Μια σπουδαία και ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση με τίτλο « Ιστορικά επιστημονικά όργανα για τη διδασκαλία της Φυσικής στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» πραγματοποιήθηκε από τον εν Αθήναις Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέξανδρος Μαζαράκης» του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών.
Παρά την απότομη αλλαγή του καιρού, αρκετοί ήταν αυτοί που, έχοντας μεγάλο ενδιαφέρον, συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, για να παρακολουθήσουν την επιστημονική εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, μαζί με τον εκπαιδευτικό κ. Παναγιώτη (Τάκη) Λάζο μετά τη βαθμολόγησή του από την εξεταστική επιτροπή με άριστα στη διδακτορική διατριβή του «Ιστορικά Επιστημονικά Όργανα και Πειράματα στη Μεγάλη Σχολή του Γένους», την οποία εκπόνησε.
Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας και απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στο κοινό, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Φάνης Βασαγιώργης. Πριν ολοκληρώσει τον πρόλογό του ανέφερε ότι στο ακροατήριο βρισκόταν και ένας από τους τελευταίους καθηγητές Φυσικής της ΠΜΓΣ ο κ. Σπύρος Θεοφανίδης.
Στη συνέχεια πρώτος έλαβε τον λόγο ο Αναπ. Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών και της Φιλοσοφίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) κ. Γιώργος Ν. Βλαχάκης, ο οποίος στην αρχή αναφέρθηκε στην πρώτη του επαφή και μετάβαση στην ΠΜΓΣ. Επίσης σε μια ιστορία την εποχή που σχολάρχης στο κτήριο της ΠΜΓΣ της Ξηροκρήνης (Kuruçeşme) ήταν ο Δωρόθεος Πρώιος (1804) και εκεί είχε καταφέρει να προσελκύσει πληθώρα μαθητών, καθιερώνοντας νέες διδακτικές μεθόδους, τις οποίες διαμόρφωσε σε συνεργασία με τον Αδαμάντιο Κοραή, που βρισκόταν στο Παρίσι. Ο Πρώιος, δίδαξε στην ΠΜΓΣ Φυσική, Μαθηματικά, Γεωμετρία, Φιλοσοφία και Λογική. Ο κ. Βλαχάκης για αρκετή ώρα παρουσίασε την ενδιαφέρουσα αλληλογραφία του Δωρόθεου Πρώιου με τον Αδαμάντιο Κοραή για να αποκτήσει η ΠΜΓΣ τα απαιτούμενα όργανα για τη σωστή εκμάθηση των θετικών επιστήμων.
Ο Δρ. Αρχιτέκτων Πολεοδόμος κ. Σάββας Τσιλένης, προβάλλοντας σχέδια και φωτογραφίες στην οθόνη με τον Η/Υ, αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όλη την κατασκευή του εντυπωσιακού κόκκινου κτηρίου της ΠΜΓΣ, το οποίο μελέτησε, κατασκεύασε και αποπεράτωσε ο Αρχιτέκτων Κωνσταντίνος Δημάδης το 1881. Ο κ. Τσιλένης παρουσίασε σχεδόν όλους τους χώρους της σχολής, αλλά και τα υλικά κατασκευής της.
Τελευταίος έλαβε τον λόγο ο Φυσικός και υπεύθυνος τους Κέντρου Φυσικών Επιστήμων (ΕΚΦΕ) Ηλιούπολης, κ. Παναγιώτης Λάζος, ο οποίος για αρκετή ώρα όρθιος και χωρίς μικρόφωνο παρουσίασε τα ιστορικά όργανα Φυσικής που είχε μελετήσει, στα εργαστήρια Φυσικής της ΠΜΓΣ, τα οποία συγχρόνως εξηγούσε και πρόβαλε στην οθόνη. Ο κ. Λάζος ευχαρίστησε τους δυο συνομιλητές του και τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών. Στη συνέχεια, μετά την περιήγηση του κοινού με φωτογραφίες στα εργαστήρια Χημείας και Φυσικής, που βρίσκονται στον 2ο όροφο της Σχολής, παρουσίασε το κάθε ένα ιστορικό όργανο Φυσικής, που μελέτησε επί τόπου για πολλά χρόνια προκειμένου να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διατριβή για το διδακτορικό του. Εκτός των οργάνων στο ενδιάμεσο αναφερόταν και σε ενδιαφέροντα στοιχεία για τον τρόπο και το έτος που έγιναν οι προμήθειες των οργάνων αυτών.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης όλοι οι ομιλητές, οι οποίοι είχαν χειροκροτηθεί θερμά από το κοινό στις ομιλίες τους, δέχτηκαν συγχαρητήρια για την άψογη και πρωτότυπη αυτή παρουσίαση.
ΣΤΑΘΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ 1/2024