Μετά από αναστολή τριών χρόνων, εξαιτίας της πανδημίας, της καθιερωμένης, εδώ και πολλά χρόνια, παραδοσιακής «φασολάδας», ο εν Αθήναις Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών την πραγματοποίησε ξανά φέτος, κάνοντας κάποιες αλλαγές στις τηρούμενες όλα τα χρόνια διαδικασίες. Έτσι, με μεγάλη επιτυχία και κόσμο πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2024, στην αίθουσα συγκεντρώσεων του Α΄ ορόφου του Συλλόγου Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη.
Σε αλλαγές στο έθιμο της «φασολάδας» προχώρησε για φέτος ο εν Αθήναις Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών, ξεφεύγοντας λίγο από τον παραδοσιακό τρόπο που πραγματοποιούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Μετά από μεγάλη και εκτενή συζήτηση στο Δ.Σ. αποφασίστηκε φέτος η μη πραγματοποίηση της καθιερωμένης πορείας από κοντινή εκκλησία της περιοχής στον χώρο της εκδήλωσης και η μη επίδοση αναμνηστικών πλακετών σε αποφοίτους μετά από 40 έτη. Αντίθετα προτάθηκε και αποφασίστηκε η προσέλευση όσων μελών επιθυμούν με τις συζύγους τους, όπως επίσης να μπορούν έλθουν και φίλοι των μελών, καθώς και να υπάρχει ευχάριστη χορευτική μουσική.
Και όλα αυτά γιατί τα τελευταία χρόνια εξακριβώθηκε η συνεχώς μειωμένη προσέλευση μελών στις εκδηλώσεις, στις παρουσιάσεις και στις γενικές συνελεύσεις του Συνδέσμου. Ακόμη αρκετοί ήταν αυτοί που δεν προσέρχονταν για την παραλαβη της τιμητικής πλακέτας τους.
Όπως ξέρουμε όλοι, για την κατάσταση αυτή στους ομογενειακούς συλλόγους ευθύνεται η προχωρημένη ηλικία των μελών, οι θάνατοι, η αδιαφορία και η μη συμμετοχή αρκετών Κωνσταντινουπολιτών στους συλλόγους. Επίσης είναι γνωστό ότι οι νέοι, που αποφοιτούν σήμερα από τα σχολεία μας στην Πόλη, δεν έρχονται πια στην Ελλάδα ώστε να ενταχθούν νέα μέλη στον Σύνδεσμό μας.
Έτσι ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών, μετά από σκέψη, αποφάσισε αυτές τις αλλαγές και πραγματοποίησε μια πετυχημένη εκδήλωση, συγκεντρώνοντας αρκετό κόσμο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής κ. Διονύσης Χατζηδάκης, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος μετά της συζύγου του, ο πρόεδρος του Α.Ο. Ταταύλα κ. Θωμάς Αρβανιτίδης, ο Προέδρος Φίλων της ΑΕΚ κ. Κυριάκος Χήνας, η τ. Σχολάρχης κ. Βιβή Λαιμόπουλου, ο τ. Καθηγητής κ. Σπύρος Θεοφανίδης, η τ. Γραμματέας κ. Ευθαλία Νανά. Παραβρέθηκε φυσικά σύσσωμο το Δ.Σ., αρκετά μέλη με τις συζύγους τους, αλλά και πολλοί φίλοι μελών του Συνδέσμου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από το μέλος του Δ.Σ. κ. Δημήτρη Αράπογλου, ο οποίος κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Δημήτρη Δερβεντλή, για έναν σύντομο χαιρετισμό.
Ο κ. Δερβεντλής μίλησε για το ιστορικό του εθίμου της παραδοσιακής φασολάδας, που πραγματοποιείται πάντα μετά την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Αναφέρθηκε στην απόφαση που ελήφθη, ώστε τα μέλη να μπορούν να συνοδεύονται στο εξής στην εκδήλωση από τις συζύγους τους και να μπορούν να φέρουν και φίλους τους. Πριν τελειώσει τον χαιρετισμό του, ανέγνωσε την επιστολή με τους χαιρετισμούς που έστειλε ο σημερινός Σχολάρχης της ΠΜΓΣ κ. Δημήτρης Ζώτος.
Ακολούθησε ο τ. Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Βένος Ζαχαριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης της ΠΜΓΣ, στην ενότητα του ελληνικού λαού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όταν κινδύνευε από εξωτερικούς κινδύνους. Τέλειωσε την ομιλία του με την πληροφορία που συζητήθηκε τελευταία πολύ για τον Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία κ. Βύρωνα Νικολαΐδη, ο οποίος δήλωσε στον ελληνικό Τύπο, ότι θα ιδρύσει τη νέα ΠΜΓΣ στην Αθήνα.
Μετά τους συντόμους χαιρετισμούς ξεκίνησε το γεύμα με σαλάτες, αλλαντικά, τυριά, κρύα εδέσματα, το κύριο φαγητό που ήταν ρολό κοτόπουλο, συνοδευόμενα όλα από κρασί και τέλος γλυκίσματα. Φυσικά δεν έλειψε και η πατροπαράδοτη ελληνική φασολάδα.
Την απόδοση ελαφράς μουσικής κατά την ώρα του γεύματος είχε αναλάβει ο εξαίρετος Αρμένιος μουσικός Garo Bardakjian, παίζοντας το keyboard και τραγουδώντας ελληνικά, τουρκικά και ξένα τραγούδια της εποχής μας, μαζί με την εξαίρετη τραγουδίστρια Βαλεντίνα.
Προς το τέλος της εκδήλωσης ανακοινώθηκε και διενεργήθηκε λαχειοφόρος αγορά όπου πολλοί λαχνοί κέρδιζαν ή ένα άλμπουμ της ΠΜΓΣ, ή μια βιντεοκασέτα της ΠΜΓΣ, ή ένα δέμα γεμάτο σοκολάτες, δωρεά της σοκολατοποιΐας ΟΣΚΑΡ του μέλους μας κ. Δημήτρη Αράπογλου.
Το γεύμα τελείωσε αργά το απόγευμα και οι παρευρισκόμενοι αποχωρούσαν σιγά-σιγά, μετά από ένα ευχάριστο κυριακάτικο μεσημέρι που πέρασαν με τους φίλους τους.
Και του χρόνου να είμαστε καλά και να ξανασυναντηθούμε ακόμη περισσότεροι.

ΣΤΑΘΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2024Επιστροφή