Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσιάζει για πρώτη φορά τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης.

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-- ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Τα ελληνικά διδακτήρια της Πόλης: Η Μεγάλη του Γένους Σχολή»

Σάββατο 23 και Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, ώρα 12:00-13:00Στά Μικρόφωνα ο Θεοφάνης Βασαγεώργης, ο Σταύρος Ανεστίδης .
Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσιάζει για πρώτη φορά τα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης μέσα από τις μαρτυρίες μαθητών και δασκάλων. Πρόκειται για ένα μαγικό ταξίδι στην Πόλη του περασμένου αιώνα και σε όσα δεν σκέπασε η σκόνη του χρόνου με την υπογραφή της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση».
Ένας κύκλος πρωτότυπων ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες-τεκμήρια και ντοκουμέντα, που έρχονται για πρώτη φορά στο φως, σε παραγωγή του Πρώτου Προγράμματος.
Το αφιέρωμα συνεχίζεται με το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το οποίο θα μεταδοθεί σε δύο μέρη: το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 και το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, ώρα 12:00-13:00.
Η Μεγάλη του Γένους Σχολή είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κωνσταντινούπολης με μακραίωνη ιστορία που τυπικά αρχίζει το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα. Τα ίχνη όμως της Σχολής ανιχνεύονται και πριν από την Άλωση, ίσως από τον 12ο αιώνα και αργότερα. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα, έπειτα από πολλές χωρικές μετακινήσεις, κυρίως κατά τη διάρκεια του 18ου και του 19ου αιώνα, είναι ογκώδες και επιβλητικό και δεσπόζει στη συνοικία του Φαναρίου.
Για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή μιλούν στο ντοκιμαντέρ ο Θεοφάνης Βασαγεώργης, απόφοιτος του 1960 και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών, ο Βασίλειος Κυρατζόπουλος, απόφοιτος του 1978 και ο ιστορικός Σταύρος Ανεστίδης.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Οργάνωση παραγωγής: Έφη Γιαννιώτη.

Ηχοληψία ηχογραφημένων μερών: Γιώργος Κωστόπουλος, Θανάσης Βουτέρης.

Αφήγηση: Άγης Γυφτόπουλος – Γιάννης Τσούτσιας.Επιστροφή