ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗΣ

Όταν διάβασα στον Πολίτη την πρόσκληση του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του κ. Θωμά Σίδερη, στο Πολεμικό Μουσείο, ομολογώ ότι σκέφτηκα: Δεν φοβάται ο Σύνδεσμος να προγραμματίζει εκδήλωση σε τόσο μεγάλο χώρο; Λάθος σκέψεις! Η μεγάλη αίθουσα ήταν του Πολεμικού Μουσείου ήταν γεμάτη παραπάνω από τα 2/3, απόδειξη ότι οι Κωνσταντινουπολίτες τιμούν τη Μεγάλη Σχολή και την πρωτοπορία της να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ ενός καταξιωμένου δημοσιογράφου, για αυτήν. Γεγονός είναι ότι για να το επιτύχουν, τόσο ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών όσο και ο Σύλλογος Φίλων της Μεγάλης Σχολής, δούλεψαν επισταμένα και με πρόγραμμα και τα κατάφεραν!
Την εκδήλωση συντόνισε ο παλαιός μαθητής της Σχολής κ. Μιχάλης Μαυρόπουλος, ενώ ομιλητές ήταν ο κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος, Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Μεγάλης Σχολής, ενός σωματείου το οποίο συμπαραστέκεται και βοηθά ιδιαίτερα το σχολείο και ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ κ. Θωμάς Σίδερης.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Δημήτρης Δερβεντλής ευχαριστώντας τους παρισταμένους καθώς και τους συντελεστές.
Ο δρ Σταύρος Αρβανιτόπουλος ανέπτυξε την ίδρυση και ιστορία της Σχολής, την παιδεία στην Κωνσταντινούπολη από τη βυζαντινή εποχή ως τις μέρες μας, καθώς και τις μεγάλες προσωπικότητες που δίδαξαν σε αυτήν.
Ο κ. Θωμάς Σίδερης αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση του ντοκιμαντέρ, τα ταξίδια που απαιτήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, τη μουσική που «ντύνει» το ντοκιμαντέρ, την προβολή του από την Cosmote. Τελειώνοντας ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, τους δύο προηγούμενους και τον νυν, πρόεδρους του, αναφέροντας ότι η γνωριμία του με τον Σύνδεσμο οφείλεται στον κ. Σταύρο Ανεστίδη, προηγούμενο πρόεδρο του Συνδέσμου.
Ακολούθησε η ωριαία προβολή του, η οποία συγκίνησε τους παρισταμένους και ικανοποίησε τους μαθητές, και όχι μόνον, της Μεγάλης Σχολής.
Μετά το τέλος της προβολής, υπήρχε μπουφές στη μεγάλη αίθουσα της εισόδου του Πολεμικού Μουσείου, που έδωσε την ευκαιρία σε όλους να συναντήσουν γνωστούς, να συνομιλήσουν, ενώ μέλη του Συνδέσμου πωλούσαν το ντοκιμαντέρ.
Να αναφερθούμε και στους επισήμους, που παρέστησαν στην προβολή του ντοκιμαντέρ, και δεν ήταν λίγοι! Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Θεοφάνης Δαρζέντας, ως εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο κ. Τάσος Γαϊτάνης, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, η κ. Φωτεινή Ρουγκούνη, εκπρόσωπος του Γεν. Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, η κ. Αγγελική Τσουκαλά, εκπρόσωπος του Κόμματος Ελληνική Λύση, ο κ. Θεοχάρης Δημακόπουλος, Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Γρήγορης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, ο κ. Λάζαρος Λασκαρίδης, Αντιδήμαρχος του Δήμου Καλλιθέας, ο κ. Χρήστος Τεντόμας, Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Νίκος Ουζούνογλου, Προέδρος της Οι.Ομ.Κω., ο κ. Κυριάκος Χήνας, μέλος του Συλλόγου Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ.
Ήταν επίσης η κ. Βικτωρία Λαιμοπούλου, τ. Σχολάρχης της Μεγάλης του Γένους Σχολής, πρόεδροι και μέλη των κωνσταντινουπολίτικων Συλλόγων, τελειόφοιτοι της Σχολής, αλλά και απόφοιτοι των άλλων σχολείων της Πόλης.
Προσωπικά για μένα, η πλέον εμβληματική παρουσία στην εκδήλωση ήταν ο κ. Ισαάκ Αναστασιάδης, τ. καθηγητής της Σχολής και της Σχολής της Ίμβρου.
Να σημειώσω ότι «έλαμψε» διά της απουσίας του εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας...
Μας έλειψαν οι εκδηλώσεις, οι συναντήσεις με γνωστούς και φίλους! Να ευχηθώ λοιπόν οι Μεγαλοσχολίτες, και όχι μόνο, να πραγματοποιήσουν και άλλες τόσο πετυχημένες εκδηλώσεις!

Π ΤσουκάτουΕπιστροφή