαρχος κ. Επαμ. Κυριαζής, ο Αντ/ρχος κ.Θεοδ.Κόρδας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ .Δ .Δημητρουλόπουλος , η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κας Αικ. Παρασκευοπουλου,ο πρώην Δ/ντής του 1ου Γυμν.κ. Γιώργος Μπίρμπας, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής κ. Αθαν. Δασκόπουλος, ο Υπ/γός Παλαιών Προσκόπων κ. Ανδρ .Γιατράς, το ΔΣ του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

SKALISTIRI NEWS – ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ 4/3/2024Επιστροφή