Παρουσίαση του βιβλίου «Γιατί;» του ηθοποιού Στάθη Νικολαΐδη από τους 5 σχολικούς Συνδέσμους των Αθηνών.

Στη γεμάτη κόσμο αίθουσα «Αλέξανδρος Μαζαράκης» –ακόμα και τον εξώστη– του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018 με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του συμπατριώτη μας ηθοποιού κ. Στάθη Νικολαΐδη, που την οργάνωσαν τα πέντε σχολικά σωματεία της Κωνσταντινούπολης, ενώ η εφημερίδα μας ήταν χορηγός επικοινωνίας. Για πρώτη φορά τα πέντε σχολικά σωματεία παρουσίασαν από κοινού ένα βιβλίο, σε μια εκδήλωση με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Πόλη όπως είναι και το βιβλίο.
Το συγκεκριμένο αισθηματικό μυθιστόρημα του συγγραφέα, ο οποίος είναι από χρόνια ηθοποιός, εξελίσσεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής του στη γενέτειρά του Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «Γιατί;» και εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Πνοή». Η οργάνωση παρουσίασης του βιβλίου, η οποία πραγματικά είχε κάτι διαφορετικό από όλες τις άλλες παρουσιάσεις που έχουμε παρακολουθήσει στον συγκεκριμένο χώρο μέχρι σήμερα, καθώς και η συμμετοχή δύο διακεκριμένων ηθοποιών του κ. Γρηγόρη Βαλτινού και της κ. Δήμητρας Παπαδήμα, καθώς και του μουσικού συγκροτήματος που πλαισίωνε την εκδήλωση, συντέλεσαν στη συγκέντρωση τόσο πολύ κόσμου στον συγκεκριμένο χώρο την τελευταία περίοδο.
Την εκδήλωση άνοιξε και προλόγισε ο συγγραφέας κ. Στάθης Νικολαΐδης καλωσορίζοντας το κοινό που τον τίμησε με την παρουσία του. Ευχαρίστησε για την τιμή που του έκαναν τα πέντε σχολικά σωματεία συνεργαζόμενα για αυτήν την παρουσίαση, αναφέροντας μάλιστα με χιούμορ, τι τον ένωνε με τα πέντε εκπαιδευτήρια στην Κωνσταντινούπολη. Έκλεισε παρουσιάζοντας το πάνελ των ομιλητών, τον μαέστρο, τους μουσικούς και τις δύο τραγουδίστριες που πήραν μέρος.
Σε αυτό το σημείο τον λόγο έλαβε ο δημοσιογράφος, φίλος του συγγραφέα, κ. Βαγγέλης Καράλης που ήταν ο συντονιστής και κάλεσε για ένα σύντομο χαιρετισμό τους ηθοποιούς Δήμητρα Παπαδήμα και Γρηγόρη Βαλτινό και στη συνέχεια την εκδότρια του βιβλίου, τους εκπροσώπους των πέντε εκπαιδευτηρίων της Κωνσταντινούπολης και την τ. εκδότρια της εφημερίδας ο Πολίτης.
Συντόμους χαιρετισμούς λοιπόν απηύθυναν από τον Εκδοτικό Οίκο «Πνοή» η κ. Κάκια Ξύδη, τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών ο κ. Σταύρος Ανεστίδης, τον Σύλλογο Ζαππίδων η κ. Ελένη Μωισάκη, τον Σύνδεσμο Κεντρικιάδων η κ. Όλγα Μαράνου-Χάρτμαν, τον Σύνδεσμο Ιωακειμειάδων η κ. Αλίκη Αγγελοπούλου, τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών ο κ. Νίκος Κόλμαν και από την εφημερίδα ο Πολίτης η κ. Πηνελόπη Τσουκάτου. Όλοι τους γενικά αναφέρθηκαν στον συντοπίτη τους ηθοποιό και τώρα συγγραφέα κ. Στάθη Νικολαΐδη και τη νέα προσπάθειά του, τη συγγραφική, αλλά και την άψογη συνεργασία των σχολικών συνδέσμων. Αναφορές έγιναν και στις αλλαγές που συζητώνται στο σύστημα των εκπαιδευτηρίων της Κωνσταντινούπολης τον τελευταίο καιρό.
Ακολούθησε διάβασμα αποσπασμάτων του βιβλίου από τους ηθοποιούς κ.κ. Δήμητρα Παπαδήμα και Γρηγόρη Βαλτινό, ενώ μεταξύ των κείμενων, αποδόθηκαν πολλά έντεχνα ελληνικά τραγούδια που είχαν σχέση με τη Μικρά Ασία, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη και τα οποία ερμήνευσαν οι τραγουδίστριες Μαρία Γράμψα και Βίκυ Καρατζόγλου, οι ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός, Δήμητρα Παπαδήμα, ενώ τους συνόδευσε ο μουσικοσυνθέτης Πασχάλης Τόνιος με την κιθάρα του και μέλη της ορχήστρας του, με βιολί και σαντούρι. Ακούστηκαν πολλά τραγούδια από τη συλλογή «Μικρά Ασία» των Καλδάρα-Πυθαγόρα, τραγούδια όπως το «Σε αγαπώ και είσαι ωραία», το «Έχε γεια Παναγία» καθώς και κάποιες συνθέσεις του μουσικοσυνθέτη Πασχάλη Τόνιου, που τις τραγούδησε ο ίδιος.
Ο συγγραφέας και οι συντελεστές της εκδήλωσης που μίλησαν για το βιβλίο και τραγούδησαν καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό. Η εκδήλωση όμως δεν τελείωσε εδώ, συνεχίστηκε με σύντομες ομιλίες της κ. Δήμητρας Παπαδήμα που αναφέρθηκε στον συγγραφέα και στο πως διάβασε το βιβλίο, που είναι μια αληθινή ιστορία με πρόσωπα υπαρκτά και που διαφαίνεται το τρομερό χιούμορ του συγγραφέα. Ο κ. Γρηγόρης Βαλτινός μίλησε για τη γνωριμία του με τον συγγραφέα και επεκτάθηκε στη σχέση τους, που είναι –όπως είπε– καρμική, αλλά και ότι δεν φανταζόταν ποτέ ότι ο φίλος του θα έκανε μια καινούργια αρχή, να γράψει ένα βιβλίο. Του ευχήθηκε το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και σύντομα να προχωρήσει στη συγγραφή άλλου. Τελευταίος τον λόγο πήρε ο συγγραφέας κ. Στάθης Νικολαΐδης ο οποίος δήλωσε ότι είναι πολύ συγκινημένος και ότι με αυτό το βιβλίο ξεκινά μια νέα καλλιτεχνική περιπέτεια. Έκλεισε ευχαριστώντας τη γυναίκα και την κόρη του, που του συμπαραστάθηκαν σε αυτή τη νέα προσπάθειά του.
Ακολούθησε στην πιλοτή του κτιρίου κέρασμα συνοδεία οίνου και αναψυκτικού.

Στάθης Αρβανίτης – Εφημερίδα ο Πολίτης- Δεκέμβριος 2018Επιστροφή