ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΗΝΑΣ: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ. Η ΠΥΡΑΚΤΩΜΕΝΗ ΡΟΜΦΑΙΑ ΤΟΥ ΑΛΥΤΡΩΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

Στη γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, το βράδυ της Δευτέρας, 11/3/2024, πραγματοποιήθηκε από τον εν Αθήναις Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, με τη στήριξη του Συλλόγου Φίλων της ΑΕΚ η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Κυριάκου Χήνα Κωνσταντίνος Σπανούδης – Η πυρακτωμένη ρομφαία του Αλύτρωτου Ελληνισμού.
Στη σπουδαία αυτή εκδήλωση, η οποία ήταν αφιερωμένη στον ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο της ΑΕΚ Κωνσταντίνο Σπανούδη, παραβρέθηκαν αρκετοί φίλοι του συγγραφέα και της ΑΕΚ. Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Σπυρίδων Σταμούλης, εκπρόσωπος του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημητρίου Καιρίδη, ο τ. Αντιπεριφεριάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, ο Προέδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.) κ. Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, ο Δ/ντής του ΑΠΕ ΜΠΕ κ. Αιμίλιος Περδικάρης, ο Δ/ντής του Μουσείου Ιστορίας της ΑΕΚ κ. Γεράσιμος Γασπαρινάτος, ο Πρόεδρος των Παλαίμαχων Καλαθοσφαιριστών της ΑΕΚ κ. Νικόλαος Μπαμπανικολός, ο Πρόεδρος της Super League κ. Γιώργος Στράτος, η Πρόεδρος της Λέσχης Ιστορίας της ΑΕΚ κ. Χριστίνα Σούκερη, ο Πρόεδρος του Α.Ο. Ταταύλα κ. Θωμάς Αρβανιτίδης, η Πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών κ. Λένα Αναπνιώτη, ο Γ.Γ. της ΟΠΣΕ κ. Δημήτρης Παντέλας, το μέλος του Δ.Σ. της ΟΠΣΕ κ. Κοσμάς Χατόγλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος των Αλαγιωτών κ. Γιώργος Νουβέλογλου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη συντονίστρια της παρουσίασης, δημοσιογράφο κ. Χριστίνα Αμερικάνου, η οποία, μετά το καλωσόρισμα, κάλεσε στην έδρα για ένα σύντομο χαιρετισμό τους:
• Πρόεδρο των Μεγαλοσχολιτών κ. Δημήτρη Δερβεντλή, ο οποίος μίλησε για τον ομογάλακτο Μεγαλοσχολίτη αείμνηστο Κωνσταντίνο Σπανούδη.
• Πρόεδρο της Οι.Ομ.Κω. κ. Νίκο Ουζούνογλου ο οποίος, μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκε στην ίδρυση από τον Σπανούδη και τον Ευγενίδη, της Σχολής Γραμμάτων και Εμπορίου που λειτούργησε από το 1909 έως το 1925. • Πρόεδρο της Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρίας κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, η οποία χαιρέτισε την πνευματική αυτή εκδήλωση που οργανώθηκε για να αναδειχτεί η προσφυγική πνευματικότητα. Τέλος παρακάλεσε όλους για τη στήριξη των τριών εκπαιδευτήριων που υπάρχουν στην Πόλη, καθώς και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
• Τον κ. Σπυρίδωνα Σταμούλη, εκπρόσωπο του κ. Δημητρίου Καιρίδη Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω συζήτησης του μεταναστευτικού με τον Πρωθυπουργό και μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του.
Η κ. Χριστίνα Αμερικάνου διάβασε τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΑΕΚ κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος εξέφραζε τις ευχαριστίες του προς τον εν Αθήναις Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, αφιερωμένη στον πατέρα της ΑΕΚ Κωνσταντίνο Σπανούδη.
Μετά τους χαιρετισμούς ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης Δρ. Χρήστος Ζούπας, γιατρός διαβητολόγος και παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής της ΑΕΚ, αναφέρθηκε εμπεριστατώμενα στον συγγραφέα και ερευνητή του βιβλίου κ. Κυριάκο Χήνα, στα 100 χρόνια της ΑΕΚ που κουβαλάει τις αξίες και τις αρχές του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, στον πρώτο Προέδρο και ιδρυτή της ΑΕΚ Κωνσταντίνο Σπανούδη, στον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Σμύρνης, της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας και σε πολλά άλλα σχετικά θέματα.
Ο λογοτέχνης κ. Γαβριήλ Ιστικόπουλος, αρχικά μίλησε για τον συγγραφέα κ. Κυριάκο Χήνα και στη συνέχεια απήγγειλε τους στίχους ενός υπέροχου ποιήματος που έγραψε ο ίδιος για το βιβλίο που αναφέρεται στον Κωνσταντίνο Σπανούδη.
Ακολούθησε ο πανεπιστημιακός και συγγραφέας κ. Σπύρος Τσόκας, ο οποίος αναφέρθηκε στον Ελληνισμό της Ανατολής στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Προσπάθησε να μεταφέρει ένα μικρό μέρος της οικονομικής πραγματικότητας της Πόλης αυτής της περιόδου και την απόπειρα εκσυγχρονισμού του Οθωμανικού κράτους.
Τελευταίος μίλησε ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Κυριάκος Χήνας, ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτά που θα αποτελέσουν σπονδή στη μνήμη του συναρπαστικού ανθρώπου Κωνσταντίνου Σπανούδη, ώστε να διαβουλευτούμε πάνω σε κρίσιμα θέματα, που ο ίδιος έθεσε, προκειμένου να βγάλουμε συμπεράσματα για τη σημερινή κοινωνία, γιατί τότε θα έχει νόημα η ιστορία. Έθεσε τα ερωτήματα του Σπανούδη, τα οποία και ανέλυσε. Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε αναλυτικά στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Σπανούδη, στην οικογένειά του, καθώς και στη μεταφορά του κενοταφίου του στο νεκροταφείο Ν. Φιλαδελφείας.
Ο Πρόεδρος των Παλαίμαχων Καλαθοσφαιριστών της ΑΕΚ, κ. Νικόλαος Μπαμπανικολός, ζήτησε τον λόγο για να ενημερώσει ότι υπήρχε μια ακόμα ομάδα μπάσκετ κάποιου Δημόπουλου, η οποία κέρδισε το 1928 το τοπικό Πρωτάθλημα Αθηνών, ενώ η ΑΕΚ κέρδισε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 1958.
Η συντονίστρια κ. Χριστίνα Αμερικάνου έκλεισε την εκδήλωση και κάλεσε τους παρευρισκόμενους στον μπουφέ, στην πιλοτή του ισογείου.
Μια ποιοτική πνευματική εκδήλωση του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, με την οποία ικανοποιήθηκαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν και χειροκρότησαν θερμά τους ομιλητές.

ΣΤΑΘΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024Επιστροφή