Τιμητική εκδήλωση για τους Διευθυντές των Ελληνικών Λυκείων της Κωνσταντινούπολης

ΤΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Οι.Ομ.Κω. η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 τα πέντε σχολικά σωματεία των Λυκείων της Κωνσταντινούπολης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών.
Η εκδήλωση με τίτλο «Οι Διευθυντές των Ελληνικών Λυκείων Κωνσταντινούπολης» που οργάνωσαν τα Σωματεία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, του Ζάππειου Παρθεναγωγείου, του Ζωγραφείου Λυκείου, του Ιωακειμείου Παρθεναγωγείου και του Κεντρικού Παρθεναγωγείου, πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από την εκδημία του αείμνηστου Λυκειάρχη του Ζωγραφείου Λυκείου Βασιλείου Μούτσογλου.
Στην εκδήλωση, εκτός των μαθητών και μαθητριών που φοίτησαν στα πέντε Λύκεια της Κωνσταντινούπολης, παρέστησαν ο Παν. Αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας, το ζεύγος κ.κ. Λάμπρου και Κικής Παπαϊωάννου από την Παναθηναϊκή Λέσχη Ψυχικού, ο εκπρόσωπος των ΑΧΕΠΑΝΣ Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, κ. Παναγιώτης Ριζόπουλος, η κ. Μάρθα Σαμαρά από το γραφείο του βουλευτή κ. Γεώργιου Κουμουτσάκου, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Γονέων Ιδιωτικών Εκπαιδευτήριων κ. Ιωάννης Καλαβρούσης και ο νομικός Δρ. Αλέξιος Κωνσταντίνου. Επίσης εκπρόσωποι του ομογενειακού τύπου.
Την τελετή μνήμης άνοιξε καλωσορίζοντας το κοινό και τους ομιλητές ο εκδότης της εφημερίδας Ηχώ κ. Ανδρέας Ρομπόπουλος, συντονιστής της εκδήλωσης. Ευχαρίστησε τους οργανωτές που του πρότειναν να συντονίσει, αναφέρθηκε στην εκδήλωση και τους τιμωμένους διευθυντές λυκείων που άφησαν ιστορία στην Πόλη. Επίσης, κατά διαστήματα, προέβαινε σε επιτυχή σχόλια και γνωστοποιούσε το βιογραφικό του κάθε ομιλητή που συμμετείχε.
Συνέχισε ο Προέδρος της Οι.Ομ.Κω. κ. Νίκος Ουζούνογλου, αναφερόμενος στην τίμηση ορισμένων διευθυντών και διευθυντριών των Ελληνικών Λυκείων της Πόλης, οι οποίοι εργάσθηκαν για την προώθηση της παιδείας σε δύσκολες εποχές, όταν οι κυβερνήσεις της Τουρκίας προσπαθούσαν, με μια σταθερή πολιτική, την αποδόμηση των θεσμών που ίσχυαν επί αιώνες. Τόνισε επίσης τις δυσκολίες, με την καθιέρωση του θεσμού του Τούρκου υποδιευθυντή, αλλά και τις προσπάθειες της Οι.Ομ.Κω. για την παιδεία της Πόλης.
Η τιμητική εκδήλωση μνήμης συνεχίστηκε με τους ομιλητές. Ο καθένας αναφέρθηκε στη ζωή, το έργο και σε κάποια σημαντικά στιγμιότυπα της περιόδου που υπηρετούσαν στα πέντε Λύκεια της Κωνσταντινούπολης.

Οι κ.κ. Όλγα Μαράνου-Χάρτμαν και Νίκος Κόλμαν πρόβαλαν στην οθόνη φωτογραφίες, σχετικές με το θέμα που παρουσίαζαν.
Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησαν ολιγόλεπτες ομιλίες σχετικές με τη ζωή του διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου, αείμνηστου Βασίλειου Μούτσογλου, από τον τ. Πρόεδρο του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου κ. Δημήτρη Καρακάση, αλλά και τον υιό του εκλιπόντος διπλωμάτη κ. Βασίλη Μούτσογλου.
Ακούστηκαν τρία σημαντικά θέματα:
α) Η κ. Αιμιλία Θεμοπούλου αναφέρθηκε, κάνοντας έκκληση στην Οι.Ομ.Κω. και τους άλλους φορείς, στις προαγγελθείσες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη συρρίκνωση του Ζαππείου Παρθεναγωγείου σε νηπιαγωγείο και δημοτικό, γεγονός που θα οδηγήσει, όπως είπε, σταδιακά στην παύση λειτουργίας του και την απώλεια του κτιρίου, πράξη που παραβιάζει τη διαθήκη του Κωνσταντίνου Ζάππα.
β) Έκκληση προς τα σωματεία και την Οι.Ομ.Κω. από τον συντονιστή κ. Ανδρέα Ρομπόπουλο ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να έρθουν νέοι 3ης και 4ης γενιάς στα σωματεία για να υπάρξει συνέχεια.
γ) Πρόταση του κ. Νίκου Κόλμαν για ομόνοια μεταξύ των σωματείων και της Οι.Ομ.Κω. και δημιουργία νέου Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Κων/πόλεως, που θα συμμετέχουν και οι πέντε σύνδεσμοι, γιατί σήμερα δεν υπάρχει πια νόημα να υπάρχουν ανεξάρτητοι σύνδεσμοι λυκείων.
Η σεμνή εκδήλωση μνήμης για τους πέντε λυκειάρχες της Κωνσταντινούπολης τελείωσε και πιστεύουμε σύντομα να οργανωθούν εκδηλώσεις και για τους υπόλοιπους λυκειάρχες που υπηρέτησαν στα εκπαιδευτήρια της Πόλης.

Στάθης Αρβανίτης – Εφημερίδα ο Πολίτης Απρίλιος 2018Επιστροφή