Πορεία και φασολάδα του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 οργάνωσε την καθιερωμένη εκδήλωση Πορείας και «Φασολάδας», η οποία πραγματοποιείται ως γνωστό με τη σύναξη των μαθητών και των τελειόφοιτων των περασμένων ετών. Το γεύμα πραγματοποιήθηκε και φέτος στην αίθουσα συνεστιάσεων του 7ου ορόφου του ξενοδοχείου Κοράλ, η οποία προσφέρει πανοραμική θέα του Σαρωνικού.
Η εκδήλωση ξεκίνησε από μέλη και το Δ.Σ. που παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στον παρακείμενο ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Παλ. Φαλήρου και έδωσαν τρισάγιο στη μνήμη καθηγητών και μαθητών που δεν βρίσκονται πια στη ζωή.
Ακολούθησε η γνωστή πορεία προς την παραλία και συγκριμένα, μέσω της οδού Αγίου Αλέξανδρου στη λεωφόρο Ποσειδώνος, για να καταλήξει στο roof garden του ξενοδοχείο Κοράλ, όπου ήδη είχαν συγκεντρωθεί οι υπόλοιποι μαθητές, που είχαν καταφθάσει για να απολαύσουν το ποτό στον χώρο της πισίνας.
Σε αυτό το σημείο ως γνωστό και από τις περασμένες χρονιές στήνονται πηγαδάκια κατά τάξη και παρέες για να συζητήσουν τα «δικά» τους, αλλά και για να θυμηθούν τα σχολικά τους κατορθώματα και τις διαβολιές που έκαναν τότε στο Φανάρι.
Φέτος στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι καθηγητές της Σχολής κ.κ. Ισαάκ Αναστασιάδης, Αλέκος Αλεξανδρίδης, Σπύρος Θεοφανίδης, Μιχάλης Μαυρόπουλος καθώς και η για πολλά χρόνια υπεύθυνη Γραμματείας της Μεγάλης Σχολής κ. Ευθαλία Νανά.
Πριν το γεύμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Φάνης Βασαγιώργης αφού καλωσόρισε τους καθηγητές και τους παρευρισκομένους, ζήτησε την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη μαθητών και δασκάλων της σχολής που απεβίωσαν.
Ανέγνωσε την επιστολή της διευθύντριας της Μ.Γ.Σ. κ. Βικτωρίας Λαιμοπούλου, που έστειλε ειδικά για την εκδήλωση, καθώς και την επιστολή του ομογάλακτου προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Νέας Υόρκης κ. Μάκη Κατσαντώνη.
Αναφέρθηκε στην απουσία από την εκδήλωση για πρώτη φορά του καθηγητή εμπορικών μαθημάτων κ. Χαραλάμπου Παπαχαραλάμπους, τον οποίο λόγοι υγεία φέτος τον κράτησαν μακριά. Κάποια στιγμή ο κ. Βασαγιώργης έθεσε το σοβαρό θέμα που έχει αρχίσει να εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια από μαθητές και τελειοφοίτους της ΜΓΣ, οι οποίοι δείχνουν αδιαφορία για τον σύνδεσμο και δεν εμφανίζονται στις εκδηλώσεις και τις Γενικές Συνελεύσεις. Μάλιστα δήλωσε ότι η ΜΓΣ ενώ συνεχίζει και μετά τη δεκαετία του 70 να έχει τελειοφοίτους, κάποιοι από τους οποίους να ζουν στην Ελλάδα, εντούτοις συνεχίζουν να μην εμφανίζονται, να μην ενδιαφέρονται καθόλου για τον Σύνδεσμο, ο οποίος είναι από τους αρχαιοτέρους κωνσταντινουπολίτικους συνδέσμους που ιδρύθηκε το 1927 στην Αθήνα.
Αναφέρθηκε μάλιστα και σε αυτά που είχε πει ο αείμνηστος Παναγιώτης Κανελλόπουλος εξυμνώντας τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών.
Μετά την ομιλία του κ. Φάνη Βασαγιώργη και πριν αρχίσει το φαγητό απονεμήθηκαν τρεις τιμητικές πλακέτες σε μαθητές που αποφοίτησαν από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Μεταξύ αυτών και ο τ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη πρέσβης κ. Αλέξανδρος Αλεξανδρής όπως και ο κ. Κοσμάς Ντερέντζωφ και ο κ. Δημήτρης Βιτσαρόπουλος.
Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να απολαμβάνουν πρώτα την πατροπαράδοτη φασολάδα και μετά συνέχισαν με το υπόλοιπο πλούσιο μενού και τους μεζέδες που υπήρχαν, συνοδεία οίνου. Το μενού είχε για γλυκό σοκολάτα μους με φράουλες.

Και του χρόνου να είμαστε καλά να ξανασυναντηθούμε, ακόμη περισσότεροι.

Στάθης Αρβανίτης
Εφημερίδα ο Πολίτης Φεβρουάριος 2017Επιστροφή