Παρουσίαση ποιητικού έργου

Απόφοιτοι της Μεγάλης Σχολής, Κωνσταντινουπολίτες, φίλοι της λογοτεχνίας και της ποίησης έδωσαν το παρόν, στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο, που πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών εκδήλωση τιμής για τη ζωή και το ποιητικό έργο του αείμνηστου Δημήτρη Παπακωνσταντίνου με την ευκαιρία του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών στην Αθήνα.
Η παρουσίαση διανθίστηκε με προβολή εικόνων της Μεγάλης Σχολής και φωτογραφίες του αείμνηστου, πολλές από τις οποίες δόθηκαν από τον Σύλλογο Ζαππίδων διά της πρόεδρου του καθηγήτριας ΕΚΠΑ κ. Αιμιλίας Θεμοπούλου.
Την εκδήλωση τίμησαν και οι Κων/πολίτες καθηγητές κ.κ. Άσπα Καρασάββα, Αλέξ. Αλεξανδρίδης, Ισαάκ Αναστασιάδης.
Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας το κοινό ο πρόεδρος των Μεγαλοσχολιτών κ. Θεοφάνης Βασαγιώργης, ο οποίος αναφέρθηκε στη Μ.Γ.Σ., στα 90 χρόνια ίδρυσης του Συνδέσμου, στον αείμνηστο καθηγητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου και στην εκδήλωση που οργανώθηκε για αυτόν τον σκοπό.
Ακολούθησε η λογοτέχνης και ποιήτρια κ. Ζωή Τατάκη-Ιωσηφίδου, συντονίστρια, η οποία παρουσίασε τους ομιλητές και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο των συνδέσμων. Μίλησε για τον τιμώμενο αείμνηστο ποιητή και για την έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού Δεξαμενή του Συνδέσμου, το οποίο διευθύνει εδώ και χρόνια. Ευχαρίστησε την εκπαιδευτικό κ. Πόπη Ηλιάδου-Παρασκευοπούλου για την προσφορά και τη συνεργασία της στην επιμέλεια του περιοδικού μέχρι σήμερα, η οποία, λόγω υποχρεώσεων, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει. Δήλωσε ότι τη συνδιευθύνση αναλαμβάνει μαζί της ο ποιητής κ. Τάσος Μακράτος.
Πρώτος τον λόγο έλαβε ο μαθητής αλλά και καθηγητής φιλόλογος της Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος με τον γλαφυρό του λόγο, τη συγκινητική βιωματική του ομιλία περιδιάβηκε στον χώρο των ιδεών και αναμνήσεων από τη ζωή του στη Μ.Γ.Σ. Μάλιστα απήγγειλε τον ύμνο της Σχολής, που συνέγραψε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέργης κ. Ευάγγελος Γαλάνης.
Δεύτερος ομιλητής ο ποιητής, φιλόλογος και ερευνητής του ΕΚΠΑ κ. Τάσος Μακράτος ο οποίος έχει ρίζες από τη Μικρά Ασία, καθώς ο προπάππος του ήταν απόφοιτος της Μεγάλης Σχολής. Ξεκίνησε την εισήγησή του με το βιογραφικό του τιμώμενου ποιητή. Επεκτάθηκε στην ανάλυση του ποιητικού του έργου, ανιχνεύοντας την ψυχοσύνθεσή του. Συγχρόνως ανέγνωσε στίχους από ποιήματα του Δημ. Παπακωνσταντίνου.
Τελευταίος μίλησε ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας κ. Δημήτρης Καραμβάλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το εκπαιδευτικό έργο του Δημ. Παπακωνσταντίνου. Ανέλυσε τη δραστηριότητά του ως κριτικού λογοτεχνίας.
Η σεμνή αυτή εκδήλωση έληξε με απαγγελία ποιημάτων του τιμώμενου από την κ. Ζωή Τατάκη-Ιωσηφίδου.
Σημειώνουμε ότι την επιμέλεια του υλικού προβολής, των φωτογραφιών, των ποιημάτων είχαν ο Γ.Γ. του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Σταύρος Ανεστίδης και η κ. Νικολέτα Σεργάκη.
Ακολούθησε στο ισόγειο κέρασμα με αναψυκτικά και κρασάκι που έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να συζητήσουν με τους ομιλητές.

Στάθης Αρβανίτης
Εφημερίδα ο Πολίτης Φεβρουάριος 2017Επιστροφή